MATIJA DJANJESIC Cropix
-5 U BUDIMPEŠTI

Ništa od finala SP-a! Hrvatska visoko poražena od Španjolske u vaterpolskom klasiku

Hrvatske reprezentativce sada u nedjelju čeka borba za brončanu medalju protiv Grčke.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. srpanj 2022. 20:23

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 10:5

BUDIMPEŠTA - Plivalište Alfred Hajos. Gledatelja 6.000. Suci: Margeta (Slovenija) i Ohme (Njemačka).

ŠPANJOLSKA: Aguirre (8 obrana), Munarriz 1, Granados 4, Sanahuja 2, De Torro, Larumbe, Famera, Cabanas, Tahull, Perrone, Mallarach 2, Bustos 1, Lorrio. IZBORNIK: David Martin.

HRVATSKA: Bijač (2 obrane), Fatović, Krapić, Lazić, Bukić 2, Vuičević, Žuvela 1, Marinić Kragić, Vrlić, Bašić 1, Harkov 1, Popadić (5 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak.

OSOBNE POGREŠKE: Španjolska 12, Hrvatska 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Žuvela (31). ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (27).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Španjolska 5-11 (45%), Hrvatska 2-12 (16%).

"Španjolska gripa" nas još uvijek trese i nikako pronaći pravo cjepivo za pirenejski virus. Četvrta ukupna utakmica Hrvatske i Španjolske na svjetskim prvenstvima, i četvrti poraz. Čak i najuvjerljiviji dosad, ali po gotovo pa istom uzorku. Posljednji smo puta Furiju na velikom natjecanju pobijedili prije 10 godina. Mogli bi sada ovako i još malo, poput poslovično već malenog broja golova koje različite generacije čak Barakuda daju Španjolcima. Ništa nije baš slučajno.

Glede današnje utakmice, kada suparnik postigne dvostruko više pogodaka, kada vam uspije neutralizirati igrača više koji je u hrvatskom slučaju bio 2-12, pa kada vam onda ne dopusti niti jednom čak ni vodstvo, te za kraj nešto što je raritet pomalo za utakmice ovako visoke faze natjecanja. Španjolska nas je dobila u manje od sat vremena za samo 58 minuta! U tako malo vremena, ispod jednog sata, obično završavaju lošije utakmice domaće lige, ali nejednakih suparnika. Ovo danas je imalo obrise tako nečeg. Nejednakih suparnika, to mislimo. Uostalom, zadnjih 15-ak sekundi utakmice, sjajno ispunjene tribine, gromoglasnim su pljeskom pozdravili pobjednika. Nije bilo toliko Španjolaca jasno, pitanje je je li ih bilo više od 15, ali jednostavno ako ste poklonik sporta, morate tako reagirati, ma koliko nam teško bilo što je aplauz (zasluženo) zaradio netko tko je u svakom pogledu nadvisio Hrvatsku.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

- Bolja ekipa, da. Moramo priznati da su bili bolji - složio se s očiglednim dakako i izbornik Tucak.

- Dali smo sve od sebe, borili smo se kao lavovi, a ono što mi je žao jest da kada se utakmica "lomila", nismo iskoristili svoje šanse, a imali smo ih.

I sad, to je upravo jedna od odlika Španjolske. Stječe se dojam u nekim trenucima da ste im blizu, da bi ih mogli dohvatiti, kao tobože "ne lete baš bazenom", ali u tome i jest bit ove Furije. Kontrola utakmice. To čine na prvi pogled, laiku neprimjetno, ali u biti savršeno. Drže vas na odstojanju, a kada odu na tri gola razlike - piši kući prpalo. Kada je Sanahuja pogodio za 6:3, sredinom treće, samo smo zavapili na tribini - "OK, to je to, u nedjelju se borimo za broncu". Zato jer je to tako. Bilo je to nakon propuštene kontre Luke Bukića, pa onda Krapića koji s 2 metra pogađa španjolskog vratara u glavu, a onda mladi Sanahuja hvata trenutak pomutnje u našim obrambeni redovima, nečuvan, pogađa sa 6-7 metara. Kasnije će, u trećoj dionici to napraviti još jednom. Uzgred budi rečeno, niti to nije slučajno. Kada se priča o Španjolskoj spominje se s pravom prvo Perrone, Munarriz, Granados, vratar Aguirre, ali taj mali Sanahuja je dečko, to valja znati, kojem španjolski mediji već 4-5 godina tepaju kao "novi Estiarte". Nije još na njegovoj razini, ali ima i puno vremena dostići ga jer malcu su tek 22 godine. I njega se ne smije, nikada i niti pod razno pustiti samog. Jasno, lakše napisati no izvesti jer kada govorimo o Španjolskoj, onda pričamo o možda čak i najjačoj, najboljoj vanjskoj lini na svijetu. Jedino im je Mađarska ravna.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

- Žao mi je nekih naših zicera, a imali smo ih, da bi onda primili golove Sanahuje jedan, pa Granadosa također. Odbijanac od ruke. To usmjeri utakmicu, a oni su predobra momčad i preiskusna momčad da ne bi kaznila te pogreške.

Bio je dogovor razbiti tu famoznu M-zonu ulaskom drugog centra odnosno drugog igrača na 2 metra, a na taj način je Hrvatska baš i postigla prvi pogodak. Žuvela za 1:1. Samo što kasnije to nije ponavljano, a nije bilo šuta vanjskog i puno igranja na centre.

- Je, izgubili smo tu malo snage. Evo, danas nam je u toj igri baš silno falio Rino Burić koji bi ulazio kao drugi centar. Jedina zamjerka igračima je da nismo bili onako raspucani kao protiv Srbije. Previše smo gurali, to je istina, prve dvije četvrtine loptu na centra, a nije bilo potrebe. Bilo je situacija kada se moramo dignuti i raspaliti. Rekao sam "milijun" puta, ovo je momčad koja ima šut i mora to "razbijati" sa šutom. No, morate shvatiti da je ovo jedna posebna težina utakmice koja nosi svoje. Nemam što sada momcima zamjeriti. Valja učiti na ovim pogreškama i priznati da je Španjolska danas bolja momčad.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Ovo je prvi poraz Barakuda na cijelom Svjetskom prvenstvu, u šestoj utakmici. Za neke od igrača u našoj vrsti to je općenito novost i bojazan da ih odveć "spusti", što se nikako ne smije dopustiti. Prvenstvo nije završeno, posao nije zgotovljen, ostalo su još 32 minute borbe za medalju, za broncu.

- Nema što, moramo dignuti glave. Zadnja utakmica na turniru, pa da je i za 11. mjesto je najvažnija uvijek. Valja završiti s pobjedom. To ću sada odmah reći igračima. Oni su htjeli, željeli najbolje i najviše, ali Bože moj... da je uvijek kako mi želimo - završio je izbornik Tucak.

Sada je doista primarno zaboraviti poraz od svjetskog i europskog doprvaka, analize ostaviti za kasnije, te se pripremiti za nedjelju u 14.30 sati i utakmicu za broncu protiv Grčke.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završilo je 10:5 za Španjolsku, Hrvatska ide u borbu za broncu od 14.30 sati u nedjelju protiv Grčke.

31‘ Ne žure sada Španjolci, a De Toro je imao zicer, što je Bijač obranio. Sada minutu odmora zove Ivica Tucak, ne bi li udijelio još pokoji savjet.

30‘ Nema pogotka ni na isključenju Bustosa, pucao je Bašić, od bloka to odlazi preko vrata. I onda - Granados! Sad je to već velikih plus pet za Španjolsku.

29‘ Isključenje Harkova, španjolska klupa zove minutu odmora, velika joj je to prilika za plus četiri.

Mallararch za 9:5. Je li to to?

28‘ Granados završava akciju, blokiramo to i branimo se... Sada nam treba pogodak...

Harkov gađa, ali pogađa točno u Aguirrea, 11. obrana vratara Barcelonete.

27‘ Nova dobra igra u obrani, ali nemamo ideju u napadu, Granados blokira šut Marinića Kragića. Sada je i žuti karton zbog prigovora dobio naš izbornik Tucak.

26‘ Prekršaj Žuvele u napadu, nastavlja se hrvatska muka u ofenzivi. Na drugoj strani, isključenje Žuvele, no ukrali smo loptu sa stative.

U napadu, nema prekršaja Španjolaca nad Lazićem, poludio je Ivica Tucak na klupi... Tražili su peterac, nismo ga dobili.

25‘ Granados! Kakav gol... Opet naša obrana kasni, nova bomba španjolskog dešnjaka... 5:8 je.

KRAJ 3/4: Hrvatski zaostatak iznosi dva razlike. Bašić je zabio za 5:7 na pola minute od kraja i vratio nadu Barakudama. Bijač je obranio posljednji šut Španjolaca.

23‘ Novi gol Sanahuje, Španjolci su opet na plus tri... Pustila ga je samog naša obrana.

A kakva nova obrana Aguirrea! Vrlić je sada imao zicer nad zicerima, a španjolski vratar upisuje desetu obranu.

22‘ Vratnica Granadosa, ovoga puta nije zabio efikasni Španjolac. A onda isključenje Larumbea koje ne koristimo...

21‘ Nema gola, Krapić iz zicera s centarske pozicije u glavu gađa Aguirrea! Španjolska vrata su začarana...

S druge strane - evo gola Sanahuje za 3:6. Sada je to već veliko vodstvo Španjolaca...

I onda konačno Bukić! Zabija njegov drugi pogodak danas, jako dugo nam je trebalo da s 3 pređemo na 4...

20‘ Kontra Luke Bukića, ali vratar Aguirre izlazi s vrata i krade tu loptu. Nema i dalje hrvatskog gola. Srećom, Popadić brani udarac Munarriza. Jednako tako, Aguirre brani Laziću, osma mu je to obrana.

19‘ Lazićeva žabica otišla je preko gola. Nismo zabili od gola za 3:2, na 1.44 minuta do kraja prve četvrtine.

A Larumbe drma stativu...

18‘ Muči se i dalje hrvatski napad, pozicijska obrana Španjolske stvara nam dosta muke...

Za to vrijeme, novi naš blok na Cabanasu, ostaje 3:5.

17‘ Obranili smo se od isključenja Bašića, lijepa akcija Marinića Kragića u obrani.

POLUVRIJEME: Vodi Španjolska 5:3. Nismo dobro odigrali drugu četvrtinu, Hrvatska je od 9. do 16. minute bez pogotka, moramo loviti zaostatak u nastavku.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

16‘ Sada Perrone ide van po drugi puta večeras, naša klupa zove minutu odmora, treba nam gol...

Nismo ga zabili, čita Bustos udarac Harkova... Hrvatski igrač više je 2/6, a ni Španjolci ne koriste njihov zadnji napad u prvom dijelu.

15‘ Još jednom lopta prema Vrliću, opet to čita Sanahuja. Kako dobro danas on igra obranu kod Španjolaca... A Hrvatska se brani, izblokirali smo šut Cabanasa s lijeve strane.

14‘ Fatoviću je ukradena lopta, doslovce iz ruke. Teško Hrvatska kreira situacije u napadu... Isključenje Fatovića, ali sjajno krade loptu Vukičević.

13‘ Još jednom nismo dobro odigrali na Vrlića, nije bilo ni prekršaja Sanahuje. Muči se Hrvatska u napadu u drugoj četvrtini, a sada i Tahull radi kontrafaul.

12‘ Ispada lopta Vukičeviću na isključenju za Španjolce, šteta... A Tahull se izborio za loptu na centarskoj poziciji, no iz okreta pogodio Popadića za novi napad Španjolske.

11‘ Granados! Sjajan šut, 11. pogodak toga igrača na ovom turniru. Vodi Španjolska 4:3.

Nema gola Vrlića! Sjajno dodavanje Bukića, Aguirre se razbranio, ovo je već njegova peta obrana večeras. Imamo i novo isključenje, španjolska klupa poziva minutu odmora.

Granados! 5:3 za Španjolsku, iskoristili su naši suparnici isključenje i otišli prvi puta na plus dva.

10‘ Nema vodstva Hrvatske. Perrone je bio vani, ali šut Marinića Kragića nije prošao sjajnog Aguirrea. I onda sjajna obrana Popadića na šutu Sanahuje! Bila je ovo velika prilika za Španjolsku.

9‘ Silovit šut Harkova s desne strane završio je pored vrata, a Perroneov pak, od vode, preko vrata.

image

Alberto Munarriz i Josip Vrlić

ATTILA KISBENEDEK Afp

KRAJ 1/4 - 3:3 Mallarach od grede, silovito na igraču više za Španjolsku! Uh, nije ništa mogla naša obrana. No, izjednačeno je u Budimpešti nakon prvih osam minuta.

8‘ Još jednom smo izblokirali Perronea i Larumbea u obrani, a sad Marinić Kragić pokušava lobom, ide to preko gola na 44 sekunde do kraja prve četvrtine.

7‘ Lazićevo isključenje, Popadićeva fantastična obrana Granadosu. Važna, jako važna hrvatska obrana.

I onda pogodak! Harkov iz kontre za vodstvo - 3:2!

6‘ Bukić je zabio za 2:2! Krasna akcija Barakuda, novo izjednačenje. Sjajno je Lazić sada odradio i obranu na Mallarachu.

5‘ Izgubio je Bukić loptu, oteo mu je Cabanas, sad već nekoliko napada Hrvatska nije odigrala dobro.

Španjolci koriste igrača više, Krapić je morao van, a De Toro je zabio za 2:1 vodstvo Furije.

4‘ Nismo dobro odradili napad, Bustos je izblokirao udarac Žuvele. Na drugoj strani, Perrone je pokušao lobati Popadića, nije mu to uspjelo.

3‘ Vukičević na Lazića, ista akcija kao i kod našeg prvog pogotka, brani španjolski vratar Aguirre. Ali, sjajno smo reagirali i u obrani, uzeli loptu bez faula.

2‘ Isključenje Bašića, promašuje Granados! Dugo je trajala akcija Španjolske, zatresao se tek vanjski dio mreže.

1‘ Žuvela! Evo uzvrata, iskoristili smo i prvog igrača više! Sjajno otvaranje 20-godišnjeg igrača Juga.

1‘ Prvi napad - prvi pogodak! Vodi Španjolska, zabija Munarriz. Sjajan šut...

19.30 Počinje dvoboj u Budimpešti, bitka za finale Svjetskog prvenstva!

19.20 Utakmica počinje kroz desetak minuta, igrači izlaze na predstavljanje i intoniranje himni.

>>> Prvo polufinale: Talijani čekaju... // piše: Dean Bauer

BUDIMPEŠTA - Plivalište Alfred Hajos. Gledatelja 1.000. Suci: Goldenberg (SAD) i Zwart (Nizozemska).

ITALIJA: del Lungo (14 obrana), di Fulvio 2, Damonte, Iocchi Gratta 1, Fondelli, Cannella 1, Marziali, Echenique, Presciutti 2, Bruni 1, di Somma 1, Dolce 3, Nicosia. IZBORNIK: Alessandro Campagna.

GRČKA: Zerdevas, Gennidounias 2, Skoumpakis, Kalegoropoulos 2, Fountoulis 1, Papanastasiou, Dervisis, Argyropoulos, Gouvis, Kakaris 1, Nikolaidis 1, Vlachopoulos 3, Tzortzatos (5 obrana). IZBORNIK: Theodoros Vlachos

Cijelim tijekom susreta Italija je bila u vodstvu, početkom zadnje četvrtine i s tri razlike (9:6), te je s te strane pobjeda čista kao suza. Grcima silno nedostaje prvi vratar Zerdevas. No, zanimljiva se situacija dogodila 2 sekunde prije kraja pri vodstvu Italije 11:9. Dosuđen je peterac za Grke, a nakon toga je jedan od Talijana, šakom iznad vode slomio nos Papanastasiouu! Nije dosuđena tzv. brutalnost, pa čak niti nakon pregleda VAR snimke. Sad će biti baš zanimljivo vidjeti hoće li dan kasnije nadležni pregledati snimku (a trebali bi) i donijeti naknadnu kaznu, kao što su učinili Buriću. Čisto sumnjamo.

image

Italija se plasirala u novo finale SP-a u vaterpolu

ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/Alamy/Alamy/Profimedia

>>> Xavi Garcia navija za Hrvatsku // piše: Dean Bauer

Supruga Felipea Perronea, Hrvatica Marija s Korčule danas će navijati za Španjolsku. Ma, navija za muža dakako, kao i sin im za tatu. No, imat ćemo mi i uzvrat. Nazvasmo našeg dragog Katalonca, ljevicu Xavija Garciju, čovjeka koji je na Margit Szigetu prije pet godina u finalu nakon što su Mađari stigli naših 4:0 do 4:4, postigao 2 gola. Za potvrdu pobjede.

- Joj, kako bi volio da sam tamo s vama. Mislim, na tribinama. Dosta mi je bilo igre. No, ne mogu doći jer vodim mlade uzraste u svom klubu i baš u subotu idemo na jedan turnir - u petak popodne će Xavi Garcia iz Barcelone.

- Gledao sam Hrvatsku i sve prijašnje utakmice. Mlada momčad, debitanata puno, ali igraju baš doro, brzo, čak i slično donekle Španjolskoj. Navijanje? Čuj, ja sam tu u Španjolskoj, jesam Španjolac, ali gledaj... ja sam igrao za Hrvatsku! Pa, to se ne zaboravlja baš. Igrao sam i za Španjolsku, ali vi ste me tako dobro primili, bio sam s Hrvatskom prvak svijeta, tako da...

Sve shvaćeno i s veseljem prihvaćeno.

image

Javier Garcia

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 03:57