HAVK Mladost - Jadran Split
 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
NOVI EURO IZAZOV

Mladost doznala suparnika u četvrfinalu Eurokupa; ozljedama pogođenim Žapcima prijete dva Hrvata

Mladost će u četvrtfinalu Eurokupa igrati protiv Palerma u kojem su i dva Šibenčana
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. listopad 2021. 14:22

U četvrtfinalu Eurokupa, drugog po značaju kontinentalnog klupskog kup nadmetanja, mladostaši će na Palermo. Tako je odlučio ždrijeb parova četvrtzavršnice Eurokupa koji je održan u sjedištu Europske organizacije vodenih sportova (LEN). Podsjetimo, Mladost je nakon ispadanja u posljednjem kvalifikacijskom krugu Lige prvaka od splitskog Jadrana, ostala u Europi, u spomenutom rangu Eurokupa.

Svi potencijalni suparnici koje je Mladost mogla dobiti (Palermo, Ortigia, Sabadell ili BVSC) su optimalno istog ranga ili razine kvalitete, tako da je nepotrebno razglabati o težini ždrijeba. Palermo pripada krugu od 4-5 najboljih talijanskih sastava. Ljetos su se pojačali za američkog reprezentativca Maxwela Irvinga koji je pristigao iz Olympiacosa, te Šibenčanina Andriju Bašića koji je također stigao iz Grčke, ali iz Vouliagmenija. Otišli su sjajni Luca Damonte (Ferencvaros), te manje znani, Fabio Crippa (Primorje EB), no on i nije baš bio ondje odveć standardni. U Palermu igra i još jedan Hrvat, također Šibenčanin, Andrija Vlahović koji je na Siciliju otišao prije godinu dana, upravo iz Solarisa.

Ovu talijansku momčad su ljubitelji vaterpola u nas mogli "upoznati" malo bolje na nedavnom kvalifikacijskom turniru prvog kruga u Šibeniku i kada su osvojili ondje prvo mjesto ispred Solarisa s maksimalne četiri pobjede. Naš Solaris su tada dobili u zadnjem kolu, ali tijesno (10:9).

"To je momčad koja je specijalizirala M-zone u obrani, a nju trener Marco Baldinetti prakticira već 10 godina i to je jasno prenio i na Palermo. Kombiniraju dakle M-zonu s visokim presingom, a karakteristika je da im se srednji igrač prestroji u liniji beka i centra", malo će pobliže o Palermu trener Mladosti, Zoran Bajić.

Strateg Zagrepčana je Sicilijance pratio kako na šibenskom turniru, tao i ranije, pa od tuda i veće spoznaje.

"Blokiraju s krila vanjske šuteve. Desno im je naš Andrija Bašić koji je i branič i desna strana, a tu je i Max Irving, američki reprezentativac, pa drugi Hrvat, Andrija Vlahović. Na golu je drugi vratar talijanske reprezentacije, Gianmarco Nicosia. Odličan je u strijelac Mario Del Basso koji na sebe preuzima puno odgovornosti. Na centru je Luca Marziali. Vrlo dobra momčad, gledao ih dosta i na šibenskom turniru prvih kvalifikacija, kao i prije toga. Mi moramo bez razmišljanja ponuditi najbolje moguće izdanje. Neće biti lagano, protiv vrlo zahtjevnog suparnika, iako sada više i nema laganih. Prošle sezone smo mi s puno boljom momčadi nego ju imamo sada, ispali od Vouliagmenija. Sport je čudesan, može se dogoditi dapače i da mi sada prođemo dalje, iako će bez zavaravanja biti vrlo teško."

Mladost ima međutim puno veće probleme trenutačno za zdravstvenim stanjem u momčadi koja je i ovako "tanka". Vratar Ivan Marcelić ima bolnu ozljedu šake, prima injekcije i pitanje je hoće li biti spreman za nadolazeće susrete. Mladi centar Jakov Škiljić je zaradio protiv Jadrana u srijedu snažan udarac i 2-3 šava na usnici. Tin Fabris je igrao spomenutu utakmicu pod blokadom, tako da u ovom trenutku uz Savu još ne znaju ni sastav za subotnju prvenstvenu utakmicu protiv POŠK-a, a kamoli protiv Palerma sljedeće srijede u Zagrebu.

Parovi četvrtfinala Eurokupa

Utakmice četvrtzavršnice Eurokupa odigrat će se 27. listopada i 10. studenoga.
Mladost - Palermo
Sabadell - Savona
Ortigia - Szolnok
Barcelona - BVSC

Linker
12. svibanj 2024 16:52