DAMIR SKOMRLJ Cropix
IDEMO DO KRAJA

Male Barakude u finalu Europskog prvenstva, Hrvatska će se za zlato boriti sa susjedima

Nakon 7 godina Hrvatska je osigurala medalju na velikim natjecanjima u mlađim uzrastima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. rujan 2024. 19:45

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 10:14 (2:4, 2:3, 3:5, 3:2)

BURGAS - Gradsko plivalište. Gledatelja 350. Suci: De Jong (Nizozemska) i David (Francuska). Opunomoćenik: Brguljan (Crna Gora).

ŠPANJOLSKA: Garcia, Blanch, Villamayor 2 (1-1), Flaque 1, T. Perrone 1, Rodriguez 1, Aguirre 1, Granados, Acosta 1, Sabadell 1, Gomila, Nuno 2, Arruga. IZBORNIK: Jesus Martin Lozano.

HRVATSKA: Čubranić, Prkoča, Cuzzi 3, Šušić 2, Obuljen 1, G. Burburan 2, Burđelez, Žilić, Fajković, L. Penava, Tončinić 3, Pavlić 3 (2-2), Ćosić. IZBORNIK: Zoran Bajić.

PETERCI: Španjolska 1-1, Hrvatska 2-2.

OSOBNE POGREŠKE: Španjolska 9, Hrvatska 13. ŽUTI KARTON: izbornik Lozano (19). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Fajković (20), Rodriguez (26), Burđelez (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Španjolska 2-12 (16%), Hrvatska 6-7 (85%)


Hrvatska je u finalu Europskog prvenstva za igrače do 19 godina. To je prva medalja hrvatskog vaterpola u mlađim uzrastima nakon 2017. kada je osvojeno srebro na SP do 20 godina u Beogradu. Ujedno, ovo je prvo hrvatsko finale na EP do 19 godina nakon točno dva desetljeća. Posljednji je puta Hrvatska otišla ovako daleko 2004. u Valleti kada je osvojeno srebro.

U petak u bugarskom Burgasu nije bilo baš ni malo dvojbe tko je bolji. Španjolska ne da nije niti jednom vodila, nego niti jednom nije uspjela izjednačiti. Hrvatska je odigrala i još jednom maestralnu obranu, pa su tako Španjolci od 12 napada s igračem više iskoristili tek dva. No, ako je obrana bila maestralna, što reći za obranu? Možda, genijalna? Tu smo negdje jer od 7 napada s brojčanom prednošću, čak 6 su naši mladići okončali golom. Onaj jedini koji nije tako završio bio je sredinom zadnje četvrtine kada je sve već postalo i više no izvjesno, kada je Hrvatska povela 13:7!

Inače, s ovim se suparnikom u polufinalu, Hrvatska već susrela ovog tjedna, na EP, ali u skupini. Tada je bilo 11:9 za mlade Barakude. Puno neizvjesnije. Još je zanimljivije da su sva četiri polufinalista ujedno iz iste, A skupine što podosta govori o snazi te grupe. Kolosalan je bio na vratima kapetan ove momčadi Mauro Čubranić, ali u napadu je sijevalo sa svih strana. Potpuno je razbuđena, razigrala se naša desna strana gdje su dvojica ljevaka "uništavala" španjolsku obranu - jadranaš Duje Cuzzi s 3 gola, te mladostaš Dominik Obuljen koji je pridodao jedan, prekrasan. Stožerna snaga ove momčadi je i centar, primoraj Viktor Tončinić (3 gola), dečko sa šireg popisa izbornika seniora Ivice Tucka. O Gosparu Vlahi Pavliću (3 pogotka) smo već podosta pisali s ovog turnira. Hrvatska je vodila 20:0, 3:1, pa 5:2 početkom druge četvrtine, zatim 7:3, 8:5, onda 12:7 uoči zadnje četvrtine. Ma, Španjolci nisu imali šanse. Doista.

- Očekivali smo da će biti teško i pripremili smo se najbolje što smo mogli. Dobro smo ih analizirali. Prethodnu utakmicu koju smo dobili Španjolce smo još jednom detaljno pogledali i mislim da se na kraju itekako isplatilo. Pokazali smo kakva smo momčad, kakav potencijal i kvalitetu imamo. Nadam se da ćemo to pokazati i u finalu, još više. Što se Crne Gore tiče, još jedan suparnik iz skupine. Tada smo ih pobijedili, izvukli pobjedu, iako su oni tada igrali bez centra i tu su nas možda malo iznenadili. Kao i za ovu utakmicu sa Španjolcima, dobro ćemo se pripremiti i za finale i nadam se pobjedi - nakon susreta će kapetan naše vrste, vratar Mauro Čubranić.

Izbornik Zoran Bajić je pak počeo pohvalama. I više no zasluženim.

- Svaka čast dečkima. Držali su se dogovora, a dobiti Španjolsku dvaput na jednom turniru, momčad koja spada među bolje u Europi, to nije malena stvar. Još k tomu do te mjere uvjerljivo. Nevjerojatno, sve nam se "poklopilo". Velik broj različitih strijelaca, igrač manje izvanredan, a igrač više još bolji. Kolektivna obrana. napad raznovrstan i širok. Nemam što drugo reći nego da sam ponosan na njih. A sada... mi smo došli u Rim, ali idemo vidjeti papu! Imam Crna Gora je sjajna, puno odličnih pojedinaca, ali i nas se nešto pita. Imam 13 samuraja i ničega se ne bojimo.

U subotu slijedi veliko finale, Hrvatska - Crna Gora od 18.15 sati. Crnogorci su naime pobijedili Mađarsku 6:5.

Linker
04. listopad 2024 12:13