Maro Joković

 JURE MISKOVIC Cropix
SLAVLJE GOSPARA

Jug osvojio Superkup! A kakvu je utakmicu odigrao bivši HR reprezentativac... Čudesnu!

Maro Joković osvojio je svoj jubilarni 60. trofej u vrhunskoj karijeri.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. studeni 2022. 21:46

JUG AO - JADRAN 14:11 (3:5, 5:2, 3:2, 3:2)

ZADAR - Plivalište Višnjik. Gledatelja 400. Suci: Copić i Štampalija (obojica iz Šibenika). Opunomoćenici: Pešušić (Zagreb) i Brala (Rijeka).

JUG AO: Popadić (11 obrana), Burđelez, Fatović 2 (1-1), Zvono, Joković 4, I. Vukojević, Biljaka 1, Lazić 2, Kržić 1, Kakaris 2, Grgurević 2, Žuvela, Jurišić, Mozara. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN: Marcelić (10 obrana), Burić 1, Marinić Kragić 3 (1-1), Čagalj, Butić, Pejković, Bukić, Tomasović, Delić 1, Dobud 2, Šetka 3, Dužević 1, Stričević, Zović. TRENER: Mile Smodlaka.

PETERCI: Jug AO 1-1, Jadran 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 15, Jadran 12. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Žvela (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 4-10 (40%), Jadran 5-13 (38%).

Prvi, samim time onda i povijesni hrvatski Superkup, novo nadmetanje u našem vaterpolu između branitelja naslova prvaka države i nacionalnog kupa iz prošle sezone, pripao je Jugu AO. Gospari su u Zadru, u neutralnom bazenu, svladali splitski Jadran s na koncu tri gola razlike. Taj konačan rezultat možda čak malo i zavarava, jer je utakmica bila puno izjednačenija, s ponešto obrata, ali jednako tako i sa zasluženom pobjedom boljeg, spremnijeg, smirenijeg sastava. I da, još nešto od osobitog značenja.

image
JURE MISKOVIC Cropix

Trofej je pripao sastavu koji u svojim redovima ima igrača koji i u 35. godini igra poput mladića, igrača za kojeg još uvijek malo žalimo što ga nema među Barakudama (iako razumijemo i njegovu odluku), te igrača koji je i dalje, tu nema nikakve dvojbe, među najboljih pet ljevaka u svjetskom vaterpolu. Maro Joković, dakako! Četiri gola i najmanje 2 asista. Golove je postizao onda u početku, kada je Jug "ganjao" Jadran (za 1:1, za smanjenje na 4:5 i izjednačenje 6:6).

Asistirao je na čudesan način onda, kada se lomilo i kada se uostalom i prelomilo. Da to nije baš samo subjektivno mišljenje, dokazuje i činjenica da je nakon utakmice iz ruku Ratka Rudića, zlatna ljevica jugaša primio nagradu za najboljeg igrača utakmice. Može i još jedna "čestitka" s naše strane, ali u vidu nesvakidašnje brojke. Ovaj, u Zadru osvojen Superkup je jubilaran 60. trofej Mare Jokovića u karijeri! S klubovima ih ima sada ravno 40, od toga s Jugom 33, plus još 20 s Hrvatskom. Chapeau, rekli bi Francuzi.

image
JURE MISKOVIC Cropix

Jadran je bolje otvorio i rano uveo Jug AO u manje probleme. U 4. minuti je bilo 4:2 za Jadran, a ponajbolji igrač Dubrovčana Marko Žuvela je dobio drugu osobnu. Na 2 metra je kolosalno igra Gospar, ali u redovima Jadrana, dakle Nikša Dobud. Prvi je gol na utakmici postigao naravno, Marinić Kragić. Dakle, i on je bio "vruć", a pokazat će se istim i kapetan Jadrana, Anđelo Šetka. Zanimljivo, baš su igrači iznad 30 bili najbolji. Obostrano. Još je početkom druge četvrtine Jadran vodio s 2 razlike (6:4), imali su i priliku za otići na plus 3. Jug AO je prvi put poveo minutu prije poluvremena, a strijelac je bio jedan purger. U dubrovačkim redovima, Franko Lazić za 8:7. Od tada pa do kraja utakmice, Dubrovčani više nisu ispuštali vodstvo. Nisu čak ni dopustili Jadranu poravnanje. Početkom treće dionice, odapeo je opet jedan projektil Joković (9:7), a s dva razlike su jugaši ušli u zadnju četvrtinu (11:9). U prvom napadu zadnje dionice, sjajan gol Grgurevića za jugaše za ozbiljnih već 12:9, a asistencija... Joković, naravno. Stisnuo je Jadran sredinom zadnje četvrtine (12:11), slijedilo je nekoliko obostranih pogreška, pa gol Kakarisa (13:11) i onda odluka... Dvije minute prije kraja Joković (naravno) asistira Kržiću koji je s 5-6 metara pogodio potpuno prazan gol (!?) za 14:11 Vratar Marcelić je naime krenuo možebitno s druge strane "pokriti" centra Juga. To smo već vidjeli prije koji dan i protiv Hannovera i na isti je način završilo.

Linker
01. svibanj 2024 12:18