Ivica Tucak

 RONALD GORSIC Cropix
SVJETSKI KUP U ZAGREBU

Hrvatska spremna za ‘revolucionarni‘ turnir: ‘I dalje smo jaki, ovo nam je idealna prilika za glavni cilj‘

‘Nova lopta možda malo više odskače žabicu, ali sve ostalo je isto‘, rekao je Marko Bijač
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 07. ožujak 2023. 12:31

Nakon velebnog uspjeha i osvojenog (drugog!) europskog zlata u Splitu, hrvatski vaterpolisti ponovno imaju domaću obavezu. Od 8. do 14. ožujka u Zagrebu se održava "World Aquatics Svjetski kup", uz sudjelovanje nekih najjačih svjetskih reprezentacija koje se bore za plasman na završni turnir tog natjecanja. Uz hrvatske, na turniru u Zagrebu sudjelovat će i vaterpolisti SAD-a, koji su prvi hrvatski suparnik u srijedu u 19.00, zatim Mađari, Francuzi, Talijani i Japanci.

Završni turnir Superfinala ovog natjecanja održat će se u lipnju u SAD-u. Izbornik Ivica Tucak ovako doživljava ovaj jaki turnir:

- Rasporedi su zgusnuti, ovaj je turnir idealna prilika da se konačno opet malo okupimo i isprobamo novu loptu i nova pravila, koja u pravilu podržavam. Više vodim dugotrajne pripreme, nego ovakve turnire, ali iskoristit ćemo ga za plasman u Superfinale, koji će biti u idealnom terminu za pripreme za SP-u u Fukuoki. Tamo je, pak, prvi "filter" za plasman na OI u Parizu koji nam je najveći cilj. Otpala su nam tri igrača, ali i dalje smo jaki. Jaki su i Amerikanci, koji su nam prvi protivnici, pokazali su to na posljednjem SP-u u Budimpešti. Individualno su odlični, dobri su šuteri, fizički vrlo moćni.

Slično razmišlja i Perica Bukić, koji se zahvalio World Aquaticsu na novoj prilici za organizatorsko dokazivanje. Bukić je naglasio da je više volio stari sustav natjecanja, u kojem su sve reprezentacije imale prilike za igranje većeg broja utakmica na domaćem terenu, što sada neće biti slučaj, ili će to biti samo u ovakvim turnirima.

Dokapetan reprezentacije Marko Bijač osvrnuo se na promjene koje su zahvatile vaterpolo:

image

Nova vaterpolo lopta

RONALD GORSIC Cropix

- Nova lopta možda samo malo više odskače kad je riječ o "žabici", brzina i putanja lopte su isti. Treba nam vrijeme da se uhodamo, tek smo imali dva treninga. Protiv SAD-a će biti teško jer su oni već igrali neko vrijeme s tom loptom, i prema novim pravilima na pripremama sa Srbijom.

Kapetan Ivan Krapić također ne vidi neki posebnu dramu jer se u Francuskoj (Noisy-le-Sec) već igra prema novim pravilima:

- Ništa posebno, brzo ćemo to svi pohvatati, ne čini mi se da je promjena tako drastična. Nama je najvažnije da nakon Splita opet igramo doma, pred svojim navijačima. Vjerujem i nadam se velikoj podršci.

Iz HVS-a su potvrdili da se ulaznice odlično prodaju, jasno je samo to da će Zagreb sljedećih tjedan dana imati priliku uživati u vrhunskoj sportskoj "deliciji".


Raspored hrvatskih utakmica

8. ožujka: HRVATSKA - SAD (19.00)

9. ožujka: HRVATSKA - FRANCUSKA (18.30)

11. ožujka: HRVATSKA - ITALIJA (18.30)

12. ožujka: HRVATSKA - JAPAN (18.30)

14. ožujka: HRVATSKA - MAĐARSKA (18.30)

Linker
03. srpanj 2024 01:58