TOM DUBRAVEC Cropix
NAJJAČA LIGA NA SVIJETU

Europska vaterpolska elita u borbi za najboljeg u regiji: Pet klubova iz Hrvatske i Srbije te dva iz Crne Gore

Počela je sezona 34. Prvenstva Hrvatske i 17. regionalne Premier lige
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. rujan 2024. 21:12

Derbijem 1. kola u Herceg Novom koji je odigran u petak navečer između tamošnjeg Jadrana i zagrebačke Mladosti, počela je nova sezona regionalnih klupskih nadmetanja u vaterpolu. Za početak samo “gornji dom” ili Premier liga (12 klubova - po pet iz Hrvatske i Srbije i dva iz Crne Gore). Naime, A1 liga ili “donji dom” s ukupno 17 klubova počinje 11. listopada). Valja naglasiti kako se Premier liga, jednako tako i A1 liga, “broji” i za Prvenstvo Hrvatske. Ukupno 34. po redu.

Naime, temeljem plasmana hrvatskih klubova u ove dvije lige, taj će klub ujedno preuzimati i mjesto u doigravanju našeg državnog prvenstva. Primjer - najbolje plasirani hrvatski klub u Premier ligi automatski će preuzeti mjesto broj 1 u doigravanju PH. Petoplasirani hrvatski klub u Premier ligi će biti broj 5 u našem doigravanju. U A 1 ligi u kojoj će igrati šest klubova ista formula, samo što se ti klubovi bore za startna mjesta od šestog nadalje u doigravanju Prvenstva Hrvatske. Toliko o bitnom, natjecateljskom dijelu ovih liga.

Novi Beograd nije nedodirljiv

Sama Premier liga pak nudi ove sezone doista spektakl u vaterpolskim okvirima. Liga je to u kojoj igraju skoro pa kompletne reprezentacije Hrvatske i Srbije, dakle olimpijski finalisti iz Pariza, plus što jasno ne zaboravljamo Hrvatsku kao svjetskog prvaka i europskog doprvaka. Međutim, prvi put od kako je ove lige imamo izrazito velik broj klubova koji će se ravnopravno nadmetati za pobjednički trofej. Od zagrebačke Mladosti, preko Radničkog iz Kragujevca, Jadrana iz Herceg Novog, hrvatskog prvaka Jadrana iz Splita, pa dubrovačkog Jug Adriatic osiguranja, dakako i Novog Beograda. To je šest vrlo jakih momčadi kojima možemo pridružiti i Primorac iz Kotora, prvaka Crne Gore, što ne valja zanemariti.

Mladost i Radnički su okupili momčadi zvijezda. Žapci s pola hrvatske reprezentacije (Bukić, Harkov, J. Vrlić, Biljaka, Vukičević, ali tu je i Bašić sa šireg popisa, ne zaboravimo ni vratara Marcelića), Radnički s pola srpske (kapetan N. Jakšić, brat mu P. Jakšić, centar Pijetlović, vratar Filipović, S. Rašović, iskusni Ćuk, Drašović). Splitski Jadran jest malo “opustošene” svlačionice nakon odlaska mladostaša, ali vratili su najboljeg vratara svijeta (Bijač), još uvijek su tu genijalni Fatović, ubojiti Marinić Kragić, pa Butić i Čagalj koji su jednako tako reprezentativci ili povratnici Zović, Tomasović, sad je vrijeme da iskoči i centar Dužević.

Gospari iz Gruža su doveli samo jednog igrača (centar Herceg), ali imaju plejadu perfektnih mladih igrača, prvaka Europe do 19 godina (Pavlić, Burđelez, Prkoča, Jerković, Šušić), uz jednako mladog Mozaru, sve vođeno Barakudama Popadićem, Jokovićem i Burićem, pa Španjolcem Cabanasom... Hercegnovski Jadran je složio sastav s kojim će gotovo sigurno vratiti naslov prvaka Crne Gore, ali momčad s Ivovićem, srpskim centrom Lazićem koji je dvostruki zlatni s OI, pa Rusom Holodom... Takva momčad ima ambicije i malo izvan crnogorskih granica.

Nismo zaboravili jasno ni Novi Beograd koji nema problem s novcem pa je momčad i dalje moćna, iako... Puno im je bitnih igrača prešlo u Šumadiju, u Radnički (N. Jakšić, Pijetlović), otišao je Granados, Filip Filipović je okončao karijeru, otišao je i prvi vratar Dobožanov... Jaki su, ali nisu nimalo nedodirljivi, dapače.

Spomenuli bismo svakako i još dva kluba. Ne zato što su naša, hrvatska, već stoga što zavrjeđuju pozornost u regionalnim okvirima. Primorje EB i Solaris. Riječani su prošle sezone bili hit, dospjeli su i do finala Eurokupa. Ljetos je ionako mlada momčad još pomlađena, odnosno otišao je uvjerljivo najstariji, vođa u bazenu, Darko Brguljan.

Nema ni Nizozemca Te Rielea, sjajnog mladog centra Lovre Paparića, kao i Nike Čubranića. To je sve točno, ali opet su doveli jednog Nizozemca, pa iskusnog Zagrepčanina Marina Dašića, imaju na vratima sjajnog Maura Čubranića, najboljeg mladog vratara Europe, ali i perfektnog centra Viktora Tončinića. Na klupi je odličan trener Hinić, u klubu zdrava atmosfera, bit će Riječani opet dobri. Šibenčani su zato možda i još bolji no lani. Dobili su puno na iskustvu povratnika iz Gruzije Andrije Vlahovića kao i Eugena Koprčine iz Mladosti, pa Ivana Vrbnjaka iz Italije.

Bazen ratnog zločinca

Ovo je liga u kojoj je čak pet momčadi iz Lige prvaka: Jadran Split, Jadran (HN), Primorac, Radnički i Novi Beograd, dok su primjerice Mladost i Jug Adriatic osiguranje neki od favorita za osvajanje Eurokupa. Doslovno govorimo o europskoj vaterpolskoj eliti. Nije pretjerano navesti da je ovo zapravo najjača klupska liga na svijetu.

Da, nismo zaboravili problem s kotorskim bazenom odnosno njegovim imenom. Od ljeta 2021. tamošnji se objekt zove po pokojnom Zoranu Gopčeviću. Bio je vaterpolist, ali bio je 1991. i čuvar u zloglasnom logoru Morinj u kojem su zlostavljane stotine Hrvata, branitelja i civila. Od 2021. u bazen pod tim imenom nije kročila niti jedna hrvatska vaterpolska momčad. Odluka je to razumna, i države i HVS-a. Pronađen je istina kompromis po kojem će Primorac svoje domaće utakmice s hrvatskim klubovima igrati izvan Kotora (vjerojatno Podgorica), dok bi hrvatski klubovi svoje domaće utakmice s Primorcem onda igrali izvan svojeg matičnog bazena odnosno grada.

To je prihvaćeno, da bi nešto kasnije uprava dubrovačkog Jug Adriatic osiguranja donijela odluku po kojoj taj klub neće svoje domaće utakmice igrati izvan Gruža. E sad, hoće li tome uistinu tako i biti... Vidjet ćemo uskoro. Dana 26. listopada je po rasporedu dubrovački sraz jugaša i Kotorana. Ustraju li jugaši na igranju samo u Gružu, a na to ne pristane Primorac, netko će tu izgubiti bez borbe 5:0. Kao što smo naveli, pričekajmo malo, u tren se znaju neke stvari i promijeniti.

Ono bitnije je da je počela najizjednačenija, najneizvjesnija, vrhunska sezona klupskog vaterpola.

U najvišem HR razredu i četvrti splitski klub!?

Koliko puta smo čuli tvrdnju kako gradu Splitu jako teško imati čak tri vaterpolska kluba - Jadran, Mornar i POŠK. Za grad koji načelno nije prevelik, to jest puno, opet svaki od ta tri kluba ima svoju dugačku, bogatu povijest i tradiciju. Doduše, jedan je klub s tog popisa nestao. Nema više POŠK-a, barem onog POŠK-a koji je bio prvak Europe svojedobno. Propašću i formalnim nestankom tog kluba, nastale su neke druge izvedenice. No, to je tema za neku drugu zgodu.

Poanta ove priče je da sada imamo ne više tri, nego četiri splitska prvoligaška vaterpolska kluba! Uz Jadran u Premier ligi, u A1 ligi će se nadmetati Mornar, POŠK 1937 i OVK Split. Ova dva potonja su nastala praktički iz previranja oko negdašnjeg POŠK-a.

Uvijek ćemo dignuti ruku za što više sporta i sportskih klubova. Bilo gdje u Hrvatskoj i bilo kada, no je li baš optimalno i za vaterpolo korisno imati u nevelikom gradu poput Splita čak četiri kluba koji će igrati praktički najviši stupanj natjecanja... Nismo sigurni. Kamo sreće da se prevarimo. (dba)

Linker
20. rujan 2024 21:15