foto: Goran Mehkek / CROPIX
JUNAK DANA

Varaždinac koji je oduševio Hrvatsku i uzeo svjetsko zlato: 'Napravio sam ono po kaj sam došao!'

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 05. ožujak 2016. 23:34

Hrvati vole slaviti u Sočiju. Dvije godine nakon što je Ivica Kostelić u ruskom skijalištu osvojio olimpijsko srebro u kombinaciji, dobili smo ovdje i svjetskog juniorskog prvaka u slalomu. I ne samo to, dobili smo i svjetsku slalomsku broncu. Dva Hrvata na postolju u istoj utrci, zlatni Istok Rodeš i brončani Elias Kolega.

Hrvatska zahvaljujući Janici i Ivici Kosteliću ima olimpijska zlata i srebra, ima svjetske seniorske medalje svih boja, ima pobjede u Svjetskom kupu, ima velike Globuse, ali do jučer nije imala zlatnog juniora ili juniorku. Sad ima i to. Zahvaljujući 20-godišnjem Varaždincu Istoku Rodešu.

- Napravio sam ono po kaj sam došao. Moj cilj bio je biti među tri u kombinaciji i pobijediti u slalomu.

U jednoj rečenici sve je rekao. Otvoreno i bez okolišanja. U kombinaciji je prije nekoliko dana bio brončani, prvi dio plana - ispunjen. Slalom je čekao do subote i već u prvoj vožnji pokazao da je 100 posto spreman i za ostvarenje drugog dijela plana. Imao je čak sekundu i 17 stotinki prednosti u odnosu na kolegu iz reprezentacije Eliasa Kolegu i sekundu i 42 stotinke ispred Slovenca Štefana Hadalina, svjetskog prvaka u kombinaciji.

Prvu vožnju obilježila je jedna zanimljivost, 52:50 bio je rezultat onih koji su uspjeli doći do cilja i onih koji nisu. Vrijeme je bilo jako ružno, staza zahtjevna, ali hrvatski skijaši su poznati po onome - što je gore, to je njima bolje.

Iako, Rodešu se uopće nije činilo da je bilo tako teško...

- Ja sam imao startni broj 6 i nije mi bio problem.

Njemu očito u Sočiju ništa nije bio problem, čak ni čekanje kad će napokon doći na red slalom.

- To mi nimalo nije bio problem, nisam previše o tome razmišljao. Znao sam da je moguće da osvojim zlato i samo sam čekao da dođe taj dan i pokažem svoje skijanje.

I pokazao je. Odmah u prvoj vožnji postavio je letvicu toliko visoko da joj se nitko nije mogao približiti.

- U drugoj vožnji sam znao da imam golemu prednost i da se samo moram mirno spustiti. Nisam forsirao, dao sam otprilike 80 posto.

Iako će priznati da se pojavila i gospođa Trema. I to ne uoči druge vožnje, nego...

- Kad sam već startao. U jednom trenutku sam pomislio “pa ja vodim”, ali brzo je prošlo.

I posao je okončao na zlatni način. Istok Rodeš - svjetski juniorski prvak u slalomu. Je li uopće svjestan toga?

- Osjećaj je odličan, ali iskreno, vjerojatno ću do kraja postati svjestan da sam doista svjetski prvak tek kad ujutro vidim zlato na ormariću pokraj sebe.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI!

Linker
05. listopad 2024 22:09