Sebastian Coe

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
SEDAM KANDIDATA

Utrka za predsjednika MOO-a: ‘Gura‘ se jedan lord, prilika za Afrikanku, a utjecajan Hrvat se nije kandidirao

Poznato je sedam kandidata od kojih će jedan u ožujku 2025. naslijediti Thomasa Bacha na čelu olimpijske obitelji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. rujan 2024. 07:35

Poznati su i službeno svi kandidati za novog predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, a koji će biti izabran u ožujku sljedeće godine u Ateni. U Lausannei su, naime, objavili kojih 7 osoba je podnijelo kandidaturu, a ona se inače podnosi pismom aktualnom čelniku MOO-a, Thomasu Bachu.

Nekih prevelikih iznenađenja načelno nema. Sve su to imena kojima se baratalo još i tijekom Igara u Parizu, a koja smo naveli i prije koji dan u SN. Lord Sebastian Coe, predsjednik World Athletics, već se dugo spominje kao kandidat, lobira naveliko i poduže vrijeme, ali nije nužno baš i favorit. Dapače. Još jedno jako, veliko sportsko ime mu prijeti, Zimbabveanka, nekadašnja plivačica, prvenstveno leđašica Kirsty Coventry. Ne valja podcijeniti ni ostalu petoricu - Juan Antonio Samaranch iz Španjolske, princ Fejsal Al Hussein iz Jordana, David Lappartient iz Francuske, Morinari Watanabe iz Japana i Johan Eliasch s dvojnim državljanstvom Švedske i Velike Britanije.

Dva problema za Coea

Ovi će se kandidati 20. i 24. siječnja 2025. obratiti, predstaviti pred 111 članova MOO-a, koji će onda novog predsjednika/predsjednicu izabrati tijekom 143. Sesije (tako u MOO-u zovu Skupštinu) zakazanu od 18. do 21. ožujka 2025. u Ateni.

image

Kirsty Coventry

FABRICE COFFRINI Afp

Lord Sebastian Coe nije baš u osobitoj milosti Thomasa Bacha, a onda mu je Etički odbor MOO-a prošli tjedan “natovario” dva problema. Nije išlo dakako Coea, ali... Navedeno je naime da novi predsjednik MOO-a ne smije biti stariji od 70 godina, kao i da u trenutku izbora i cijeli mandat treba biti član MOO-a. Coe će za koji dan imati 68, ali bude li izabran, jasno je da bi ušao kao predsjednik i u osmo desetljeće.

Još je važnija druga stavka, ona da predsjednik MORA cijeli mandat biti član MOO-a. Na prvi pogled malo neshvatljivo, ali nije tako. Coe je član MOO-a automatski i samo zato što je predsjednik World Athleticsa. Na toj će dužnosti ostati do 2027. kada će mu isteknuti maksimalni treći mandat (12 godina), te istog trenutka kada više neće biti predsjednikom World Athleticsa, neće više biti niti član MOO-a. Tu će biti mjesta i za pravnike koji se mogu postaviti vrlo jednostavno i logično - postane li Coe predsjednik MOO-a 2025., on će odmah ionako podnijeti ostavku na dužnosti u World Athleticsu. Tu će biti sigurno malo “prepucavanja”.

Pravila također predstavljaju problem za Samarancha, koji u studenom puni 65 godina. Moguće je izuzeće produljenja članstva za još četiri godine, pa bi eventualni španjolski predsjednik vladao samo osam godina, bez šanse da bude reizabran na četiri, kao što je bio slučaj s Jacquesom Roggeom (2001. - 2013.) i Bachom (2013. - 2025.). Što se tiče Coea, čak i s mogućim četverogodišnjim produljenjem, on bi i dalje imao više od 74 godine prije završetka svog mandata, koji istječe 2033. godine.

image

David Lappartient

FABRICE COFFRINI Afp

Od četiri do samo jedne

Na popisu kandidata je samo jedna žena, iako je u kuloarima bilo svojedobno spominjanja primjerice Nawal El Moutawakel iz Maroka, pa Caster Semenya iz Južne Afrike, ali i Nicole Hoevertsz s Arube. Ostala je samo Coventry. U Parizu se, tijekom Olimpijskih igara, šuškalo ipak i o jednom Hrvatu kao kandidatu! Mnogi čak u našoj domovini ne znaju za njega, a vrlo je ugledan i utjecajan. Neven Ilić ili malo preciznije, Neven Ilich (62), čileanski Hrvat iz Antofagaste. Silno cijenjen u Sjevernoj i Južnoj Americi, član MOO-a od 2017., svojedobno direktor Čileanskog teniskog saveza, a dugo već predsjednik Panamerican Sportsa koji objedinjuje sve olimpijske odbore Sjeverne i Južne Amerike.

KANDIDATI ZA PREDSJEDNIKA MOO-A

SEBASTIAN COE

68 godina, Velika Britanija

Veliko atletsko ime, 4 olimpijske medalje, od toga 2 zlatne na 1500 metara (Moskva 1980. i Los Angeles 1984.). Dvaput proglašen najboljim sportašem svijeta (1979. i 1981.).

Nakon sportske karijere ima jednako uspješnu političku, pa je ušao u britanski parlament (1992. - 1997.), bio je predsjednik Organizacijskog odbora Igara u Londonu 2012. Sada je predsjednik World Athletics.

KIRSTY COVENTRY

41 godina, Zimbabve

Najmlađa među kandidatima i jedina žena, te jedina iz Afrike. Budući da MOO nikada u 130 godina nije imao predsjednicu, te nikada nekog iz Afrike ili Azije...

Iako, to nikako nisu jedini aduti nekadašnje sjajne plivačice koja je osvojila 7 olimpijskih medalja, od toga 2 zlatne (200 leđno u Ateni 2004. i Pekingu 2008.). Trenutačno je ministrica sporta Zimbabvea.

JUAN ANTONIO SAMARANCH ml.

65 godina, Španjolska

Najzvučnije ime sigurno, ali zbog oca koji je bio predsjednik 21 godinu. Mlađi Samaranch je postao članom MOO-a baš iste godine (2001.) kad mu je otac morao odstupiti zbog namještanja domaćinstva ZOI u Salt Lake Cityju.

Trenutačno je dopredsjednik MOO-a.

DAVID LAPPARTIENT

51 godina, Francuska

E, to je Bachov naglašeni favorit! Predsjednik je Francuskog biciklističkog saveza, bio je gradonačelnik jednog manjeg grada i čelnik okruga u pokrajini Bretanji i najzaslužniji za domaćinstvo ZOI 2030. u Francuskoj.

Za razliku od Coea, protivi se novčanim nagradama za olimpijske pobjednika od njihovih svjetskih sportskih saveza.

FEJSAL AL-HUSSEIN

60 godina, Jordan

Mlađi brat kralja Abdulaha, bivši pilot vojnog helikoptera. Od 2010. član MOO-a

MORINARI WATANABE

65 godina, Japan

Predsjednik Međunarodnog gimnastičkog saveza, bivši glavni tajnik Japanskog olimpijskog odbora. Član MOO-a od 2018.

JOHAN ELIASCH

62 godine, Švedska/Velika Britanija

Multimilijarder s dvojnim državljanstvom, Švedske u kojoj je rođen i Velike Britanije u kojoj najčešće boravi i radi. Od 1995. je čelni čovjek tvrtke sportske opreme Head. Inače je predsjednik FIS, Međunarodnog skijaškog saveza.

Silno ambiciozan. Naime, član MOO-a je postao tek tijekom Igara u Parizu, prije mjesec i pol dana i već želi postati predsjednikom. (dba)

Linker
19. rujan 2024 08:40