Drago Sopta / CROPIX
D. PETROVIĆ

Uručene nagrade za 2012.

Piše: HinaObjavljeno: 10. rujan 2012. 16:34

Na prigodnoj svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru "Dražen Petrović" u ponedeljak su, već petu godinu za redom, uručene Nagrade darovitim mladim sportašima i ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.

Nagrada nosi ime Dražen Petrović u spomen na jednog od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.).

U konkurenciji sportašica nagradu je dobila taekwondašica Mateja Kunović, koja je ove godine osvojila 3. mjesto u kategoriji do 46kg na Svjetskom juniorskom prvenstvu u egipatskom Sharm El Sheiku, dok je najuspješnijim sportašem proglašen skakač s motkom Ivan Horvat koji je osvojio 2. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barceloni. Osim toga Ivan je trenutno drugi na Svjetskoj i prvi na Europskoj juniorskoj rang listi u skoku s motkom, a nastupio je i kao najmlađi član hrvatske delegacije na OI London 2012.

U ženskoj ekipnoj konkurenciji nagrada je pripala hrvatskoj juniorskoj stolnoteniskoj reprezentaciji u sastavu Lea Rakovac, Matea Jeger, Ivana Tubikanec i Ida Jazbec koja je osvojila 3. mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu u austrijskom Schwechatu.

U muškoj konkurenciji nagradu ne dobila hrvatska juniorska košarkaška reprezentacija (Marko Proleta, Tomislav Gabrić, Karlo Lebo, Jakov Mustapić, Lovro Demo, Dario Šarić, Mislav Brzoja, Dominik Mavra, Antonio Črnjević, Daniel Zovko, Marin Marić, Karlo Žganec) koja je na Europskom prvenstvu U18 u Litvi i Latviji osvojila zlatnu medalju.

Po prvi put su proglašene i najveće nade hrvatskog sporta, a ta priznanja su ove godine dobili judašica, aktualna europska kadetska prvakinja Brigita Matić, dok je isti naslov u konkurenciji sportaša pripao strijelcu Anti Krišti koji je bio drugi na Europskom juniorskom prvenstvu u disciplini pištolj 10m.

Svečanosti su, uz brojne sportaše nazočili i počasni član MOO-a Antun Vrdoljak, pomoćnik ministra za sport Petar Skansi, predsjednica saborskog Odbora za mlade i sport Jadranka Kosor, predsjednik Skupštine grada Zagreba Davor Bernardić i drugi uzvanici, a predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša je istakmuo da su svi ovogodišnji laureati, ali i svi hrvatski sportaši koji su nastupili na Olimpijskim igrama u Londonu bili ili još uvijek jesu korisnci neke od 400 stipendija koje HOO dodjeljulje talentiranim sportašime već od njihove 12. godine.

"Zahvaljujući toj brizi za mlade Hrvatska se može pohvaliti da je po broju osvojenih odličja u Londonu bila na 25 mjestu na svijetu i deseta među europskim zemljama te na visokom sedmom mjestu kada se računa broj medalja na broj stanovnika".

Sukladno Pravilniku HOO-a Mateja Kunović i Ivan Horvat dobit će novčane nagrade u iznosu od 20.000 kuna bruto, dok će svaki član ženske i muške ekipe dobiti po 2.000 kuna bruto. Novčana nagrada za najveće nade hrvatskog sporta iznose 15.000 kuna bruto.

Linker
20. rujan 2024 18:48