Island
 Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
IDUĆI PROTIVNICI

U 'ZEMLJI VATRE I LEDA' ZNAJU DA HRVATSKA IMA MOTIV VIŠE PROTIV SVAKOGA 'To je momčad koja pred svojim gledateljima želi osvojiti zlato!'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. siječanj 2018. 17:21

Ako je za suditi prema prvoj utakmici na EP-u u kojoj je Island sa 26-24 pobijedio Švedsku, naši sljedeći suparnici bezbolno su preživjeli smjenu generacija i nastavili na pravi način dokazivati da su prava rukometna nacija.

U najavama EP-a mnogi su pretpostavljali da su u trolistu Srbija, Švedska, Island ovi posljednji najlakši suparnik našima. Ogled sa Srbima imao je u tim nacrtima posebnu dimenziju, višu od običnog rukometa, osim toga, bila je riječ o otvaranju turnira što je uvijek jako neugodno, Šveđani su već nekoliko godina u usponu, a Islanđani u brigama s promjenom momčadi.

Ispalo je da baš i nije sasvim točna prognoza. Ono što su Islanđani napravili Šveđanima u prvom poluvremenu utakmice kad je Gustavsson branio sve što se braniti moglo, ali i više od toga, dovoljno su upozorenje za Červara. Premda, naša je obrana takva da im se nešto slično najvjerojatnije ne može dogoditi, bez obzira tko stajao s druge strane terena.

Islanđani su očekivano nakon prve pobjede bili vrlo zadovoljni te su s optimizmom najavili utakmicu protiv domaćina. Olafur Andres Gudmundsson u dvije je rečenice secirao utakmicu sa Švedskom i zatim poručio Hrvatima:

- Igrali su savršeno u prvom dijelu, no, na kraju smo se ipak morali boriti za bodove. To je pokazalo da se svaka prednost može stići. Srećom, izdržali smo i upisali bodove. Ušli smo s neviđenom energijom, postigli puno pogodaka, ali protiv Hrvatske neće biti tako lako.

- Vidjeli smo kako je puna dvorana nosila Hrvate protiv Srbije i neće nam biti lako igrati u takvom ozračju. Još ćemo jednom pogledati tu utakmicu na snimci i pokušati detektirati slabosti hrvatske momčadi. Uz domaći teren, mislim da je Hrvatska jača od Švedske, želimo li nove bodove, morat ćemo igrati još bolje.

Gudjon Valur Sigurdsson zaključio je da je njegova reprezentacija imala otvaranje turnira “iz snova”, no i on je uvjeren da će protiv domaćina puno teže doći do bodova koji bi osigurali drugi krug natjecanja.

Izbornik Geir Svensson, nekad i sam dobar igrač, dodao je da su njegovi igrači pobijedili na papiru trenutačno jaču reprezentaciju. Nimalo nije “poletio” jer je svjestan da će s Hrvatskom biti puno teže.

- Riječ je o momčadi koja pred svojim gledateljima želi osvojiti odličje, želi zlato. Ništa još nismo napravili ovom pobjedom jer se stvari u nastavku natjecanja u skupini svakako mogu ‘odvrtiti’. Pokušat ćemo iznenaditi i Hrvatsku.

Na pitanje o lošoj statistici koja pokazuje da Islanđani nikad nisu pobijedili Hrvatsku, zaključio je da prošlost nema nikakve veze s onim što će se u nedjelju događati na terenu Spaladiuma. Zapravo je preformulirao i ponovio riječi Mirka Alilovića: - Tradicija je tu da se ruši...

Za nadati se da se to ipak neće dogoditi i da će Červarova momčad s Islandom potvrditi prolaz u drugi krug...

Linker
23. rujan 2024 23:29