BUDUĆNOST STIŽE

Tribine na stadionu su prazne? Nema problema, tu su roboti-navijači!

Zahvaljujući nekonvencionalnom rješenju koje stiže iz Južne Koreje, čini se da je i tužnim sportskim pričama potencijalno došao kraj
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 26. srpanj 2014. 19:30

Nije tajna da mnogi sportski klubovi imaju problema s dolaskom fanova na stadion, u dvoranu ili bilo koje drugo sportsko borilište. Doista, malo koji prizor u sportu je toliko žalostan kao situacija u kojoj se čuje nadvikivanje sportaša i ogorčeno psovanje trenera pred praznim tribinama.

Zahvaljujući nekonvencionalnom rješenju koje stiže iz Južne Koreje, čini se da je i takvim tužnim sportskim pričama potencijalno došao kraj. U jednoj od tehnološki najnaprednijih država svijeta, u kojoj inovacija nikad ne manjka, predstavljen je prototip novog navijača – robot!

Odakle ideja?

Hanwha Eagles (prevedeno: Hanwha Orlovi) je bejzbolski klub iz Daejeona kojem u zadnje vrijeme zaista ne ide – u proteklih pet godina izgubili su ni više ni manje nego 400 utakmica! Momčad im je toliko beznadna da ih protivnički navijači pogrdno zovu „Piceki“, dok ih vlastiti fanovi poznaju pod nazivom „Budistički sveci“. Pretpostavljamo, zato jer nemaju srca nikoga pobijediti.

Stoga je uprava kluba pribjegla drastičnim, znanstveno-fantastičnim mjerama. Na stadion su postavili robote koje izdaleka kontroliraju navijači koji nisu u mogućnosti doći na utakmicu. Međutim, ta nova, metalno-plastična publika nipošto nije bez emocija. Dotični roboti mogu skandirati, pjevati pjesme te čak proizvesti poznati navijački val.

E sad, da li kontrola nad surogat-navijačima ide toliko daleko da su roboti u stanju vrijeđati igrače ili čak uletiti na teren, nije otkriveno. Ipak, uvjerenja smo da je ova publika budućnosti cijepljena od potencijalnih izgreda. Zadnje što bi sportu trebalo su navijači kojima suzavac ili, ne daj bože, prijetnja pendrekom ne predstavlja prepreku u eventualnoj makljaži s organima reda i zakona.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti hoće li ova inovacija doista zaživjeti na sportskim terenima. Osobno ne vjerujemo u takav razvoj situacije – jedna od esencijalnih stvari na sportskim terenima je neposredni navijački doživljaj, bilo to gromoglasno skandiranje s tisućama istomišljenika ili ridanje suza zbog tragične predstave ekipe za koju navijamo.

S druge strane, za one kojima se sviđa ova ideja sigurno će biti ponuđena dodatna personalizacija robota s obzirom na navijačku pripadnost ili afinitete. Stoga, tko zna? Možda nas već ovu jesen na Maksimiru dočeka neka nova publika. Vazda dobro raspoloženi, glasni i 100 posto uz ekipu – u odnosu na prazne stolice rekli bismo - definitivno poboljšanje.

Linker
06. listopad 2024 18:16