Goran Mehkek / CROPIX
MOĆNO NATJECANJE

Stvara se najjača liga svijeta: SEHA ligi se priključuju Veszprém, Pick, Celje i Gorenje

Plan je proširiti i znatno ojačati ligu s klubovima iz Mađarske i Slovenije, a konačna odluka donijet će se 15. lipnja
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 23. svibanj 2014. 21:02

Regionalna rukometna Gazprom South Stream League, liga u kojoj su u dosadašnjim izdanjima igrali klubovi iz “krnje Jugoslavije” te “pojačanja” iz Slovačke i Bjelorusije, proširit će se u sljedećoj sezoni, ali i znatno ojačati klubovima iz Mađarske i Slovenije. Ostvari li se to najavljeno proširenje, SEHA će definitivno s mađarskim Veszprémom i Pick Szegedom te sa slovenskim Celjem i Gorenjem postati ponajbolja rukometna liga na svijetu.

Ono što su već odavno najavili predstavnik sponzora Gazproma Leonid Čugunov i predsjednik SEHA lige Mihajlo Mihajlovski lagano se pretvara u stvarnost:

Pismo namjere

- Zasad ne možemo ništa reći zdravo za gotovo. No, Sloveniju smo kao nacionalni savez primili u ligu, na njima je da na svojim ‘forumima’ ozakone tu odluku i potvrde da nam se pridružuju. Mađari su, pak, sami kao federacija poslali pismo namjere te su njihova dva najjača kluba, Veszprém (s našim Sulićem i Alilovićem, nap.p.) i Pick Szeged na pragu ulaska u regionalnu ligu - rekao je direktor lige Siniša Ostojić.

Što se tiče konkretne “postave” SEHA lige sljedeće sezone, ništa još nije definirano s obzirom na činjenicu da klubovi iz svakog nacionalnog saveza mjesta u regionalnoj ligi stječu plasmanom u domaćim prvenstvima. Dakako da nimalo dvojbi nema u Hrvatskoj gdje će CO Zagreb uzeti svoj “stoti” naslov. U Makedoniji, Bjelorusiji i Slovačkoj trebalo bi biti malo promjena, Metalurg, Brest Meškov, Tatran Prešov opet su na pragu slavlja. U Srbiji, Partizan neće igrati SEHA ligu, tu se ‘tuku’ Vojvodina, Metaloplastika i Radnički Kragujevac. S BiH i Crnom Gorom također je sve otvoreno...

Inspekcije u klubovima

- O tome ne mogu govoriti, kad se sazna sve u vezi s klubovima iz Mađarske i Slovenije i njihovim eventualnim pridruživanjem, napravit će se inspekcije po klubovima te odlučiti koji to klubovi mogu ‘pratiti’ i koji će igrati u ligi. Bit će 12, zašto ne i 14 klubova - zaključio je Ostojić...

Odlučujući sastanak

U svakom slučaju, “Board” SEHA lige konačnu će odluku najvjerojatnije donijeti na sastanku 15. lipnja. Za podsjećanje, u dosadašnja tri izdanja lige naš je CO Zagreb samo jednom uzeo naslov i to u drugom izdanju, dok je dva ostala uzeo Vardar. Dosad je liga bila samo relativno snažna, s nekoliko odličnih i nekoliko slabijih klubova. S “pokerom” klubova iz Mađarske i Slovenije, bila bi to sasvim druga priča. Što zapravo reći, Veszprém je sudionik Final Foura Lige prvaka i tu nema mjesta dodatnim komentarima.

Linker
23. rujan 2024 15:28