MATIJA DJANJESIC Cropix
WTT CONTENDER U ZAGREBU

U hram hrvatskog sporta dolazi sama svjetska krema na jedan od posljednjih turnira uoči OI u Parizu

U središtu naše pozornosti bit će domaći predstavnici, počev od ipak najzvučnijeg imena Andreja Gaćine
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. lipanj 2024. 15:40

Dom sportova, jedan od hramova zagrebačkog i hrvatskog sporta, od danas do nedjelje ispisuje doista povijesnu stranicu ovog zdanja. Za to je zaslužan stolni tenis. Naime, u Domu sportova starta WTT Contender Zagreb 2024, jaki međunarodni stolnoteniski turnir, jedan od posljednjih uoči OI u Parizu, ali ono što je nama u Hrvatskoj još zanimljivije - posljednje sportsko natjecanje u Domu sportova. Nakon pingića, slijedi temeljita rekonstrukcija objekta izgrađenog prije 52 godine. No, ostavimo se Doma sportova za priliku.

Za nagradni fond od 80.000 dolara natjecat će se ukupno 190 igračica i igrača iz 45 država svijeta. Nema baš Kineza kao prošle godine, tada su organizatori zagrebačkog turnira doista imali i ponešto sreće u kalendaru, ali imenima sudionika ovogodišnji WTT Contender u Zagrebu ne zaostaje puno za istinski vrhunskim turnirima tog tipa u svijetu.

Gaćina glavna uzdanica

Dimitrij Ovčarov iz Njemačke, osvajač šest olimpijskih medalja i jedna od ikona ovog sporta, pa potom Dang Qiu iz Njemačke, Japanac Tomokazu Harimoto, Portugalac Marcos Freitas, od žena Japanke Mima Ito, Miwa Harimoto i Hina Hayata, Rumunjka Bernadette Szocs... Sve igrači i igrači praktički iz Top 20. Konkretnije, Tomokazu Harimoto je 11. na svijetu, Qiu je na 12. mjestu, Ovčarov četrnaesti, dolazi i Korejac Jang koji je 13. igrač svijeta, pa 17. Nigerijac Aruna...

image

Fizioterapeut Mislav Mlakar, Andrej Gaćina, Filip Zeljko, Tomislav Pucar, izbornik Neven Karković i Frane Kojić

HSTS

Kod žena je konkurencija još jača, viša jer je primjerice Miwa Harimoto je osma na svijetu, ali u Zagreb dolazi i peta Hina Hayata, pa sedmoplasirana Korejka Yubin Shin, Rumunjka Szocs je deveta, Mima Ito na 10. mjestu. Drugim riječima, od najboljih 10 stolnotenisačica svijeta, polovica ih dolazi u Zagreb. Od Top 20 žena, čak 10 je od ponedjeljka u zagrebačkom Domu sportova.

Ipak, uz svo dužno uvažavanje sviju, u središtu naše pozornosti će biti domaći predstavnici. Počev od ipak najzvučnijeg imena, Andreja Gaćine.

- Ne znam ni sam koji je meni već ovo turnir u Zagrebu. U prošlosti se nisam baš dobro proveo ovdje, nadam se da će ovaj put biti ipak malo bolje. Trenutačno sam u dobroj formi i, ono što je najbitnije, u potpunosti sam zdrav. Vjerujem zato da ću moći dati 100 posto sebe. Što se očekivanja tiče, nemam ih osim što mi je bitno dati sve od sebe. Nadam se da će to onda i dati neki rezultat, pa da ću biti sretan i ja i gledatelji sa mnom. Što se tiče mojih omjera s nositeljima, s Freitasom čak mislim da imam i pozitivan omjer. S Harimotom sam igrao jednom, nedavno, baš prije mjesec dana i izgubio 3-1 u Svjetskom kupu. Ovčarova nisam nikad dobio, a igrali smo jako puno puta, nisam ni brojao koliko. Dang Qiua sam dobio jednom, kad je bio mlađi, a onda dva poraza. Makar, jedan je bio jako gust meč, 3-2 sam izgubio, imao sam čak i neke set-lopte. Velim, ako budem u dobroj formi, mogu svakog dobiti.

image

Andrej Gaćina

DAMIR SENČAR/HOO

Prva tri dana ulaz besplatan

Filip Zeljko se posljednjih 10-ak dana, po povratku iz Njemačke i završene mu Bundeslige priprema u Zagrebu.

- Sretan sam što ćemo opet imati priliku nastupati pred domaćom publikom u Zagrebu. Nemam prevelika očekivanja, ali u dobroj sam formi i uzbuđen sam što su sljedeći tjedan igrati doma.

Andrea Pavlović je pak jedna od naših ženskih uzdanica na turniru.

- Prvo mi je osobito drago da smo se konačno mi cure uspjele malo više okupiti, zajedno s našim izbornikom, te skupa treniramo. Što se mene tiče, nakon turnira u Varaždinu nisam nastupala, ali sam imala neke ligaške mečeve. Mislim da sam spremna. Imala sam više vremena za treninge. Izuzetna mi je čast nastupiti na jednom ovakvom turniru i obećavam da ćemo svaka od nas, dati sve od sebe, iskoristiti svaku priliku koja god i gdjegod da se otvori.

Nemojmo smetnuti s uma Tomislava Pucara koji počinje s nastupima u Zagrebu od četvrtka kada starta tzv. glavni dio turnira. Pucar je minulog tjedna imao vrlo dobar nastup na WTT Contenderu u Mendozi, u Argentini. Ondje je dospio do polufinala u kojem je bolji bio Nijemac Benedikt Duda pobijedivši ga 3:1 (-7, 6,4,5). Na istom tom turniru je primjerice Ivana Malobabić dospjela do četvrtfinala gdje je bolja bila Tajvanka Huang Yi-Hua 3:1 (9,-11,9,8).

Turnir počinje u ponedjeljak od 10 sati. Prva tri dana natjecanja, odnosno za kvalifikacije, ulaz je besplatan.

Hrvatice i Hrvati na zagrebačkom turniru

U muškoj pojedinačnoj konkurenciji u glavnom ždrijebu od ranije je još Tomislav Pucar, dok su pozivnice organizatora dobili Andrej Gaćina, Filip Zeljko i Frane Tomislav Kojić.

No, nisu su to svi dečki jer će kroz kvalifikacije prolazak u glavni ždrijeb tražiti još Ivor Ban, Borna Petek, Leon Benko i Ivan Hencl.

Djevojaka glede, u Zagreb dolaze Ivana Malobabić, Hana Arapović i Lea Rakovac koje su dobile pozivnice, u kvalifikacijama će nastupati Mateja Jeger Majstorović, Andrea Pavlović i Dora Ćosić.

Linker
28. rujan 2024 07:32