Hrvatski stolnotenisači i stolnotenisačice dok su putovali prema Južnoj Africi

 HSTS
CILJEVI SU JASNI

Hrvatski tabor uoči početka Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi: ‘Idemo probati ostvariti nešto što još nismo‘

SP počinje 20. svibnja, a u Durbanu će nastupiti i šestero Hrvata
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 18. svibanj 2023. 17:17

Od 20. do 28. svibnja u Durbanu se igra pojedinačno Svjetsko prvenstvo, a u srijedu je prema Južnoj Africi odletjela i naša reprezentacija. Hrvatske boje na afričkom kontinentu branit će šestero naših stolnotenisača i stolnotenisačica. To su Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Filip Zeljko, Ivana Malobabić, Mateja Jeger Majstorović i Hana Arapović, a predvode ih izbornici Neven Karković i Dragutin Šurbek.

Poznat je ždrijeb SP-a, tako će Gaćina u 1. kolu na Danca Jonathana Grotha, s kojim je jedno vrijeme igrao zajedno u klubu. U slučaju pobjede čeka ga bolji iz susreta Belgijca Florenta Lambieta i Iranca Noshada Alamiyana.
Pucar će u 1. kolu na Ukrajinca Jaroslava Zmudenka, a ako prođe čeka ga bolji iz susreta Portorikanca Daniela Gonzaleza i Slovaka Wang Yanga. Zanimljivo, u njegovom dijelu ždrijeba je i Dimitrij Ovtcharov, kao što je bio i na SP-u 2019. u Budimpešti. Tada su njih dvojica susrela u meču za osminu finala, a Pucar je tada priredio veliko iznenađenje i slavio s 4:3. I na ovom SP-u je njihov susret moguć u meču za osminu finala. Inače, s najvećim osmijehom na ukrcaju u zrakoplov bio je Pucar. Nekoliko dana prije puta, točnije u nedjelju, Tomislavu i supruzi Sari rodio se mali Andrej. Tata putuje svijetom i igra s velikim Andrejom (Gaćinom), a sada doma ima i malog Andreja. Filip Zeljko će na startu igrati s Nijemcem Benediktom Dudom, a ako prođe čeka ga bolji iz susreta Nigerijca Olajide Omotaya i Paula Drinkhalla.

Kod djevojaka Ivana Malobabić će na Slovenku Anu Tofant, a 2. kolo nudi Portorikanku Adrianu Diaz i Brazilku Lucu Kumaharu. Mateja Jeger Majstorović dopao je težak ždrijeb, na startu igra s Kineskinjom Wang Jidi, četvrtom igračicom svijeta. Hana Arapović ide na Indijku Reeth Tennison, a ako prođe čeka je vjerojatno Njemica Nina Mittelham.

- Idemo na SP s nadanjima u što bolji rezultat i da ostvarimo nešto što još nismo - kazao je izbornik Karković.

U pojedinačnoj konkurenciji nastupit će 128 stolnotenisača i stolnotenisačica, kao i 64 para u muškoj i ženskoj konkurenciji odnosno mješovitim parovima.

- Odradili smo dobre treninge s Poljacima, Filip je posljednjih dana brusio detalje, dok su Andrej i Tomo bili na mečevima u Italiji. Sa svojim klubom su postali prvaci Italije, odradili susrete bez greške tako da se možemo nadati dobroj formi - zaključio je Karković.

- Za naše djevojke je velika stvar da su u Durbanu, nije više kao prije da na SP može svatko već za to trebaš imati određeni ranking. Svaki nastup i svaka pobjeda su plus, vjerujem da uz povoljniji ždrijeb mogu proći nekoliko prepreka, barem se to nadam za dvije od tri naše igračice. Prije SP-a smo vježbali i parove, igrali smo Hana i ja protiv Ivane i Mateje. Njih dvije se dobro kuže, po meni bi bio uspjeh da uđu među 32. Sigurno mogu ‘skinuti‘ neke bolje rangirane parove. Sve tri naš djevojke imaju kvalitetu, igraju dobro, iako treba reći da je nama glavni cilj kroz europska natjecanja tražiti što bolje rezultatske uspjehe. Na SP-u je veća konkurencija, pogotovo Azijatkinja, koje su prilično dominantne - zaključio je izbornik Šurbek.

Inače, Svjetsko prvenstvo će se ponovno održati na afričkom kontinentu nakon 84 godine, posljednje je bilo u Egiptu (Kairo) 1939.!

Linker
02. svibanj 2024 19:10