Stolnotenisačice su se plasirale među 16 u Europi

 HSTS
STOLNI TENIS

Hrvatice pobjedom nad Slovenkama izborile plasman u osminu finala Europskog prvenstva

Piše: Siniša BožićObjavljeno: 12. rujan 2023. 17:43

U ponedjeljak su osminu finala Europskog prvenstva osigurali naši stolnotenisači, dan kasnije to isto ostvarile su i stolnotenisačice. Hrvatska ženska reprezentacija je u borbi za drugo mjesto skupine B pobijedila Sloveniju s 3:0 i time osigurala ulaznicu za najboljih 16 ekipa na EP-u u Malmöu.

Realno, to je bilo i za očekivati od naše vrste jer smo bili favoriti u ovom susretu, ali to je trebalo i potvrditi u areni. Rezultat na prvu sugerira da je ostvarena lagana pobjeda, ali Slovenke su se pokazale kao tvrd orah. Suparnice nisu imale što za izgubiti s obzirom na status autsajdera, izmijenile su postavu, izostavili Stražar, a najbolju igračicu postavili na treću poziciju...

Već prvi meč je ponudio neizvjesnost, Lea Paulin je namučila našu najbolje rangiranu igračicu (91. na svijetu), Ivanu Malobabić. Slovenka je vodila 1:0 i 7:4 u drugom setu. No, naša najiskusnija igračica je uspjela okrenuti tijek susreta, a potom i osvojiti sljedeći set za vodstvo od 2:1. Paulin je dobro reagirala na defenzivnu igru Malobabić te je izjednačila na 2:2. U odlučujućem setu Slovenka je cijelo vrijeme imala laganu prednost, ali prijelomni trenutak se dogodio kod njenog vodstva od 9:8. Tu je Malobabić vezala dva poena, po prvi put povela u tom setu, a ubrzo i potvrdila važnu pobjedu.

Na 2-0 u mečevima povećala je Mateja Jeger Majstorović svladavši Saru Tokič s 3:0. Mlada 17-godišnja Slovenka je talentirana igračica, od ove sezone igra i trenira u Zagrebu, ali nije išlo protiv 11 godina starije hrvatske reprezentativke. Činilo se da je kraj blizu, ali ne ako se pitalo i Anu Tofant, koja je najbolje rangirana Slovenka (226.). Povela je 2:0 protiv Hane Arapović, ali naša pet godina mlađa talentirana stolnotenisačica nije posustala već je odlučila uzvratiti. Nakon 2:0 za Tofant gledali smo totalnu drugu priču u kojoj je Arapović diktirala tempo igre. U sljedeća tri seta hrvatska stolnotenisačica je nadigrala Slovenku te potvrdila pobjedu s kojom je Hrvatska ostvarila cilj zadan prije početka Europskog prvenstva, a to je plasman među 16 najboljih.

- Prvi meč je bio dosta bitan i da smo to izgubili susret se mogao zakomplicirati. Na prvu izgleda da smo lagano pobijedili, ali oni koji su pratili meč vidjeli bi da to nije bilo tako. Nisam baš presretan s igrom, kao što je to bio slučaj s Rumunjskom, ali na kraju pobjedi se ne gleda u zube. Moram istaknuti da nije bilo lagano za igrati, jer je bio odlučujući meč za prolaz, a mi smo bili favoriti. Paulin je igrala dosta pametno, drži loptu na stolu što Ivani nije odgovaralo. Mateja je imala sve u svojim rukama, a Hana se mučila, ali smo uspjeli promijeniti taktiku te je počela je bolje igrati, a potom i totalno okrenula meč - istaknuo je izbornik Dragutin Šurbek.
U srijedu je slobodan dan na Europskom prvenstvu, a djevojke će sljedećeg suparnika saznati u utorak navečer nakon što se odigraju sve skupine.

HRVATSKA - SLOVENIJA 3:0

Malobabić - Paulin 3:2 (-9, 9, 7, -10, 9)

Jeger - Tokić 3:0 (6, 9, 9)

Arapović - Tofant 3:2 (-9, -6, 8, 8, 6)

Poredak: Rumunjska 2-0, Hrvatska 1-1, Slovenija 0-2

Linker
24. travanj 2024 11:27