SSL
JEDRENJE

Stipanoviću čestitala legenda

Piše: Hrvoje BulešićObjavljeno: 22. prosinac 2015. 12:30

Tonči Stipanović ima zlato iz Rija. Hrvatski jedriličar osvojio je otvoreno prvenstvo Brazila, jaku regatu koja je po imenima jača od regate koja će se za osam mjeseci jedriti na Olimpijskim igrama.

- Ovo mi je treći put da sam bio u Brazilu. Pročitao sam more i uvjete, a i bio sam konstantan cijeli tjedan - izjavio je član splitskog Mornara.

Regata je za Tončija Stipanovića počela loše. U prvom je plovu zbog dva kontakta zaradio kaznene okrete pa je u cilj ušao tek 45., ali potom je počeo strelovit uspon. U idućih deset regata samo je dva puta imao plasman izvan prvih deset, a plov za odličja odradio je taktički jako dobro, zaostatak od jednog boda uoči posljednje regate za Australcem Wearnom na koncu je pretvorio u prednost od 11 bodova.

- Ovaj dobar rezultat podigao mi je samopouzdanje. Optimističan sam za Olimpijske igre. Planiram još par puta doći u Rio da naučim sve tajne regatnog polja. Želim faktor iznenađenja svesti na najmanju moguću mjeru - pojasnio je naš kormilar.

Domaćin Igara je u Laseru praktički već upisao zlato. Za Brazilce jedri Robert Scheidt, prava institucija, čovjek koji je u Laseru osvojio devet naslova svjetskog prvaka, dva olimpijska zlata i jedno srebro.

- Robert mi je čestitao odmah nakon pobjede, ali već sada su ga počeli gurati. Barem 50 posto njegovih startova bilo je prije svih nas, ali suci su se pravili da to ne vide. Mogu misliti kako će to izgledati na Igrama kada se očekuje milijun ljudi na plaži koji će uživo pratiti regate - priča Stipanović.

Iako su se u medijima smanjile tenzije oko zagađene vode u zaljevu Guanabara, nema promjena što se tiče čistoće.

- Ma, sve je isto kao i prije par mjeseci kada sam posljednji put bio ovdje. No, kad krene regata, više nitko ne razmišlja o prljavom moru - ističe Tonči.

Olimpijska medalja san mu je otkako se počeo baviti jedrenjem. U Londonu je ostao "kratak" za osam sekundi. Četvrto mjesto ili drvena medalja najgori je plasman za svakog sportaša.

- To mi je bilo najveće razočaranje u karijeri. Mrzio sam tih dana Švedsku (Myrgren je bio brončani, op. a.), milijun sam puta prevrtio film tog plova za medalje. Naučio sam nešto iz toga i nadam se da mi se to neće ponoviti u Riju.

Stipanović spada u zlatnu generaciju hrvatskog jedrenja, uz Ivana Kljakovića Gašpića, Šimu Fantelu i Igora Marenića te Tinu Mihelić. S desetak godina prvi je put sjeo u klasu Optimist. Danas je jedan od najboljih kormilara u klasi Laser, s četiri europska naslova i svjetskim srebrom. Nedostaje mu još samo olimpijska medalja.

Linker
25. rujan 2024 03:34