KOLDING - ZAGREB 23:21

Stepančić: 'Čudili smo se treneru kad je rekao 'idemo na Final Four', ali sad je to realno'

Hrvatskom prvaku to je peti plasman u četvrtfinale od osam pokušaja, ali prvi u posljednje tri godine. Zadnji put se hrvatski prvak probio među osam najboljih 2012.
Piše: HinaObjavljeno: 22. ožujak 2015. 18:50

Bravo za mladu momčad Veselina Vujovića, Zlatka Saračevića i Marija Kelentrića! Iako su sa 21-23 poraženi u uzvranoj utakmici osmine finala Lige prvaka na gostovanju kod danskog Koldinga, mladi igrači hrvatskog prvaka PPD Zagreba izborili su mjesto među osam najboljih momčadi u Europi. Pet razlike iz prvog ogleda u Zagrebu lansiralo ih je više no što su se uoči početka sezone mogli nadati.

- Kontrolirali smo koncentrirano rezultat svih 60 minuta, igrali smo odličnu obranu i zasluženo prošli dalje. Nakon par sezona pauze Zagreb je opet među osam najboljih, a za to su zaslužni svi igrači. Ivić je bio savršen u prvoj utakmici, sada je to bio Stevanović, Obranović nije bio dobar u prvoj, sada je bio. Ta je širina naša najveća snaga, kratko je nakon prolaza rekao Vujović.

Četiri minute trajao je ‘post’ igrača hrvatskog prvaka na početku, koji je u tom smislu prijetio nalikovati onome kakav su Danci imalu u Zagrebu kad je domaćin poveo sa 5-0 i na startu otvorio put kasnijoj pobjedi, koja je završila baš s takvom razlikom (22-17). Srećom, nakon toga normalno se otvorilo te su Obranović i Šebetić te Šprem pogocima vratili stvar u normalu. Ipak, samo je desetak minuta trebalo da Mario Vuglač zaradi drugo isključenje i priskrbi glavobolju Veslinu Vujoviću, koji je ‘podivljao’ nakon drugog Vuglačevog izbacivanja. Ako je prvi i bio klasnični hrvački ‘catch as catch can’, drugo je isključenje bilo prelako dodijeljeno. Ne može se ipak reći da su Španjolci pretjerivali navlačeći za domaćina, a u toj ravnopravnoj borbi obostrano jakih obrana domaćin je na ‘nategnutih’ dva razlike prvi puta došao u 20. minuti.

Iako je tada i Jorgensen, jednako kao i Vuglač, zaradio svoje drugo isključenje, Zagrepčani i drugi puta nisu kako treba izigrali napad s igračem više, dapače, jeftino su primili dva pogotka u te dvije minute. Tri razlike u toj fazi igre nije izgledalo nimalo dobro, no priključak je vraćen vrlo brzo na 10-9 iako su po dvije minute ‘odmora’ nakon toga dobili i Josip Valčić i Čelica. Dakako, ni Danci nisu bili ‘mimoze’ u obrani i oni su trgali i gazili te su obje momčadi muškom igrom potvrdile koliko su zagrizle za prolaz.

Filip Ivić nije bio na nivou na kakav nas je navikao praktično tijekom cijele sezone te je Vujović posegnuo za Stevanovićem, no i on se nije odmah proslavio. Ono malo što je prolazilo pored čvrste obrane, niti on nije skinuo te se na odmor otišlo s dva pogotka razlike za danskog prvaka (11-9). Niti kritično, ali niti posebno ohrabrujuće nije to tada izgledalo te se s pravom očekivao nastavak ‘rovovske’ borbe u nastavku utakmice.

Kakve su se obrane igrale, pokazale su i ovodne minute drugog dijela u kojem je obostrano zatišje bez pogodaka trajalo zamalo tri minute do gola Tea Čorića. Kad je lukavi Josip Valčić natjerao Kima Anderssona na svoje drugo isključenje uz sedmerac, nažalost, Horvat nije uspješno lobao Cleverlyja koji je zamijenio, srećom, indisponiranog Hvidta. Moglo se tada krenuti od nule, a i krenulo se jer je Horvat nakon toga uspješno odradio kontru za 12-12. Dancimo nije pomglo ni uvođenje iskusnog Islanđanina Olafura Stefanssona, nisu im pomogla sva udružena skandinavska božanstva jer su drugi gol u drugom dijelu zabili tek iz sedmerca u 38. minuti i to nakon što je Zagreb poveo.

Za slavlje je, naravno, bilo prerano jer se imala igrati zadnja ‘trećina’ utakmice, no, i nju su mladi Vujovićevi igrači odradili iskusno, kao da takve važne i odlučujuće utakmice igraju već godinama.

Imali su, istina, karakterističnu ‘rupu’ nakon toga, nakon dva suparnička gola zaprijetio je i minus od tri, ali je Stevanović skinuo ‘zicer’ Karlsonu. Do tri razlike domaći su ipak došli, no bio im je to samo ‘labuđi pjev’. Uzaludno su domaći do kraja odigrali ‘divljaka’ u obrani, u slavljeničkom ‘kolu’ na kraju su zasluženo zaplesali Zagrepčani.

- Opet smo unutra kao što je bila ona momčd s Balićem, Špilerom, Kopljarom, Šegom...Nitko to možda nije očekivao, no mi smo vjerovali jer se stvorila jedna lijepa kohezija u momčadi. Nakon odlične prve utakmice ovu smo odigrali zrelo i mirno. Kad su se oni malo razmahali, spustili smo ih na zemlju, zaključio je Luka Šebetić.

Luka Stepančić smatra da su mogli i do najavljivane pobjede.

- Šteta što na kraju nismo pobijedili, par puta smo došli do egala. Ali mislim da zadnje tri-četiri minute kada smo vidjeli da je to siguran prolaz, opustili smo se i primili nekoliko lakih golova. Nakon dvije godine posta idemo među osam najboljih ekipa u Europi, pokazali smo da nam je mjesto ovdje. Malo smo čudno gledali trenera kad je prije četiri-pet mjeseci rekao "idemo na Final Four", ali sada se borimo za to.

57. minuta - Zagreb u posljednje tri minute ulazi sa zaostatkom 22-20

49. minuta - Stepančić pogađa za 17-16 i prekida razdoblje Zagreba od šest minuta bez gola

48. minuta - Stevanović brani zicer u trenucima kada je domaćin imao priliku pobjeći na +3 ,

47. minuta - nakon dugog razdoblja izjednačene igre, Kolding odlazi na 17-15

37. minuta - Horvat se iskupljuje i iz kontre zabija za 12-12

35. minuta - drugo isključenje Kima Anderssona, Horvat promašuje svoj prvi sedmerac i propušta izjednačiti rezultat

34. minuta - Danci zabijaju peti pogodak iz petog sedmerca i ponovno odlaze na dva gola prednosti, rezultat je 12-10

32. minuta - Zagreb s igračem više ide u napad za smanjenje rezultata na -1, ali lopta bježi izvan terena

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

29. minuta - nakon dobrih prvih dvadesetak minuta, Zagrepčani nizom nervoznih isključenja dopuštaju Koldingu da pobjegne na dostižnih dva razlike

26. minuta - Stepančić smanjuje na 10:8

24. minuta - pet minuta bez pogotka Zagreba

12. minuta - utakmica je za sada izjednačena, niti jedna momčad ne odvaja se na veću razliku

POČELA JE UTAKMICA!

Kratka dekoncentracija, dvije izgubljene lopte i tri pogreške u nizu dovele su rukometaše PPD Zagreba do pobjede od pet razlike (22-17) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

Moglo je puno bolje te sada u nedjelju u Brondbyju brane pet razlike protiv Koldinga za ulazak u osam najboljih momčadi u Europi.

Dva napeta dvoboja

Igrači Veselina Vujovića propustili su prošle subote u Areni odraditi bolji posao da se nađu u situaciji kao Barcelona, Kiel, Pariz, Veszprem, Kielce i Pick Szeged, koji su gostujućim pobjedama zapravo nakon prvih utakmica riješili pitanje prolaza.

Zahvaljujući tome, ogledi Koldinga i PPD Zagreba te Vardara i Wisle Plock bit će jedini zanimljivi u ovoj fazi natjecanja:

- Vidjet ćemo se još jednom u ovakvoj sličnoj situaciji, najavljivat ćemo ove sezone još neku ovakvu utakmicu, obećao je trener PPD Zagreba Veselin Vujović uoči odlaska u Dansku. Time je izrazio uvjerenje u prolaz protiv Koldinga.

Danima je ‘Vuja’ poručivao da njegova momčad i u uzvratu ide na pobjedu, da neće braniti prednost i dovesti se u situaciju da se čupaju u završnici.

‘Poker’ najjačih

Nikada ne valja previše ‘trčati pred rudo’, no, rukometaši hrvatskog prvaka djelomično znaju i s kim će eventualno igrati u četvrtfinalu odrade li posao u Danskoj u skladu s očekivanjima. Ždrijeb koji će se u utorak održati u Beču dat će im nekog iz ‘pokera’ Kiel, Barcelona, Veszprem ili Kielce.

To su četiri momčadi koje su u skupinama bile prve u skupini te su u prvom ‘bubnju’, naravno, to su i trenutačni favoriti za plasman na novi Final Four u Kölnu. Dakako, ne treba očekivati da će netko od njih ispasti sada u uzvratima jer su upisali uvjerljive gostujuće pobjede. Moglo bi se možda ostvariti ono što je Vujović ponavljao više puta, onako u šali.

- Pobijedili smo doma Kiel i Pariz, još samo da Barcelonu dobijemo...

Pazi što želiš i sanjaš, moglo bi ti se ostvariti, kaže jedna stara poslovica. No, Vujović je takav, vjerojatno bi stvarno želio irati protiv svoje Barcelone.

Po novu pobjedu

Luka Stepančić bio je odličan u prvoj utakmici, ove je sezone bio bolji nego prije iako se je u pravom svjetlu trebao pokazati još ranije.

- Sada smo svi u pričama o tome da smo trebali ostvariti puno veću razliku za uzvrat, no, nije to tako lako ostvariti na terenu. Najvažnije je razmišljamo na isti način kao i prije prve utakmice. Mi to možemo, idemo ih pobijediti. Na taj se način nećemo dovesti u situaciju da se izvlačimo. Ako smo u Zagrebu pokazali da im možemo pobijediti, trebamo vjerovati da to možemo ponoviti...

Linker
22. rujan 2024 21:27