POVRATAK VELIKANA

Smajlagić bez dlake na jeziku: ‘Hrvatska reprezentacija je za mene završena priča

‘Ako čelnici našeg muškog rukometa stvarno smatraju da su rezultati reprezentacije dobri, onda odlično. Fantastično ako su oni zadovoljni’
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. ožujak 2014. 10:11

Rukometna legenda Irfan Smajlagić konačno se vratio u hrvatski rukomet ! Istina, nije se ‘ukazao’ na mjestu izbornika muške rukometne reprezentacije, kao što bi to mnogi voljeli, nego je preuzeo ekipu zagrebačke Lokomotive.

Koliko god se nekima činilo banalna, lijepa je to vijest koja vraća vjeru u zdrav razum - jedan od naših najcjenjenijih rukometnih stručnjaka neće više ‘krasti bogu dane’, nego će neiscrpno znanje prenositi djevojkama koje čine okosnicu ženske reprezentacije.

Misteriozni odlazak

- Lako sam se dogovorio s upravom Lokomotive, ponajprije zato jer sam prepoznao veliku ambiciju. Klub je to koji želi napredak, iskorak u Europi i velike rezultate. I sâm sam takav, ne zanima me utopija, nego predan rad koji će dovesti do rezultata - rekao je Smajlagić nakon što je u četvrtak ujutro odradio prvi dvosatni trening i upoznao djevojke s kojima bi trebao raditi sljedeće dvije godine, kako to stoji u ugovoru koji će uskoro potpisati.

Irfan je bio desna ruka Line Červara pri osvajanju svjetskog zlata u Portugalu 2003. i olimpijskog u Ateni 2004., a nakon toga se povukao pod pomalo misterioznim okolnostima. Mnogi ga doživljavaju kao pravog kreatora tih uspjeha, no on to, kao i uvijek, ne želi ponovno analizirati:

‘Nisam tiranin’

- Kopanje po prošlosti često izvrće istinu, zato taj period treba pamtiti samo po dobrom. Imao sam pauzu od osam mjeseci, trebala mi je regeneracija i bio sam samo pasivni promatrač, a ne i analitičar hrvatskog rukometa. Ako odgovorni smatraju da su rezultati u našem rukometu dobri i da smo unatoč svemu ‘ostali u vrhu’, to je odlično. Fantastično je ako su oni zadovoljni. No, ‘ostali smo u vrhu’ - to je samo izbor riječi, netko to može i drugačije izraziti.

Irfanov ‘politički rječnik’ jedna je strana medalje, oduvijek je bio težak na riječima. No, na poslu je uvijek beskompromisan. Već na prvom treningu, koji je trajao više od dva sata, iako su cure večer ranije imale utakmicu, pokazao je da će odsad malo češće i jače natapati dresove:

- Nisam trenerski tiranin kao što to neki vole isticati. To je stvar subjektivnog pogleda. Neki igrač ili igračica koji vole raditi i napredovati reći će da je na treningu bilo fantastično, a oni koji nisu takvi reći će da ih je trener ‘ubio’. Rezultat na kraju ipak pokaže o čemu je riječ.

“Trči i odmaraj se”, to je jedna od poruka koje je Smajlagić rekao igračicama dok su nizale krugove u ‘dvojki’ Doma sportova. Naravno - trči i odmaraj se - istovremeno, koliko god to čudno zvuči. Osebujna je to metoda rada zbog koje će ga neke cure zamrziti, druge zahvaljivati, kao što je bio slučaj s igračima kad je bio Červarov pomoćnik:

- Ja volim raditi. Zato sam prihvatio ponudu Lokomotive. Nema veze što je riječ o ženama, s kojima sada prvi put radim. U svakom slučaju, bit će zanimljivo, malo drugačije. Muški imaju svoje prednosti, žene svoje. One su puno predanije kad nešto rade, savjesnije su. Ne vidim razlog za strah od promjene, princip je isti...

Smajlagića poziv u Lokomotivu nije iznenadio, s direktoricom Klaudijom Bubalo lako je našao zajednički jezik:

- Nisam bio iznenađen pozivom, rukometni sam trener. Bio bih iznenađen da su me zvali za trenera nogometaša Barcelone. Da, bilo je zadnjih mjeseci još nekih ponuda, najviše izvana, no Lokomotivina je bila najbolja.

Najbolja za povratak, da se zna da je ‘živ’ i da jednog dana s muškom reprezentacijom opet dođe do ‘Olimpa’. Ili do njega dovede žensku reprezentaciju. Preuzimanje Lokomotive samo je ‘ulazak na mala vrata’. Daj Bože što prije, opet su rekli mnogi. Ne i seriozni Smajlagić:

Dvostruki angažman

- Neću o tome, poglavlje s reprezentacijom sam zatvorio. O tome sada ne razmišljam, preozbiljan sam trener i čovjek. Ako se ozbiljno radi, nema prostora za improvizaciju. Kada bih u klubu imao 90 posto igrača ili igračica iz reprezentacije onda bi se moglo razgovarati o dvostrukom angažmanu. Takav sam sličan slučaj imao kad sam vodio sarajevsku Bosnu pa sam bio blizu preuzimanja reprezentacije. Ovako, ispao bih neodgovoran da uz posao u Lokomotivi uopće i razmišljam o tome.

Linker
24. rujan 2024 01:21