Zrinka Ljutić
 AFP
POČECI KARIJERA

Zanimljiva usporedba sjajne Zrinke s Janicom i Shiffrin! No jedna druga Hrvatica krenula je bolje od svih

Zanimljivo je usporediti kako su u društvo najboljih zakoračile neke njezine prethodnice
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 01. siječanj 2021. 22:03

Zrinka Ljutić, naša tek 16-godišnja skijašica, početkom ovog tjedna imala je debi u Svjetskom kupu. Prva utrka se neće pisati u njezinim podacima, jer veleslalom u Semmeringu je zbog prejakog vjetra otkazan nakon prve vožnje. Slalom je održan i to će službeno biti prvi Zrinkin nastup u najboljem društvu sa 16 godina, 11 mjeseci i 3 dana.

Nije ušla u drugu vožnju, ali bio je to nastup koji je još jednom pokazao kako će i to vrlo brzo doći, druga vožnja i prvi bodovi u Svjetskom kupu. U Semmeringu su joj nedostajale samo 64 stotinke, a nije zanemariv podatak da je imala startni broj 70. Ponajveća razlika je bila u načinu kako je skijala u odnosu na “nepriznati” veleslalom dan ranije, a to je s obzirom na godine i činjenicu da je prvi put bila na utrci Svjetskog kupa i vrlo logično.

image
AFP

Kod ovakvih dolazi brzo

- Vidio sam odmah da to nije ona njezina vožnja, a to je i sama rekla u cilju - prokomentirao je otac i trener Amir Ljutić veleslalomski nastup, a razloge zašto je to bilo tako objasnila je Zrinka...


- Rekla je da je stalno očekivala da će ju nešto iznenaditi na stazi, jer ipak je ovo Svjetski kup, a kad je shvatila da nema ništa od toga već je bilo kasno.

I to je dio koji mora proći svaki sportaš. Koliko god dobar bio. Može ti tko god hoće pričati da to nije bitno drukčije od onoga što si prošao, da nema razloga osjećati pretjerani respekt ni prema razini natjecanja ni suparnicima, ali ti se sam moraš uvjeriti da je to doista tako da bi pokazao sve što možeš. A i to kod ovakvih kao Zrinka dolazi brzo, jako brzo...


Koliko god su razne usporedbe neprimjerene, jer se neke stvari ne mogu uspoređivati, one su i logični plašt koji mladi sportaši posebnog potencijala vuku za sobom dok ga svojim rezultatima ne otresu s ramena. Odnosno dok ne postanu oni s kojim će se uspoređivati neki drugi koji tek dolaze.

Nekad se moglo i sa 15

I zato je zanimljivo baciti pogled na ulaske u Svjetski kup nekih Zrinkinih prethodnica, ali čisto kao zanimljivost, jer puno je tu razlika, od toga da se nekad moglo nastupati sa 15 godina, a sad to nije moguće prije nego se proslavi 16. rođendan, pa do toga da su neke skijašice u prvoj ili prvim FIS sezonama skijale uglavnom utrke nižih razina od Svjetskog kupa i u njega ulazile kad su već skupljenim FIS bodovima spustile startne pozicije, da su neke skijale samo tehničke discipline, a ulogu s koliko su točno godina i mjeseci nešto ostvarile igra i to u kojem su dijelu godine rođene.

image
AFP

Ali evo kako su krenule Janice Kostelić, Mikaela Shiffrin i Alice Robinson, prva pobjednica Svjetskog kupa rođena u 21. stoljeću...

JANICA: U prvoj sezoni pobjeda i bodovi u svim disciplinama

Janica je premijeru u Svjetskom kupu imala u Cortini d’Ampezzo od 23. do 25. siječnja 1998. kao pripremu za nastup na ZOI u Naganu.


Tek je navršila 16 godina (rođena 5. siječnja 1982.), a skijala je dva super G-a (34. i 34. mjesto) i veleslalom u kojem nije izborila drugu vožnju.


Cortina je bila izolirani nastup s određenim ciljem, a od prve utrke iduće sezone, veleslaloma u Söldenu 24. listopada 1998., postala je stalni član tog društva. I već u toj utrci bila je 12. Imala je 16 godina, 9 mjeseci i 19 dana.


Na postolje se prvi put popela već u svojoj 6. utrci. Bila je 3. u slalomu u Park Cityju 21. studenoga 1998. Sa 16 godina, 10 mjeseci i 16 dana, a bio je to njezin prvi slalom u Svjetskom kupu.


Janica je od početka skijala sve discipline i samo 8 dana nakon 4. i 3. mjesta u tehničkim disciplinama u Park Cityju osvojila je i prve “brze bodove”, bila je 21. u super G-u u Lake Louiseu.


U prosincu te iste godine uhvatila je i prve spustaške bodove - 28. u Veysonnazu.
I prvu pobjedu je osvojila u prvoj sezoni - u kombinaciji u St. Antonu 17. siječnja 1999., 12 dana nakon 17 rođendana. Bila je to njezina 27. utrka u Svjetskom kupu, a te prve prave sezone u Svjetskom kupu odskijala je čak 36 utrka i to u svim disciplinama.

SHIFFRIN: I prvi bodovi, i prvo postolje, i prva pobjeda u slalomu

Amerikanka je prve nastupe u Svjetskom kupu imala neposredno prije 16. rođendana u Špindleruvom Mlynu 11. i 12. ožujka 2011. (rođena je 13. ožujka 1995.). Skijala je veleslalom i slalom i nije izborila drugu vožnju.


I njoj, kao i Janici, prvi bodovi se pišu uz 4. nastup u Svjetskom kupu - 27. studenoga 2011. bila je 8. u slalomu u Aspenu sa 16 godina, 8 mjeseci i 14 dana.
Prvo postolje je dohvatila u svom 8. nastupu, bila je treća u slalomu u Lienzu 29. prosinca 2011. sa 16 godina, 9 mjeseci i 16 dana.


Shiffrin je u prvoj sezoni u Svjetskom kupu skijala samo slalome i veleslalome, ukupno 14 utrka.


Prvu pobjedu u Svjetskom kupu osvojila je u svojoj drugoj sezoni, u 24. utrci u karijeri u ovoj konkurenciji. U švedskom Åreu je 20. prosinca 2012. pobijedila u slalomu sa 17 godina, 9 mjeseci i 7 dana, a te je sezone osvojila još 3 pobjede u slalomima (Zagreb, Flachauu i Lenzerheide).

Ana Jelušić u prvoj utrci 23. s brojem 71

Ana Jelušić je napravila ono što nije pošlo za rukom ni Janici ni Mikaeli Shiffrin. U prvom nastupu u Svjetskom kupu u listopadu 2002., a imala je tada tek 15 godina, 9 mjeseci i 28 dana, ušla je u drugu vožnju veleslaloma u Söldenu i završila ga na 23. mjestu.


Iako je bila tako mlada, Ani je to bila druga FIS sezona, a iza sebe je imala i nastup na OI u Salt Lake Cityju.

ALICE ROBINSON: S juniorskim zlatom do postolja u Svjetskom kupu

Novozelanđanka se u Svjetskom kupu predstavila u veleslalomu u Kranjskoj Gori 6. siječnja 2018. Nije ušla u drugu vožnju, a imala 16 godina, 1 mjesec i 5 dana (rođena 1. prosinca 2001.). Do kraja sezone je skijala još tri veleslaloma s istim ishodom, ali je nastupila i na ZOI u Pjongčangu gdje je bila 35. u veleslalomu.
Prve bodove je osvojila iduće sezone, u svojoj 9. utrci u Svjetskom kupu. Bila je 16. u veleslalomu u Špindleruvom Mlynu 8. ožujka 2019., a imala je 17 godina, 3 mjeseca i 7 dana.


Zanimljivo, već tri tjedna ranije na Svjetskom prvenstvu u Åreu bila je 17. s najbržom drugom vožnjom, a pet dana kasnije osvojila je zlato u veleslalomu na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Upravo zahvaljujući tom zlatu nastupila je na završnici Svjetskog kup te sezone i iskoristila to maksimalno - bila je 2. iza Mikaele Shiffrin. Bila je to njezina 10. utrka u Svjetskom kupu.


Prva pobjeda je došla već u prvoj utrci iduće sezone, u Söldenu 26. studenoga 2019. Njezin 11. nastup u Svjetskom kupu sa 17 godina, 10 mjeseci i 25 dana.

Kostelić: 4. utrka (16g 9mj 19d)
Shiffrin: 4. utrka (16g 8mj 14d)
Robinson: 9. utrka (17g 3mj 7d)

Linker
28. travanj 2024 23:54