AFP
UZBUĐENJA NA PLANICI

Težak pad zasjenio završnicu: ‘Planica je najteža skakaonica, ona izaziva mješavinu poštovanja i straha‘

Posljednje vijesti govore da se Norvežanin dobro oporavlja i da će ga uskoro probuditi iz kome
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. ožujak 2021. 17:36

Kultna Letaonica braće Gorišek na Planici još je jednom bila scena velikog finala skakačke sezone. Finala koje je umalo obilježila tragedija.

Nesreća koju je u četvrtak u probnoj seriji doživio 27-godišnji norveški skakač Daniel-Andre Tande zasjenila je sve ostale priče završnog vikenda Svjetskog kupa, pa tako i nedjeljni pothvat Karla Geigera koji je najprije predvodio Njemačku do ekipne pobjede, a potom i individualnim trijumfom došao do malog letačkog globusa. U drugom je planu ostao i Tandeov sunarodnjak Halvor Egner Granerud, koji je i prije ovog vikenda osigurao ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu i na Planicu je došao podići svoj prvi Veliki globus u karijeri.

Umjesto Graneruda i Geigera, i u nedjelju je glavna tema na Planici bio težak Tandeov pad. Skakači su se nakon natjecanja okupili oko transparenta podrške nesretnom Norvežaninu koji se i dalje oporavlja u ljubljanskoj bolnici. Srećom, vijesti su u nedjelju bile dobre, iz norveškog su tabora obavijestili javnost da je tijekom vikenda počeo proces buđenja iz inducirane kome.

- Danielovo stanje je stabilno. Proces buđenja iz umjetne kome odvijat će se postupno. Sportski direktor Clas Brede Braathen bit će uz njega kad se probudi iz kome - naglasila je liječnica norveške ekipe Guri Ranum Ekaas, a slovenski mediji pišu da su u Ljubljanu došle i Tandeova majka i djevojka koje žele biti uz njega.

Tande se spustio niz skakaonicu brzinom većom od 100 km/h, a onda je u zraku izgubio ravnotežu i punom težinom pao na snijeg. Ostao je nepomično ležati i bez svijesti je helikopterom prevezen u bolnicu u Ljubljanu. Pregledi su pokazali da je slomio ključnu kost i ima probijena pluća, ali svima je laknulo kad su doznali da nekadašnji svjetski prvak u letovima nema ozljede opasne po život.

- Mi smo poput male obitelji s obzirom na to koliko vremena provodimo zajedno. I kad onda vidite takav pad i dramu, to je grozno iskustvo. Teško je to opisati - istaknuo je Brathen za VG i dodao: - Planica je najteža skakaonica. Ona u vama izaziva mješavinu poštovanja, straha i uzbuđenja.

Glavni trener norveške reprezentacije Alexander Stöckl nije tražio krivca u vremenskim uvjetima, organizaciji ili nekom trećem faktoru.

- Analizirali smo video i to je bila isključivo Tandeova pogreška. U prvoj fazi leta bio je preagresivan, relativno brzo je raširio skije i izgubio kontrolu nad njima. Ne možete u tom padu pronaći ništa osim njegove pogreške - priznao je Stöckl. Skijaški skokovi, odnosno letovi, jednostavno su takav sport, svi su svjesni rizika.

image
AFP

- Stalno zaboravljamo koliko je visoka ova letaonica. I da je opasna po život - poručio je nedjeljni pobjednik Geiger, a njegov sunarodnjak Markus Eisenbichler je dodao: - Hvala Bogu da nisam vidio Tandeov pad, inače ne bih mogao skakati.

S Nijemcima se slaže i njihov švicarski kolega Gregor Deschwanden.

- Skijaški letovi su veselje i zabava. A onda se dogodi ovakav pad koji vas vrati u stvarnost. I ovaj nam je slučaj pokazao da ne treba puno da i najbolji skakači na svijetu padnu. To je jednostavno opasan sport.

Težak pad na Planici nije prvi slučaj u kojem je Tande uplašio sve oko sebe. Prije tri godine obolio je od Stevens-Johnsonovog sindroma, kožne bolesti koja u nekim slučajevima može imati i smrtni ishod.

- Otišao sam popodne malo odspavati i kad sam se probudio, nisam mogao disati. Mislio sam da ću umrijeti - pričao je Tande kasnije.

Srećom, nakon desetodnevnog bolničkog liječenja uspio se oporaviti. U norveškom taboru uvjereni su da će tako biti i sada i da ćemo Tandea ponovno vidjeti na skijama...

Linker
29. travanj 2024 12:29