TIZIANA FABI Afp
PEH U BORMIJU

Došao kao najbolji na svijetu, otišao polomljen u helikopteru: ‘Njegova ozljeda boli i mene‘

Marco Schwarz odlučio je voziti sve discipline ne bi li ugrozio Odermatta, ali sve se srušilo u sekundi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. prosinac 2023. 18:43

U skijanju je to, na žalost, vrlo čest slučaj. Dovoljna je jedna sekunda da se sve promijeni. Marco Schwarz (28) je došao u Bormio kao vodeći skijaš u ukupnom poretku Svjetskog kupa, a talijansko je skijalište napustio u bolničkom helikopteru. I koji sat kasnije dobio potvrdu da je sezona za njega završena.

Svestrani Austrijanac je odlučio voziti sve discipline ove sezone ne bi li na taj način ugrozio Marca Odermatta i uključio se u borbu za Veliki globus. I išlo mu je jako dobro, pokazao je da i u spustu i super G-u može do top 10 rezultata, a prije tjedan dana je slalomskom pobjedom u Madonni di Campiglio zasjeo na vrh ukupnog poretka. No onda je stigao spust u Bormiju i sve se okrenulo naglavačke.

Imao je dobra prolazna vremena, ali negdje na sredini staze je pao i završio u zaštitnoj mreži. Odmah se požalio na bol u desnom koljenu i uskoro je helikopterom prevezen u bolnicu u Innsbrucku iz koje su u večernjim satima stigle ružne vijesti - puknuće križnog ligamenta, puknuće medijalnog meniska i oštećenje hrskavice desnog koljena. Najoptimističnija prognoza govori o šest mjeseci stanke.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Već u petak je završio na operaciji u privatnoj klinici Hochrum kod specijalista Christiana Finka koji je nedavno operirao i zvijezdu Real Madrida Davida Alabu.

- Unatoč okolnostima, pozitivan sam. Idemo dalje. Cilj je sada jasan: želim se vratiti tamo gdje sam bio i dat ću sve da to postignem - poručio je Schwarz uoči operacije.

Premda Blick postavlja pitanje je li Schwarzova ozljeda posljedica prenaprezanja, iz austrijskog tabora odbacili su tvrdnje da je previše intenzivno trenirao

Iskustva s teškim ozljedama ima i previše. U veljači 2019. potrgao je križni ligament lijevog koljena, a u studenom 2021. zadobio je i puknuće ligamenta lijevog gležnja

- Lijevo koljeno mi posljednjih godina nikad nije stvaralo probleme, što mi je, naravno, i sada velika motivacija za povratak. Fokus je na budućnosti - dodao je Schwarz.

Švicarski dnevnik Blick nakon svega postavlja pitanje je li Schwarz mogao izbjeći ozljedu, odnosno je li ona posljedica prenaprezanja. U članku se navodi kako je austrijski skijaš u četvrtak između inspekcije staze za spust i same utrke odradio i trening veleslaloma, sve s ciljem kako bi bio što konkurentniji u svim disciplinama. Iz austrijskog tabora, međutim, odbacuju ocjene kako je Schwarzov program bio previše intenzivan.

image

Trenutak prije ozljede u Bormiju

FABRICE COFFRINI Afp

- Njegova je želja bila da se nametne i u brzim disciplinama, što mu je bilo važno za ukupni poredak. Srce mu je govorilo tako, ali eto, nije imao sreće. No, sigurno će se vratiti - rekao je direktor austrijske reprezentacije Herbert Mandl za Der Standard, dok je glavni trener Marko Pfeifer dodao:

- Schwarz je borac i vratit će se jači.

Nakon ovakvog raspleta, Švicarac Marco Odermatt je praktički ostao bez prave konkurencije u lovu na treći uzastopni Veliki globus. Schwarz više nije u igri, a drugoplasirani u posljednje dvije sezone Aleksander Aamodt Kilde već sada ima gotovo 400 bodova minusa.

- Ozljeda Marca Schwarza boli i mene, volio bih voditi dvoboje protiv njega do kraja sezone - sportski je poručio Odermatt.

Linker
05. srpanj 2024 22:38