Damir Krajač/Cropix
UOČI PUTA U DOHU

Sjajni hrvatski boksač Hrgović poručio: 'Zlato na SP-u jedino je o čemu razmišljam'

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 01. listopad 2015. 21:46

Filip Hrgović prije mjesec i pol dana okitio se zlatnom medaljom na Europskom boksačkom prvenstvu u bugarskom Samokovu. Superteškaš iz Dubrave je u kategoriji iznad 91 kilograma uvjerljivo svladao svakog suparnika kojeg mu je ždrijeb namjerio te postao prvi hrvatski boksač još od nedodirljivog Mate Parlova koji se popeo na sam vrh amaterskog natjecanja na Starom kontinentu.

Nakon velikog uspjeha sam je Filip brzo spustio euforiju te jasno istaknuo kako je “njegova realnost dvorana”. Uostalom, ako ste pročitali ili pogledali neki od intervjua koje je dao za medije u proteklih pet godina, teško da vam je pobjegla ponavljana izjava kako ga ništa ne motivira za trening kao uspjeh na velikom natjecanju.

U vrlo kratkom vremenskom odmaku od Europskog prvenstva u Bugarskoj, Filipu se pruža prilika da taj uspjeh poveća i na Svjetskom boksačkom prvenstvu koje se od 5. do 15. listopada održava u katarskoj Dohi. Zahvaljujući već poslovičnoj susretljivosti prema novinarima, mladi nam je boksač pristao odgovoriti na nekoliko pitanja u vezi predstojećeg natjecanja.

Sportaši i pritisak

*S obzirom na zlatnu medalju osvojenu na Europskom prvenstvu, osjećate li pritisak da osvojite medalju i na Svjetskom prvenstvu?

- Najveći pritisak sportaš stvara sam u svojoj glavi. Naravno da ne mogu ignorirati svakodnevna pitanja i savjete ljudi s kojima se susrećem, svi me pitaju za medalju. Konačno, i ja sam očekujem medalju. Međutim, trener Leonard Pijetraj još od juniorskih dana pripremao me za ove trenutke pa vjerujem da sam naučio dobro se nositi s očekivanjima okoline i javnosti - odgovorio je hrvatski boksač.

U duhu prethodnog pitanja, koji vam je minimalni cilj na Svjetskom prvenstvu?

- Kao europski prvak ne mogu i ne želim biti previše skroman. Svaka bi medalja bila veliki uspjeh, ali zlato je jedini istinski uspjeh i jedino o čemu trenutačno razmišljam - bez okolišanja je najavio Filip.

Apetiti su porasli

*No, sada vas čeka plejada izvrsnih boksača, poput dvostrukog svjetskog prvaka Mahomedrasula Medžidova, Engleza Josepha Joycea ili Kazahstanca Ivana Dička. Možete li procijeniti svoje šanse protiv njih?

- Nikome od njih unaprijed neću priznati da je bolji ili da je favorit. Štoviše, baš bih volio boksati protiv spomenutih suparnika. Posebno me motiviraju kompetitivni mečevi. Na Svjetskom prvenstvu zapravo neće biti slabih boksača, jer kroz kontinentalna prvenstva i Europske igre plasman u Katar ostvarili su zaista samo najbolji borci. Siguran sam da nijedan moj konkurent u Dohu nije zalutao. Zapravo, mislim da u povijesti boksa nije bilo jačeg natjecanja.

Odavno je Leonardo Pijetraj rekao da u svojoj dvorani ne odgaja i trenira boksače da bi osvajali druga mjesta. U karijeri Filipa Hrgovića, koji je još 2010. godine bio svjetski juniorski prvak, to je više nego očito. Pa ipak, čini nam se da su nakon europskog naslova apetiti porasli, ne u smislu zlatnog sjaja medalje koja je ionako uvijek bila cilj, već u smislu brzine kojom se do nje želi.

S obzirom na konkurenciju u Dohi, Filipu će za zlato trebati najbolji boks života. Sva sreća da on ionako samo o tome razmišlja.

Linker
24. rujan 2024 20:26