afp
DIJAMANTNA LIGA

SJAJNA VEČER HRVATICA U PARIZU Perković srušila rekord mitinga, Vlašić pobijedila, Šimić treća

Drugo je mjesto osvojila Australka Dani Samuels sa hicem od 67.40 metara, a treće Amerikanka Gia Lewis-Smallwood sa 65.59 metar
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 05. srpanj 2014. 22:24

Blankin let preko dva metra šlag je na pariškoj torti hrvatske atletike. U dramatičnom natjecanju pobijedila je i Sandra Perković (68,48), a Ana Šimić (194) bila je treća u visu.

Čvrsto stisnute ruke, pogled u nebo i zahvala Bogu. Prvim skokom preko dva metra ovoga ljeta (i zimus je skočila dva metra) Blanka Vlašić skinula je veliki teret s leđa. Zdrava je, odradila sve treninge i samo je čekala trenutak u kojem će se vratiti starim visinama, eliti kojoj odavno pripada.

U Parizu, u natjecanju u kojem je nastupila u opremi s uzorkom dalmatinera (nije bila jedina), sve se posložilo već u prvom pokušaju. Letvica se zaljuljala, ali nije pala. Ostala je stajati, kao što je i Blanka ostala tamo gdje joj je i mjesto. Na pobjedničkom postolju natjecanja na kojem su nastupile sve najbolje osim ozlijeđene Ane Čičerove. Nakon godinu dana ponovno je pobjednica na mitingu Dijamantne lige. Gledatelje na Stade de Franceu počastila je i s nekoliko plesnih koraka nakon što nije uspjela „očistiti“ i letvicu na 202.

Ana Šimić ju je slijedila do letvice na visini od 194 cm. Preskočila ju je i iz prvog zaleta i njezina nagrada je treće mjesto. Između Hrvatica smjestila se Marija Kučina koja je izvrsno pratila Blanku. I Ruskinja je preletjela dva metra, prvi put u karijeri na svježem zraku. Ali iz trećeg pokušaja. Ostala je mjesto iza Blanke. Napetost iz pariškog natjecanja prelilo se i u Dijamantnu utrku. Tri mitinga prije kraja lige Blanka, Ana i Kučina su vodeće s po šest bodova. Na ljestvici najboljih rezultata sezone Blanka i Kučina su se izjednačile s McPherson koja je također preskočila dva metra. Bolja od njih, za jedan centimetar, jedino je Ana Čičerova. Jedva čekamo sljedeći obračun, u subotu u Glasgowu.

Dugo, jako dugo je natjecanje u bacanju diska mirisalo na iznenađenje, prvi poraz Sandre Perković nakon prošlogodišnjeg „Hanžeka“. Uoči posljednje serije Sandra nije bila druga, niti treća, nego čak četvrta sa 63,93 metra. Daleko ispod prosjeka. I onda je St. Denis uzdrmao grom. Najduži hitac diska u povijesti jednog od najprestižnijeg atletskog mitinga. Sa 68,48 metara postavila je rekord mitinga. I, naravno, pobijedila. Dani Samuels je bila druga sa 67,40.

Sandra je ostala savršena, pobjednica na sva četiri ovogodišnja „dijamanta“. S maksimalnih 16 bodova na koračić je do osvajanja Dijamantne utrke. I ona će nastupiti u Škotskoj, ali u petak. Prva do nje na ljestvici ima samo četiri boda.

Linker
22. rujan 2024 17:30