Cropix/Goran Mehkek
BOJE LI SE SPORTAŠI RIJA?

Sandra Perković prestravljena virusom: 'Od Zike mi se ledi krv u žilama!'

Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije da virus Zika predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju moglo bi proširiti zabrinutost i među sportašima koji će ovo ljeto nastupiti na Olimpijskim igrama.
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 10. veljača 2016. 00:23

Iako se proteklih dana karneval u Riju održao bez ikakvih problema, a samo u noći s nedjelje na ponedjeljak privukao je više od 70.000 ljudi, strah od virusa koji je opasan isključivo za trudnice ipak postoji. Kenijski olimpijski odbor tako je objavio da će, ako rizik bude prevelik, povući sportaše s Igara.

Reuters je u ponedjeljak izvijestio da svoje sportaše na oprez poziva i Američki olimpijski odbor (USOC), uz poruku da "ne odlaze u Brazil ako se ne osjećaju sigurno". Tu je vijest USOC jučer demantirao, objasnivši da se radilo o internom savjetu koji se odnosio samo na zaposlenike Saveza. Ipak, o virusu se očito raspravlja pa je za očekivati da će se sljedećih dana oglasiti i drugi savezi sa svojim preporukama.

Jesu li komarci koji prenose Ziku doista uplašili sportaše, odlučili smo provjeriti i kod naših olimpijaca. Mini anketa svjedoči da se ne daju lako uspaničiti. Bacač kugle Marin Premeru zasad razmišlja samo o treninzima.

- Još je rano govoriti trebamo li se bojati, a možda i do osmog mjeseca histerija prođe. No ako se mjesec dana prije Igara pokaže da je strah opravdan, vjerojatno će neki sportaši početi odustajati. Što se mene tiče, ne bojim se. Govorilo se zadnjih godina o svakakvim virusima i gripama. Ja se nikad nisam cijepio i, hvala Bogu, uvijek sam bio zdrav - kaže Premeru.

Taekwondoašica Lucija Zaninović trebala je za desetak dana ići u Rio na pripremni turnir, koji je otkazan upravo zbog opasnosti od virusa. Iznenadna odluka nije je prestrašila jer očekuje da će prevencija riješiti problem.

- U vrijeme Olimpijskih igara je tamo zima pa će biti i manje komaraca, ali mi ćemo se u dogovoru s liječnicima na pravilan način zaštititi. Cijelo vrijeme smo s njima u kontaktu i o svemu se informiramo. Naravno da nije ugodno slušati ove najave, ali odlazak u Rio nije upitan - sigurna je trostruka europska prvakinja.

Boksačkom dvojcu Filipu Hrgoviću i Hrvoju Sepu, reklo bi se, par komaraca ne bi trebalo predstavljati problem. Europski prvak u superteškoj kategoriji smatra da su mediji podigli preveliku prašinu.

- Opasnost od Zika virusa je ipak ponešto preuveličana, barem kad su sportaši u pitanju. Naravno, treba biti oprezan, ali ne pada mi na pamet da propustim Olimpijske igre. Želim osvojiti zlato, a poslije nek' bude što bude - duhovit je Hrgović.

Vijesti iz Južne Amerike ne uznemiruju ni njegovog klupskog kolegu Hrvoja Sepa.

- Informirao sam se o virusu i nisam zabrinut. Vjerujem da će se u sljedećim mjesecima pronaći rješenje i da sportaši neće biti ugroženi. O otkazivanju nastupa ne razmišljam.

Tonči Stipanović s jednom se prijetnjom u Riju već susreo. Zaljev Guanabara pokraj Copacabane u kojem će se održati jedriličarska natjecanja pun je fekalija i smeća, a mikrobiolozi su u njemu detektirali i superbakteriju otpornu na antibiotike. Kraj svega toga, novi virus Stipanoviću se čini kao najmanji problem.

- Kad sam već preživio 'šporko' more, valjda ću i ovo. Za 20 dana idem u Rio na pripreme, ali nisam se još počeo baviti Zikom. Vjerojatno ću se špricati sa svime što postoji da se zaštitim. Pratim vijesti, ali moram ići na regatu. Nemam izbora!

Sandra Perković: Od Zike mi se ledi krv u žilama

Od olimpijaca koje smo kontaktirali, opasnost od Zika virusa najozbiljnije doživljava Sandra Perković. Vladarici diska koja će u Riju braniti zlato iz Londona nije svejedno slušati upozorenja o zdravstvenoj prijetnji.

- Svaki put kada se spomene Zika sledi mi se krv u žilama, jer uvijek postoji pitanje 'što ako?' Naravno da nije ugodno. Jako sam žalosna što se to uopće pojavilo, pogotovo jer Olimpijske igre svima nama bude posebne osjećaje. Nisam razmišljala o neodlasku u Rio, ali to je tek za 180 dana pa se o tome još ne može razgovarati. Svašta se dotad može promijeniti, i na gore i na bolje.

Perković dodaje da je sada na redu Hrvatski olimpijski odbor i njegov zdravstveni tim, koji trebaju istražiti slučajeva i opasnost od zaraze.

- Ako bude prerizično, mislim da će se svi sportaši potruditi da izostanu s Igara, pogotovo u sportovima koji su blizu vode ili na otvorenome. Ipak, nadam se da će istraživanja donijeti pozitivne vijesti i da ćemo bez brige moći ostvariti svoje snove.

Linker
23. rujan 2024 18:27