ZOI HOKEJ

RUSIJA U ŠOKU Finci izbacili Ovečkina i društvo, Švedska razbila Sloveniju za polufinale

Kanada će u polufinalu igrati protiv SAD, a bit će to repriza finala iz Vancouvera od prije četiri godine kada su Kanađani slavili nakon produžetaka
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. veljača 2014. 12:59

Hokejaši Finske šokirali su domaćina Rusiju u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Sočiju. Finci su slavili s 3-1, čime su izbacili moćnu rusku reprezentaciju iz borbe za medalju.

Rusi su sjajno otvorili susret zabivši nakon manje od osam minuta igre. Ilja Kovaljčuk je zabio u situaciji s igračem više nakon dodavanja Pavela Dacjuka. Međutim, to je bio prvi i posljednji pak koji je pronašao put do mreže sjajnog Finca Tuuke Raska, člana Boston Bruinsa.

Finci su već do kraja prve trećine poveli pogocima Juhamattija Aaltonena i Teemua Selännea, a potom je u šestoj minuti druge dionice Mikael Granlund zabio za 3-1. Sva tri gola Finci su zabili nakon ruskih pogrešaka u obrani.

Nervoza Rusa se od tog trenutka pa sve do kraja utakmice očitavala u svakom ključnom trenutku, pogotovo u situaciji s igračem više. Rask je zaključao svoja vrata i uništio ruski san o osvajanju olimpijskog zlata na domaćem ledu.

Rusi su u konačnici uputili 38 udaraca prema golu Finske, no samo je jedan završio u mreži. Finci su bili dosta skromniji, 22 udarca, ali zato daleko efikasniji.

Finska će u polufinalu igrati protiv Švedske.

Hokejaši Švedske su u četvrtfinalu su sa 5-0 savladali Sloveniju. Iako na kraju zvuči rezultatski uvjerljivo, Šveđani su vodili tek 1-0 do posljednje četvrtine.

Na kraju "petardu" u vlastitoj mreži nije uspio spriječiti niti bivši Medveščakov vratar Robert Kristan koji je obranio 33 udarca prema svojim vratima.

Strijelci za Švedsku bili su Alexander Steen u prvoj trećini, te dva puta Carl Hagelin, Loui Eriksson i Daniel Sedin u posljednjoj dionici. Na švedskim vratima Henrik Lundqvist je zaustavio 19 udaraca.

Nakon Švedske i Finske plasman u polufinale olimpijskog turnira u hokeju na ledu u Sočiju izborile su i reprezentacije SAD i Kanade.

Amerikanci su lakoćom dobili Čehe 5-2 (3-1, 1-0, 1-1), dok je Kanada teškom mukom porazila Latviju 2-1 (1-1, 0-0, 1-0).

Kanada, koja brani zlato iz Vancouvera, mučila se protiv jednog od najugodnijih iznenađenja turnira. Latvijski vratar Kristers Gudlevskis je radio čuda sakupivši gotovo nestvarnih 55 obrana. No, dva udarca su ipak završila iza njegovih leđa. Strijelci za Kanadu bili su Patrick Sharp (13:37) i Shea Weber (53:06), dok je pogodak za Latviju zabio Lauris Darzins (15:41).

U drugom dvoboju nije bilo previše neizvjesnosti. SAD su povele u 70. sekundi utakmice, a strijelac je bio James van Riemsdyk. Česi su uzvratili u petoj minuti golom Aleša Hemskyja, no do konca prve trećine Amerikanci su golovima Dustina Browna i Davida Backesa ponovo okrenuli rezultat na svoju stranu. Napadač Minnesota Wilda Zach Parise je u 30. minuti povisio na 4-1, a sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Phil Kessel pogotkom u 43. minuti za 5-1. Do konca utakmice Česi su drugim golom Hemskyja tek ublažili poraz.

Kanada će u polufinalu igrati protiv SAD, a bit će to repriza finala iz Vancouvera od prije četiri godine kada su Kanađani slavili nakon produžetaka. U drugom polufinalnom paru sastaju se Finska i Švedska. Finci su brončani iz Vancouvera, a Šveđani zlatni iz Torina 2006.

ZOI, hokej na ledu (m), četvrtfinale:

Rusija – Finska 1-3

Švedska – Slovenija 5-0

Kanada – Latvija 2-1

SAD - Češka 5-2

Linker
25. rujan 2024 07:24