SP HOKEJ

Rusi razbili Amerikance

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. svibanj 2014. 00:40

Dva dvoboja pobudila su posebnu pozornost u ponedjeljak, a iz njih su izašli kao pobjednici Rusi i Kanađani koji su potvrdili visoke ambicije na ovom Svjetskom prvenstvu...

U utakmici dana skupine A Kanađani su igrali protiv Čeha i nisu si smjeli dopustiti još jedan posrtaj nakon startnog poraza od Francuske. Iako su Česi u trećoj trećini izvršili veliki pritisak prema golu Jamesa Reimera, nisu uspjeli doći do poravnanja.

Povela je Češka pogotkom Romana Červenke već u šestoj minuti, ali odgovor Kanađana bio je silovit. Do kraja druge trećine rade seriju 4-0 i s dva gola Joela Warda te po jednim Kylea Turrisa i Nathana MacKinnona rade potpuni preokret. Utakmica se zakomplicirala u samo 50 sekundi kada Jiri Novotny i Tomaš Hertl smanjuju na 4-3, no do kraja susreta Reimer je uspio spasiti Kanađane.

U drugom susretu skupine Francuska je iznenadila Slovačku i svladala je s 5-3. Uoči posljednje trećine Slovačka je vodila s 3-1 uz dva gola Ladislava Nagyja i jedan Miroslava Satana, no s dva gola Roussela te po jednim Amara i Fleuryja Francuska u zadnjih deset minuta susreta radi novo iznenađenje.

Veliki dvoboj skupine između Rusije i SAD-a rezultatski nije bio zanimljiv. Iako su Amerikanci imali gotovo dvostruko više udaraca na gol (39-20), Rusija je slavila s čak 6-1. Taj rezultat stajao je na semaforu već nakon druge trećine i vrlo brzo je bilo jasno tko će slaviti. Pogotke za Rusiju postigli su Viktor Tihonov dva te po jedan Nikolaj Kuljomin, Alex Ovečkin, Jevgenij Kuznjecov te Sergej Plotnikov. Jedini pogodak za SAD postigao je Justin Abdelkader.

U drugom susretu skupine domaćin Bjelorusija svladao je Švicarsku s 4-3 uz dva gola Sergeja Kosticina te po jedan Andreja Stasa i Mihaila Grabovskog.

Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu:

Skupina A:

Slovačka - Francuska 3-5

Češka - Kanada 3-4

Redoslijed: 1. Kanada 7, 2. Norveška 6 (-1), 3. Švedska 5 (-1), 4. Francuska 5, 5. Češka 3, 6. Italija 3 (-1), 7. Slovačka 1, 8. Danska 0 (-1)

Skupina B:

Švicarska - Bjelorusija 3-4

Rusija - SAD 6-1

Redoslijed: 1. Rusija 9, 2. SAD 6, 3. Bjelorusija 6, 4. Njemačka 5 (-1), 5. Latvija 3 (-1), 6. Kazahstan 1 (-1), 7. Finska 0 (-1), 7. Švicarska 0

Linker
21. rujan 2024 10:20