AFP
NAJSKUPLJE U POVIJESTI

Rusi potrošili 51 milijardu dolara, OI u Sočiju koštaju tri puta više od onih u Londonu

Prva procjena proračuna iznosila je 12 milijardi dolara, a troškovi su učetverostručeni najviše zbog korupcije
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 31. siječanj 2014. 15:14

Tjedan dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju , svjetskim medijima dominiraju naslovi o najskupljim, ali i najkorumpiranijim Igrama u povijesti. Soči ne samo da je srušio rekord, nego ga je srušio debelo. U konkurenciji zimskih, ali i ljetnih igara.

Konačni proračun od nevjerojatne 51 milijarde dolara triput je deblji od budžeta posljednjih Olimpijskih igara u Londonu te za 11 milijardi veći od iznosa koji je potrošen na organizaciju dosad najskupljih OI u Pekingu 2008. Kada je Rusija 2007. dobila domaćinstvo, prva je procjena proračuna iznosila 12 milijardi dolara. Porast troškova paralelno s izgradnjom infrastrukture nije neuobičajen, ali gdje je otišlo još 40 milijardi?

Poslovi za oligarhe

Analitičari se slažu da su troškovi u startu bili podcijenjeni, no većina dodaje da je za učetverostručenje iznosa najviše zaslužna korupcija. Bivši zamjenik premijera i najveći Putinov kritičar Boris Nemcov tvrdi da su fiktivni i prenapuhani ugovori pojeli 60 posto proračuna.

- To je zapravo uobičajena cijena mita u Rusiji, ništa na što nismo navikli. Poslove su dobivali oligarsi i tvrtke bliske Putinovoj vlasti - ističe Nemcov.

Velik je dio kolača, dakako, potrošen na sigurnost. Da bi u javnosti mogli izgovarati rečenice o najsigurnijim Igrama u povijesti, domaćini su izdvojili gotovo tri milijarde dolara, a angažirat će više od 50.000 pripadnika policije i vojske.

Infrastruktura za SP

Čelnik organizacijskog odbora Dmitrij Černišenko na sve priče o korupciji odmahuje rukom i tvrdi da infrastruktura govori sama za sebe: nove željeznice, ceste, tuneli, hoteli, arene i stadion koji će se koristiti i za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018.

- Jedino je važno da je Soči danas najsigurnije mjesto na planetu i da će ovo biti najprijateljskije Igre koje je svijet vidio - kaže Černišenko.

Linker
24. rujan 2024 19:22