foto: Matthew Emmons
STIGAO SUPER BOWL

RUŠENJE REKORDA Pojesti će se oko 1.8 milijardi kilograma kokica i 5 milijardi kilograma čipsa

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 07. veljača 2016. 10:10

Denver Broncos i Carolina Panthers susrest će se u jubilarnom 50. Super Bowlu, najvećem sportskom događaju u Americi. Domaćin ovogodišnjeg finala NFL-a je stadion Levi's u Santa Clari, dom San Francisco 49ersa.

Osmi puta je Denver u Super Bowlu, čime su se izjednačili s New England Patriotsima, Dallas Cowboysima i Pittsburgh Steelersima, dok Carolina igra svoj drugi Super Bowl u kojemu žele osvojiti svoj prvi naslov (2004. poraženi od New England Patriotsa). Denver ima najbolju obranu lige, dok se Carolina može pohvaliti najboljim napadom.

U finalnom dvoboju moći ćemo gledati dvoboj dvojice vrhunskih, ali međusobno različitih quarterbackova – jednog od najboljih ikad Denverovog Peytona Manninga i jednog od predvodnika moderne generacije razigravača, Carolininog Cama Newtona. Ovo je i prvi susret u povijesti gdje se susreću dva prva 'picka' drafta, Manning je izabran 1998., a Newton 2011. Manning, koji drži rekorde po broju bačenih dodavanja za touchdown i broju osvojenih jarda, igra svoj treći Super Bowl, a lako moguće i posljednji. Od tri odigrana finala, pehar je podignuo 2007. u dresu Indianapolis Coltsa, dok mu je 2010. također u Coltsima u Broncosima izmaknuo. Peyton je igrač koji se ističe jakom rukom, pregledu igre, te dobrim čitanjem protivničke obrane, a sa druge strane Cam Newton igra upravo suprotnim stilom od 'šerifa' Manninga. Popularni 'Superman', kako mu glasi nadimak zbog svojstvene proslave golova, svoju igru temelji na zavidnom atleticizmu koji posjeduje. Izrazito je visok i snažan (195 cm, 110 kg), te eskplozivan za quarterbacka, pa često silinom probija suparničke obrane. No, brze noge nisu jedino oružje kojim ovaj tamnoputi 26-godišnjak raspolaže. Ove sezone je očit napredak u njegovim dodavanjima, postao je precizniji i puno manje griješi, te će ga biti jako teško zaustaviti. Ukoliko odvede svoje Pantherse do kraja, Newton će postati prvi quarterback u dugoj povijesti NFL-a koji je osvojio naslov na koledžu ( Auburn 2010.), Heismanov trofej (nagrada za najboljeg igrača koledža), te Superbowl.

Prema kladionicama, favorit je Carolina kojoj bookmakeri daju prednost od 5.5 poena. Prema Američkoj komisiji za kockanje, oko 4,2 bilijuna dolara će se uložiti na finalnu utakmicu samo u SAD-u.

Super Bowl 50 će se prenositi u 170 zemalja, a za ovogodišnji prijenos zadužena je televizijska kuća CBS. Očekuje se kako će biti srušen rekord gledanosti postavljen prošle godine, kada je dvoboj New England Patriotsa i Seattle Seahawksa gledalo čak 114.4 milijuna ljudi u SAD-u. Ovogodišnji finale uživo bi moglo pratiti čak 190 milijuna Amerikanaca. Cijena oglasnog prostora raste iz godine u godinu. Za usporedbu, cijena reklame u trajanju od 30 sekundi ove godine će stajati 5 milijuna dolara, dok je cijena reklame prvog Super Bowla iznosila 42 500 dolara.

Amerikanci će za vrijeme trajanja Super Bowla pojesti mnogo hrane. Procjenjuje se da će se pojesti preko milijardu pilećih krilca, oko 1.8 milijardi kilograma kokica, te 5 milijardi kilograma čipsa.

Dodajmo da će na poluvremenu utakmice nastupati britanski rock band Coldplay, dok će američku himnu uoči početka utakmice izvesti Lady Gaga.

Linker
24. rujan 2024 12:29