NAJVEĆE ZVIJEZDE SP-A

‘Kralj Balić je mrtav’, Karabatić, Šterbik i Hansen žele zasjesti na tron

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 11. siječanj 2013. 13:53

“Ivano Balić je kralj rukometa”, točno takav navod stajao je na naslovnici službene stranice Međunarodne rukometne federacije kada su ljubitelji rukometa u kolovozu 2010. nedvosmisleno glasovanjem odlučili da je Ivano najbolji u povijesti ovog sporta. Ivano je tada dobio gotovo polovicu (48,7%) glasova, ispred Nikole Karabatića (33,7%) i Talanta Dujšebajeva (16,5%).

Na SP-u u Španjolskoj neće biti najboljih, naravno da odavno više nema Dujšebajeva, starog dobrog Jacksona Richardsona, Magnusa Wislandera... Pitanje je koliko ih i pamte mlađi ljubitelji rukometa. Predstojeći mundijal neće vidjeti ni “kralja” i bit će osiromašen za najveću dozu glamura. Ostao je tek Nikola Karabatić koji bi trebao opravdati ulogu prve zvijezde prvenstva. No, i Nikola bez Ivana neće biti ono što je uvijek bio jer je njihov rivalitet oduvijek davao materijal za sportske naslovnice.

Afera s namještanjem

Najbolji IHF-ov igrač svijeta za 2007. imat će tako u Španjolskoj priliku biti najbolji, moći će obraniti dvostruki uzastopni naslov prvaka svijeta iz Hrvatske 2009. i Švedske 2011., a zatim stići Balića i Dujšebajeva koji su jedini dvaput bili službeno najbolji igrači svijeta. Ivanu je to pošlo za rukom 2003. i 2006., a Talantu 1994. i 1996.

Upravo zbog Karabatića i ostale stare “francuske garde”, Onestina je momčad opet prvi favorit za naslov. Naravno, puno toga ovisit će upravo u rođenom Nišliji i “nesuđenom hrvatskom zetu” Karabatiću. Pitanje je u koliko se on, zajedno s kolegama iz Montpelliera i reprezentacije, oporavio od skandala s namještanjem rezultata. Za pretpostaviti je da će s njime sve biti u redu, ipak je riječ o čovjeku koji je u zadnjih nekoliko godina osvojio dva svjetska, dva olimpijska i dva europska zlata. To je materijal otporan na sve izazove.

Najbolji hrvatski igrači u Španjolskoj, time i potencijalne zvijezde prvenstva mogli bi biti Duvnjak, Čupić, veterani Lacković i Vori, vratar Alilović. Zašto ne Horvat, Štrlek ili netko od mlađih.

- U krug favorita moramo staviti Francuze, domaćine Španjolce, uvijek neugodne Dance, naravno i nas - rekao je uoči odlaska u Španjolsku Zlatko Horvat. Mišljenje je to koje dijele i ostali igrači.

Danski bombarder

Naravno, ako je Karabatić prvi i glavni francuski adut, to je u redovima danske momčadi Mikkel Hansen, bombarder koji je uništio sve obrane na Euru u Srbiji prošle zime. Hansen je, zajedno sa suigračima totalno potonuo na OI u Londonu kad su ih naši razbili s 11 razlike. Sada će tražiti povratak i osvetu.

Onaj koji bi domaću reprezentaciju trebao voditi do trona na domaćem terenu je Arpad Šterbik. Na vratima “furije” više nema kolege mu Hombradosa i sve su nade uperene na njega. On na SP-ima dosad ima tri bronce - dvije s bivšom SRJ i onu s prošlog SP-a u Švedskoj. Sada želi korak dalje, želi da Španjolska ponovi 2005. kada su u Tunisu uzeli jedino svjetsko zlato. Tada su u finalu pobijedili Hrvatsku, zapravo, razvalili su Červarovu momčad. Neka Šterbik bude prvo ime prvenstva, no neka mu Hrvati u finalu zabiju jedan više od onog što će primiti Alilović i mladi Ivić. Isto priželjkujemo i Karabatiću i Hansenu...

Linker
24. rujan 2024 01:14