AFP
FRANCUSKI IZBORNIK

'Želimo peto zlato na SP-u, ali znam da nam Španjolci, Hrvati i Danci žele pomrsiti račune'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. siječanj 2013. 13:59

Dvadeset i nešto malo više godina prošlo je otkad je Francuska osvojila svoju prvu medalju na velikim natjecanjima. Bile su Olimpijske igre u Barceloni, Francuzi su bili brončani. Stvarala se generacija koja će pokoriti svijet. I onda se dogodio Island '95. zlato, pa '01. Pariz zlato, pa '09. Hrvatska zlato, pa '11. Švedska zlato. I tako je Francuska za 20 godina stigla uz bok Rumunjskoj i Švedskoj koje su se također okitile s četiri zlata.

Na ovom SP Francuska je u prilici napraviti nešto posebno za sva vremena. Naslov bi značio da je pet puta prvak svijeta, što nije još nitko, a značio bi i da je prva reprezentacija, kojoj je tako nešto uspjelo u rukometu triput u nizu. A bilo je velikih generacija, sjajnih sastava...

Claude Onesta je punih 11 godina na čelu sastava, koji će to pokušati ovdje. Sve je osvojio, 2 SP, 2 puta OI, 2 puta EP. Otvorio je dušu španjolskim medijima, a mi prenosimo najzanimljivije detalje iz toga.

Imate li motiv, kako uspijevate?

- Imamo, nikad s tima nemamo problema. Svako prvenstvo nosi svoje, svako prvenstvo nosi novi izazov, problem s kojim se moraš boriti. Nikad nije dosadno da ne bih imao motiv. Znamo da imamo sastav koji vrijedi vrha, a hoćemo li do njega stići, teško je pitanje.

Zašto?

- Zato što vrh ovisi o detaljima, a suparnici su nam odlične selekcije, poput Španjolske, Danske, Hrvatske, koje žele isto, koje su na istoj razini. To su utakmice u kojima odlučuje potez, jedan gol, nemoguće je planirati.

Je li vam u Srbiji nedostajalo motiva?

- Ne, motiva nam nikad ne nedostaje. Da je tako, onda bi nam motiva ponestalo i nakon olimpijskog zlata u Londonu, a mi nikad nismo, moj je dojam, bili motiviraniji. Jednostavno, u Srbiji se dogodila pogreška, nešto smo krivo odradili. No, zaboravili smo to i išli dalje. Puno se toga događa, ne treba se osvrtati na prošlost. Ja u prošlosti uživam, ali od sadašnjosti živim. Bez strasti nema uspjeha, a biti dio sastava koji pobjeđuje je strast.

Zlatna generacija polako odlazi, bojite li se za budućnost?

- Vrijeđa me kada se tako govori jer mislim da se ne događa preko noći, da se događa planski, da su svi ovi koji su bili tu jučer i danas dio te zlatne generacije za koju mi nastojimo da traje. Da, svjestan sam da imamo osam igrača preko 30 godina, da su tu blizu Abalo, Sorhaindo, Karabatić, ali i da dolaze mladi poput Baracheta, Accambraya, Grebillea, Mahea i tu držimo potrebnu ravnotežu. Stari pomažu mladima da steknu navike, pridruže se momčadi, a to ne ide preko noći.

Hoćete li izdržati do Rija?

- Vjerujem da hoćemo. Znam da Dinart sigurno neće biti tamo jer to je nemoguće. Ali vjerujem da će uz dobar rad tamo biti sadašnji nositelji Omeyer, Narcisse, Karabatić... Puno razgovaramo o tome, nismo zatvoreni, tražimo najbolje za sebe.

Koliko je kladioničarski skandal ostavio traga na sastavu?

- Iskreno, nije uopće. Nije problem francuski rukomet, problem imaju igrači, ali taj problem ne utječe na naš odabir i rad. Ako bilo koji igrač osjeća drukčije, sam će otići. Inače, uopće o tome ne razgovaramo, imamo sasvim dovoljno drugih problema da bismo na to trošili vrijeme.

Cilj je...

- Želimo ući u povijest kao prvi s pet zlatnih medalja na SP, to bi bila kruna jedne priče - zaključio je Onesta.

Linker
24. rujan 2024 09:17