Damir Krajač/Cropix
PSG JAČI OD ČUDA

ZAGREBAŠI POGINULI MUŠKI Ako mislite da je gotovo, trebate znati da uz Vujovića treba vjerovati u čuda!

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 23. travanj 2016. 17:22

PPD ZAGREB - PSG 20-28

ZAGREB Arena Zagreb

PPD ZAGREB: Stevanović, Vujić, J. Valčić, Pavlović, Horvat, Kontrec, Marković.

Klupa: Ivić, Kovačević, Raković, Šušnja, Sablić, Mandalinić, T. Valčić, Markoski, Vrdoljak, Šprem, Mihić.

Trener: Veselin Vujović

PSG: Omeyer, Onufrijenko, N. Karabatić, Hansen, Abalo, Vori, Honrubia.

Klupa: Annonay, M'Tima, Melić, Gunnarsson, L. Karabatić, Möllgaard, Accambray, Narcisse.

Trener: Zvonimir Serdarušić

Rukometaši PPD Zagreba nisu u subotu navečer u svojoj Areni uspjeli napraviti najveće rukometno čudo ove sezone. Najbogatija momčad svijeta, Paris Saint Germaine, pobijedio ih je sa 28-20 u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka. Teško je vjerovati da će igrači trenere Veselina Vujovića u uzvratu, na Praznik rada, 1. svibnja, u Parizu ponoviti čudo iz osmine finala, kad su u gostima pobijedili i eliminirali njemački Löwen. No, i u čuda treba vjerovati kad je riječ o momčadi koju vodi Vujović, koji se nikada ne predaje.

Na užareni parket Arene Zagreb istrčala je gotovo kompletna reprezentacija Francuske s braćom Karabatić, Omeyerom, Narcisseom, Abaloom, Honrubiom, M'Timom, Accambrayem, Kounkoudom, pojačana našim Igorom Vorijem, Mikkelom Hansenom, Onufrijenkom... Nije samo zbog toga sve podsjetilo na finale SP-a 2009. odigranog na istome mjestu, na to je podsjetila i atmosfera u Areni, u kojoj bi se pojavilo i triput više navijača da je to bilo moguće.

Od prve je minute krenulo maksimalno nabrijano, potpuno u skladu s velikim ulogom plasmana na Final Four u Kölnu, no, nekako se odmah moglo naslutiti da je riječ o borbi Davida i Golijata, o srazu dvaju suparnika od kojih jedan ima deseterostruko veći budžet od drugoga. Iako su gosti odmah poveli s dva razlike, dvoranu je u šestoj minuti razgalio “cepelin” Stipe Mandalinića, koji mu je podvalio kapetan Horvat. Takvi lucidni i lijepi potezi, koji se sve rjeđe viđaju u današnjem gladijatorskom rukometu ipak nisu mogli utakmicu usmjeriti "na mlin" domaće momčadi. Karabatić i suigrači igrali su kirurški precizno, tvrdo u obrani i moćno u napadu, kažnjavali su svaki i najmanji propust. Do prednosti od četiri razlike došli su vrlo brzo, Vujović je bio primoran pozvati rani "time-out", ali niti to nije pomoglo. Najnoviji sportski junak nacije Ivan Stevanović nije uspio zaustaviti niti jedan udarac te ga je nakon nešto više od deset minuta "Vuja" zamijenio Filipom Ivićem. Nakon što je odmah upisao jednu obranu, niti Ivić nije mogao pružiti puno više jer mu obrana, kao ni Stevanoviću, nije previše pomogla. U stalno zaostatku od tri do četiri pogotka, Zagreb je pokušavao, činilo se da će se otvoriti nakon dvije uzastopne obrane Ivića, ali momčad Noke Serdarušića nije spuštala ritam te je uzvraćala pogotkom na pogodak. Uza sav uloženi trud, Vujovićevi igrači nisu bili u stanju smanjiti zaostatak, na "veliki odmor" otišlo se s plus tri za Parižane (13-16).

Takvo nešto ne treba ni čuditi jer je ionako puno slabiji Zagreb igrao bez ozlijeđenih Luke Šebetića i Sandra Obranovića, što je bio vrlo značajni dodatni hendikep. Na početku drugog dijela Ivić je opet spojio dvije odlične obrane u nizu i to je otvorilo novo poglavlje utakmice. Kao u transu zaigrali su tada zagrebaši te je pogodak Stefana Vujića samo šest minuta nakon početka drugog dijela donio prvo izjednačenje na utakmici (16-16). Činilo se da se tada moglo napraviti i nešto više, no tada je s druge strane na red došao i Omeyer, čije su obrane opet gostima vratile istu rezultatsku prednost.

Nisu se tu Vujovićevi igrači predali, no kvaliteta je ipak odlučila pa su Parižani do kraja bez većih problema zadržali i povećali prednost na konačnih plus osam.

Nikola Karabatić (6), Mikkel Hansen (9), Luc Abalo (5) i naš Igor Vori zabili su ukupno 25 pogodaka, Omeyer je na kraju završio sa 12 obrana, nasuprot Ivićevih sedam, i to je zapravo statistički pokazatelj koji je odlučio utakmicu. Još jedan "cepelin" koji je uvalio Horvat, ovaj put Vujiću, nije mogao puno promijeniti. Bio je to tek još jedan ukras igri Zagreba, koji je pružio zavidan otpor, možda i najjačoj svjetskoj momčadi u ovom trenutku. U svakom slučaju, Vujovićevi igrači "poginuli su muški", iako je rezultat na kraju bio previsok...

Linker
25. rujan 2024 13:24