Ronald Goršić / Cropix
HRVATSKA GA INSPIRIRA

U međusobnim ogledima Omeyer je obranio 67, a Hrvati samo 44 lopte

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 23. siječanj 2013. 20:22

Hrvatska - Francuska 0-0

ZARAGOZA Dvorana Prica Felipea. Gledatelja: 4.000. Suci:

HRVATSKA: Alilović, Ivić; Marić, Duvnjak, Stepančić, Kopljar, Vori, Gojun, Horvat, Vuković, Šprem, Bičanić, Mandalinić, Čupić, Musa, Ninčević. IZBORNIK: Slavko Goluža.

FRANCUSKA: Omeyer, Karaboue; Fernandez, Dinart, Barachet, Narcisse, Honrubia, Karabatić, N’Guessan, Accambray, Abalo, Sorhaindo, Guigou, Bosquet, Detrez, Porte. IZBORNIK: Claude Onesta.

Istrgneš se iz ralja Bertrandea Gillea, izbjegneš malj Didierta Dinarta i šmugneš pored ‘nježnog’ Karabatića.

Taman ugledaš svjetlo na kraju francuskog tunela. Komad crte, prolaz do gola, tamo, na šest metara, otvori se tako rijetko. I upravo kada pomisliš da te obasjao tračak sreće jer prošao si kroz rukometno minsko polje, slijedi dvoboj s rukometnim Minotaurom.

U koloptelu izazova koji čine francusku igru nedokučivim misterijem za cijeli rukometni svijet, hrvatski rukometaši od jednoga ne mogu pobjeći.

Zamjena se umorila

Thierry Omeyer izvor je gotovo svih rukometnih frustracija koje je zlatna hrvatska generacija doživjela u posljednjem desetljeću. Presudio je težnjama za europskim naslovom u finalima 2006. i 2010., u ključnim trenucima zaključao bravu u finalu SP-a u Zagrebu 2009. i postao lice s potjernice hrvatskog navijača. Iako, i taj je navijač, kao u finalu u Austriji 2006., znao zapljeskati velikom majstoru i kada Hrvatskoj otima jedino veliko zlato koje joj nedostaje.

Mnogi su se nadali da ćemo ga se uskoro riješiti, da će Karaboue ili netko treći napokon dobiti prednost na golu Francuza. Tamnoputi Karabue je najavio da odustaje od reprezentativne karijere nakon Španjolske, valjda je i njemu dojadilo čekati da se 36-godišnji Titi umori.

- Nemojte se nadati, gledat ćete me još godinama - najavio je u intervjuu za vrijeme boravka u Makarskoj još 2011. godine.

Ne smiju ga razbraniti

Hrvati ga posebno inspiriraju, priznao je to nekoliko puta. Uoči finala SP-a u Hrvatskoj bez problema je to rekao i u naše diktafone. Nije briljirao, ali je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije. I tako već godinama. U pet posljednjih velikih utakmica protiv Hrvatske obranio je 67 lopti, 23 više od kolega Alilovića i Loserta. Često je činio razliku, ali i ubirao plodove nerezonskih šuteva.

Kažu da je tanji u gornjim kutovima nego na niskim šutovima. Zapravo, ključno je ne ući mu u mašinu. Jer ako u prvim minutama raširi krila, doimat će se širim od gola.

Linker
24. rujan 2024 03:23