Cropix
RUKOMETNE 'BEBE'

Tko kaže da nemamo strašnu generaciju? Čak šest hrvatskih divova završilo u najjačoj ligi svijeta!

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 21. siječanj 2016. 13:27

Kao što je to i uobičajeno, na Europsko prvenstvo u Poljskoj izbornik Babić doveo je dva vratara, četiri krila, iznimno tri pivota, dok su ostali vanjski igrači razmjerno podijeljeni po pozicijama.

Činjenica da su došla tri pivota povezana je s podatkom da je na prvi krug doputovalo 17, a ne 16 igrača nakon čega je Babić na tribinu kao prekobrojnog poslao najneiskusnijeg pivota Krešimira Kozinu. U igri su ostali oprobaniji Ilija Brozović i Marino Marić, bivši igrači PPD-a Zagreb. Brozović je na dan polaska u Poljsku iz Hamburga, koji je u raspadu, prešao k Domagoju Duvnjaku u Kiel.

- Čast je igrati u jednom od najboljih klubova na svijetu, ovo je kruna moje dosadašnje karijere - rekao je Brozović koji igra odlično, svi ga, kao i Marina Marića, vide nasljednicima Igora Vorija i Renata Sulića. Brozović će igrati u klubu s Domagojem Duvnjakom nakon što je trener Kiela Alfred Gislason morao tražiti zamjenu za ozlijeđenog Renea Tofta Hansena. Brozović je tako jedan njemački klub zamijenio drugim i puno boljom destinacijom. Marino Marić je od 2014. također u njemačkoj Bundesligi u redovima Melsungena. Krešimir Kozina, nekad juniorski prvak svijeta s Hrvatskom je pak u Flensburgu, za koji je potpisao na početku ove sezone gdje je prešao iz austrijskog Harda.

Tri mladića rođena u rasponu od jedne godine (Kozina i Marić su 1990. godište, Brozović je rođen 1991. godine), koji su trenutačno u Poljskoj, ipak su samo tri najbolja od čak šest pivota koji igraju u Bundesligi. Osim njih su u Njemačkoj svoje “mjesto pod suncem” pronašla još tri hrvatska igrača na ovoj poziciji, svi su oni bili ili jesu također reprezentativni “kalibri”.

Prvi i najiskusniji, barem u ulozi u reprezentaciji je Željko Musa, danas igrač Magdeburga, koji je donedavno bio standardni reprezentativac, a uzeo je srebro na EP-u u Austriji 2010., te bronce na EP-u Srbiji 2012. i SP-u u Španjolskoj 2013. Dugogodišnji igrač poljskog Kielcea danas nije Babićev primarni izbor, no nije prekrižen za reprezentaciju.

Drugi je Teo Čorić, također bivši igrač PPD-a Zagreb, koji je sada član Stuttgarta gdje je suigrač nekadašnjem reprezentativnom vrataru Draganu Jerkoviću.

Onaj treći i posljednji je Branimir Koloper, i on je dobar dio karijere bio proveo u redovima hrvatskog prvaka, a sada je član Eisenacha.

Zanimljivo je, samo je desetak hrvatskih igrača trenutačno “na privremenom radu” u Njemačkoj, čak ih je šest pivota što dodatno osnažuje da za tu poziciju u reprezentaciji ne treba strahovati...

Iako su u klubovima veliki rivali, naši pivoti su u reprezentaciji odlični suradnici i među njima nema “zle krvi”, Brozović i Marić se odlično dopunjavaju i Marić samo u šali voli podbosti Brozovića da je on ipak najbolji pivot u Bundesligi. Statistički je to točno jer je postigao 63 pogotka u 20 utakmica, dok je Brozovićev skor 47 pogodaka u 18 utakmica. Koloper ima skor 20/20, Musa 13/18...

Na samom Europskom prvenstvu u Poljskoj Marić je također nešto konkretniji od Brozovića te je u prve tri utakmice u prvom krugu postigao čak 12 pogodaka iz 16 pokušaja, dok je Brozović zasad na četiri pogotka iz pet pokušaja. Naravno, Marić je imao veću minutažu. Ponajprije zahvaljujući odličnom učinku protiv Islanda kad je zabio osam pogodaka, Marić je, zajedno s Ivanom Čupićem, drugi naš najefikasniji igrač u prvom krugu. Bolji od njih je samo Manuel Štrlek koji je zabio 17 pogodaka po čemu je u vrhu ljestvice strijelaca u Poljskoj.

HRVATSKI PIVOTI U BUNDESLIGI

Ilija Brozović (Kiel)

Marino Marić (Melsungen)

Krešimir Kozina (Flensburg)

Željko Musa (Magdeburg)

Teo Čorić (Stuttgart)

Branimir Koloper (Eisenach)

Linker
23. rujan 2024 21:19