Juri Knorr

 JANEK SKARZYNSKI Afp
NADA ZA POVRATAK U VRH

Svi su oduševljeni 22-godišnjem sinom rukometne legende: ‘On će biti jedan od najboljih na svijetu‘

Sjajne igre iz Bundeslige nastavio je na Svjetskom prvenstvu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. siječanj 2023. 19:08

Njemački golman Andreas Wolff je vidio dovoljno i igrao s dovoljnim brojem vrhunskih rukometaša i njegovim riječima treba vjerovati...

- On je igrač koji, uz pravilnu brigu o njemu, može biti jedan od najboljih na svijetu.

On je Juri Knorr, 22-godišnjak visok 192 centimetra, igra na poziciji srednjeg vanjskog i u prve tri utakmice Njemačke na ovom SP-u zabio je 16 golova i skupio 20 asistencija.

- Lijepe su to riječi, ali moram ih potvrditi dobrim nastupima. Ništa neće znači bez mog pravog doprinosa na terenu. Ali, da, dobro ih je čuti - kaže mladi igrač, koji ima i veliko rukometno zaleđe.

Treći strijelac Bundeslige

Tata Thomas Knorr bio je njemački reprezentativac u razdoblju od 1990. do 1997., nastupio je i na Igrama u Atlanti 1996., oprostio se s 83 nastupa i 200 golova, a na EP 1996. bio je najbolji strijelac s 41 golom. Igračku kvalitetu potvrđuje i lista klubova za koje je Thomas Knorr nastupao - Kiel, Hamburg, Flensburg, Magdeburg.

Mali Juri je počeo trenirati rukomet u Bad Schwartauu, još jednom od očevih klubova, nakon toga u Lübecku, a do 2015. je igrao i nogomet za Bad Schwartau i Lübeck. Sa 17 godina je prešao u Ostsee u kojem mu otac bio trener, a 2018. je potpisao za Barcelonu. Igrao je za drugu momčad katalonskog rukometnog diva, ali i šest utakmica za najbolju momčad u španjolskom prvenstvu, no zadržao se samo jednu sezonu i vratio u Njemačku. Potpisao je za bundesligaša Minden 2019., a od 2021. je igrač Rhein-Neckar Löwena i tu je njegov talent došao do potpunog izražaja.

Ove sezone je treći najbolji strijelac Bundeslige sa 117 golova, samo 10 manje od Danca Caspera Ulricha Mortensena, ali je na to dodao i 66 asistencija i trenutačno je četvrti “dodavač” lige.

image
JANEK SKARZYNSKI Afp

Logičan nastavak onoga što pokazuje u najjačoj ligi svijeta njegovi su nastupi na ovom Svjetskom prvenstvu. U prvoj utakmici i pobjedi Njemačke protiv Katara (31:27) zabio je 8 golova uz samo dva promašaja i 6 asistencija, u pobjedi protiv Srbije (34:33) sudjelovao s 4 gola, ali čak 11 asistencija. Protiv Alžira, u susretu u kojem je njemački izbornik Alfred Gislason odmarao svoje glavne snage, bile su mu dovoljne 4 minute za 4 gola (3 iz sedmerca) i tri asistencije.

- Naravno da osjećam određeni pritisak, ali to je normalno jer svi od nas očekuju da pobjeđujemo. Dobre igre u klubu dale su mi samopouzdanje koje sad dobro koristim na Svjetskom prvenstvu.

Nijemci su u Egiptu na prošlom SP bili tek 12., a od 2007. kad su osvojili zlato na prvenstvu organiziranom u vlastitoj zemlji samo su jednom izborili polufinale - 2019. kad su završili četvrti. U dvoboju za broncu pobijedila ih je Francuska.

Pravi srednji vanjski

Premalo za njemačke apetite, silno se žele vratiti u vrh i to prije 2027. kad će biti domaćini Svjetskog prvenstva.

- Osobno želim biti bolji nego sam sad i nastaviti u tom smjeru. Silno sam motiviran, a sljedeća stepenica za mene je naučiti još više, steći iskustvo i onda ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti - kaže Juri i nastavlja:

- Kao momčad se želimo dobro zabaviti na terenu. I rasti. Trenutačno smo u dobrom stanju, prvi cilj nam je četvrtfinale, a onda ćemo vidjeti.

U drugi krug su prenijeli četiri boda i time napravili ono što su morali u prvom dijelu natjecanja, a u nastavku puta ih je čekala Argentina u četvrtak te potom dva opasnija suparnika - Nizozemska i Norveška. Kako će se njemačka priča razvijati dalje, ne samo na ovom Svjetskom prvenstvu, ovisit će puno i o mladom Knorru. Nijemci su uvjereni da su u njemu dobili pravog srednjeg vanjskog koji ih može voditi do velikih stvari u godinama koje dolaze.

Linker
05. listopad 2024 20:40