Ante Cizmic / CROPIX
SPREMNI ZA BUDUĆNOST

Slavko Goluža najavio nove uspjehe: 'Pravu eksploziju pripremamo na Igrama u Riju'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. siječanj 2013. 23:00

Nije loš, makar ga deru sve u 16. I već protiv Danske se osjetilo da mu teško mogu oprostiti, no, morali su. Jer, eto, izlio si je spomenik u bronci i sada može prijeći na plemenitije metale. Bronca s EP, SP i OI sve u godinu dana.

Prijatelj Simon iz Mađarske mi kaže, “ne mogu zamisliti što bi bilo u Mađarskoj da mi osvojimo medalju, a vi to hladno osvajate...” Onda je došao prijatelj fotoreporter iz Njemačke, stari Heuberger i Mađar mu veli “zamisli da vi ovako često osvajate, bili biste popularniji od nogometa u Njemačkoj”. Ali kod nas je to tako normalna stvar.

No, Keta k’o Keta “ne bi se osvrć’o” na te stvari. Ili kaže, “da ti kaže tvoj Slavko”. A možda ga provociraju i zato što ga ne znaju... Jer da znaju, možda bi poštovanje za njega bilo malo drukčije u toj maloj zemlji u kojoj je rukomet... Ajde recite to vi, to je najpoštenije... Kakav sport?

Makar je opasan kada je na adrenalinu, makar nije govornik, Keta je izniman rukometni lik. Zoran Gobac, koji ga prati od početaka, zna samo reći, “volio bih samo da nikad ne poludi od svega ovoga”.

A eto, otkad je hrvatskog rukometa, taj Slavko Goluža traje. Nekad klinac koji je kada je došao u Zagreb rekao “želim biti najbolji”. Nisu ga ozbiljno shvaćali, vjerojatno ga mnogi ni danas tako ne shvaćaju, makar bi poštovanje trebalo biti temelj na kojem se gradi povjerenje.

Čovjek s dva naslova prvaka Europe u klupskoj konkurenciji, čovjek s dva igračka olimpijska naslova, sa svjetskim zlatom i srebrom s klupe vodi sastav koji je vodio na terenu. Dolazi nakon svih medalja koje je osvojila zlatna portugalska reprezentacija i mrtav-hladan kaže...

- Ljudi to očekuju od nas, ali i mi očekujemo od sebe.

I onda u četiri natjecanja prvo bude peti, pa ga skoro “pojedu”, da bi iza toga bio triput treći na EP, OI i SP.

Ovo je njegova prava medalja.

- Želim da trajemo na svjetskoj sceni, u našim vizijama Rio je zacrtan kao nešto ključno, u tom smjeru gradimo momčad, imamo sjajne mlade igrače, veliku perspektivu potvrđenu na sceni Europe i svijeta i nema razloga za strah. Samo potreba da im se da prilika da igraju i da vidimo ono što nas zanima. Rekao sam sto puta i sto prvi ću, nitko nije otpisan, ovo je sastav koji ima svoj put, viziju, svoja pravila i tko god bude želio biti dio toga, morat će prihvatiti te činjenice, visoke kriterije koji su postavljeni. Popusta nema ni za koga.

Pitanje je i dalje Balić...

- Gledajte, ne samo Balić, nego i Buntić, i Lacković, i Štrlek... Nije ih bilo, svaki je mogao dati nešto, to je sigurno. No, postoji određeni put, postoje neki visoki kriteriji koje smo zacrtali. Ne misli valjda netko da smo mi slučajno stalno na postolju, a da stalno kao slučajno pomlađujemo momčad i gledamo prema sutra. To je proces.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
24. rujan 2024 07:14