Ante Čizmić/CROPIX
NIJE JOŠ GOTOVO

Skromni Duvnjak: 'Pa nisam ja sam sredio Francuze, svi dečki su odigrali vrhunski'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 24. siječanj 2013. 01:40

Slavilo se bučno na terenu, slavilo se nakon toga i u svlačionici. Veselje je bilo puno emocija, no kratko je trajalo. Doslovno eksplozija, kao ono što se prije toga dogodilo na terenu. Glave su i dalje skupa, osmijesi na licima, no fešta je prestala jer posao još nije gotov. Domagoj Duvnjak bio je prvo ime utakmice. Vođa, “remorker” koji je doteglio hrvatski brod do polufinala. Još tamo 2009. na SP-u u Hrvatskoj bio je ponajbolji naš igrač, no znali smo nakon toga biti kritični. Ne daje uvijek sve ono što može. Umoran dolazi iz Njemačke na velika natjecanja, morao bi bolje... Sada je dao sve, pokazao je sve, on je rukometna Bo Derek, čista desetka. No, skromnost nije ostavio kod kuće:

- Ne bih pričao o svojoj igri, rukomet se igra kolektivno. Igrali smo onako kako smo se dogovorili, odlično smo se pripremili. Odradili smo od prve do posljednje minute vrhunski, igrali smo i za Vukovića koji je prestrogo isključen, igrali smo i za Lackovića koji nije mogao pomoći ovdje na SP-u. Svi su dečki bili fenomenalni. Umoran sam, presretan, kao i svi, i ne znam što bih pametno mogao reći nakon ove utakmice i ovakve pobjede. Sve smo rekli na terenu. Znam da ne smijemo slaviti jer su pred nama Danci, put do Barcelone i vrlo kratki odmor. Ne smijemo se opustiti, moramo ostati hladni i igrati dalje kao u ovoj utakmici...

Kapetan Igor Vori, najstariji u momčadi i jedini “živ” iz Portugala 2003. nije ni trebao igrati u Španjolskoj, bio je najavio da želi odmor. Srećom se predomislio:

- Čestitam svim dečkima, od prvog do posljednjeg, čestitam im na svakoj minuti koju su ovdje ginuli. Hvala im i na prvoj pobjedi protiv Australije, hvala na svemu. Ovo nije kraj, nemamo vremena za veselje. Ne bih rekao da je ova francuska momčad sada za otpis, ne znam njihove planove. No, to i nije važno, danas smo bili za dvije klase bolji od njih, i samo je to važno. U prvoj nam je minuti Drago na prvi kontakt dobio crveni karton i to nas je malo naljutilo...

A Vuković:

- Nisam u životu dobio izravni crveni karton. Otkad igram, a najmanje tako rano, za prvi san. Treba to sada tako gledati, možda su se Francuzi nakon toga malo prestrašili.

- Svladali smo najveću momčad današnjice. I oni su se srčano borili, no ovo je bio naš dan. Pobijedili smo ih njihovim oružjem, na snagu, brzinu, upornost. Nismo pali ni u jednom trenutku. Obrana je odradila vrhunski, giljali smo non-stop i slomili ih do kraja kako se malo tko nadao, rekao je Zlatko Horvat.

- Dogovorili smo se da idem malo više na Dinarta koji je malo stariji. Ja sam malo brži igrač i to je često upalilo. Svi su odigrali savršeno, zaključio je Damir Bičanić.

- Hrvati su bili bolji, nismo imali odgovor na njihovu brzu i raznovrsnu igru, zaključio je francuski izbornik Onesta.

Predsjednik HRS-a Sandi Šola sjao je od sreće:

- Obrana je odigrala bez ijedne pogreške. Napad je malo prihvatio njihovu igru, no opet je ispalo pametno i sjajno. Bitno je bilo da se dečki uvjere da mogu svladati Francuze kao i sve druge. No, ne smijemo podcijeniti Dansku jer su u ovom trenu možda i jači od Francuske...

Zoran Gobac dobio je potvrdu da je bio u pravu kada je branio Golužu u slučaju Balić:

- Često su mediji napadali “malog” Duvnjaka da nije igrač za najveće utakmice. Sada je to demantirao, uvijek je bio klasa...

Na četvrtfinalnu utakmicu u Zaragozu doputovala je delegacija CO Zagreba. Ante Ančić i Božidar Jović došli su u društvu menadžera i bivšeg francuskog reprezentativca Andreja Golića i Senjanina Maglajlije.

- Najbitnije je da se nisu prestrašili i podlegli pritisku, to je bio jedini način da se nose s iskusnijim “tricolorima”, to je bio najjači adut iskusnih Francuza. No, nisu imali na kraju izgleda, zaključio je Golić.

Maglajlija je tijekom karijere igrao u redovima čak pet europskih prvaka, osim Zagreba igrao je u Borcu iz Banja Luke te u Španjolskoj u Ciudad Realu, Barceloni i Elgorriagi iz Bidasoe (i u Cuenci).

- Važnije od svega na početku je to da smo nakon ovoga jednu godinu stariji i iskusniji. No, dečki su odigrali veliku utakmicu i pobjeda nije bila uopće upitna...

Linker
23. rujan 2024 21:21