STANKO GRUDEN/KOLEKTIFF
SUROVA REALNOST

Rukometni sjaj i bijeda! Sjajnoj Hrvatici se divi cijela Europa, a kad se vrati doma čeka je - štrajk!

Te djevojke ni iz čega rade nešto tako veliko, osobito kad se vide uvjeti u kojima žive i rade
Piše: Damir ŽupanObjavljeno: 18. prosinac 2020. 11:01

Jedna od tajni zašto je sport u svijetu toliko popularan krije se upravo u njegovoj moći i snazi da sve oko sebe učini ljepšim. Tu tajnu osjetila je i Josipa Mamić, rukometna reprezentativka koja je na Europskom prvenstvu u Danskoj dotaknula nebo, a koja se do prije samo godinu dana bila borila za mjesto u startnoj sedmorki ŽRK Bjelovara.

Naime, Josipa Mamić je u Bjelovar stigla prije tri godine iz Dugog Sela. Kako kadetkinja bila je svrstavana u krug potencijalnih reprezentativki i prognozirana joj je blistava prvoligaška karijera. Međutim, prije tri godine Josipa je doživjela tešku ozljedu koljena koja ju je udaljila od rukometa i koja je poništila sve te prognoze. U ŽRK Bjelovar je došla pokušati ponovo, pokušati izboriti mjesto u sedmorki kluba iz sredine ljestvice prve lige. I uspjela je ali na kakav način!

Krvavi rad

Josipa Mamić je kao iz one priče o crnom pačetu i bijelom labudu, velikim krvavim radom ubrzo postala prva igračica ŽRK Bjelovara koja je zapela za oko izborniku Šoštariću. Iskusni rukometni lisac Šoštarić nije se prevario jer Josipa je danas standardna reprezentativna koja je protiv Njemačke na parketu provela svih 60 minuta i koja je za mjesto u polufinalu participirala sa tri pogotka. Prva igračica Bjelovara koja je došla do reprezentacije.

To nije kraj priče o Josipi Mamić jer ona je do reprezentativnog dresa došla iz kluba koje se trenutno nalazi u štrajku zbog neisplaćenih plaća - ili bolje reći honorara - svojim rukometašicama. Josipa blista u Danskoj, a kad se vrati doma čeka je - štrajk! I to je dio priče o hrvatskom ženskom rukometu, ili o hrvatskom sportu... Te djevojke, kao i treneri koji ih vode, doista iz ničega uspijevaju napraviti nešto tako veliko da ti se cijela rukometna Europa divi. Opet, i te sjajne cure imaju strpljenja samo do nekih granica.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Mnoge je iznenadio Josipin brzi oporavak i uzlet do reprezentacije. Jedna koja nije iznenađena i koja je to najavljivala još prije dvije godine je Mirna Gašparović, kapetanica ŽRK Bjelovara i Josipina najbolja prijateljica.

- Ona je uistinu sjajna djevojka. Draga je, iskrena i uvijek je spremna pomoći. Isto tako fenomenalna je i kao rukometašica, tako da me ne čudi što je izbornik Šoštarić u njoj prepoznao igračicu i rođenu pobjednicu. Drago mi je što je opravdale sve te epitete. U Bjelovaru još pripremamo doček koji će biti zaslađen palačinkama, kolačima i nešto boljom atmosferom od one s kojom je otišla u Dansku – najavila je Mirna Gašparović.

ŽRK Bjelovar je upravo u ove zadnje tri godine napravio svoj najveći iskorak. Gotovo preko noći postao je treći klub u prvoj rukometnoj ligi koji je napravio nekoliko zapaženih europskih rezultata. Ne treba previše ‘pametovati’ kako bi se došlo do zaključka kako za te uspjehe velike zasluge snosi i Josipa Mamić, koja je ujedno i najbolji strijelac ŽRK Bjelovara. Kad se priča o Josipi, onda i trener Hrvoje Cikoja bira riječi.

Sjajna igračica

- Radi se o sjajnoj rukometašici koja je od jutra do mraka isključivo podređena rukometu. Josipa Mamić doslovno živi rukomet. S nama je već treću sezonu i bez lažne skromnosti moram kazati kako nas u klubu njen uspjeh nije iznenadio. Usprkos štrajku kojem su naše rukometašice bile prisiljene pribjeći, Josipa je jedno mislila na rukomet. Jedva čekamo da se vrati i da zajedno s ostalim djevojkama krene trenirati za nastavak sezone – naglasio je trener Cikoja, koji će tek nakon Europskog prvenstva imati velikih glavobolja zbog Josipe Mamić.

Naime, Josipa dosad nije imala nekih značajnijih rukometnih ponuda, no, za očekivati je kako će nakon Europskog prvenstva biti zatrpana raznim ponudama i to iz jakih inozemnih klubova.

Linker
22. rujan 2024 09:05