Željko Hajdinjak / CROPIX
PO ČEMU PAMTIMO 2014.

Rukometna godina u 20 točaka: Ženska tuga, danska sramota i čudo u Kölnu

Pobjeda Flensburga na Final Fouru u Kölnu vjerojatno je događaj broj 1 po kojem ćemo pamtiti 2014.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. prosinac 2014. 20:31

Nismo baš bili sretni kao proteklih godina, ali i 2014. je za zapisati. Reklo bi se, “koliko para - toliko muzike”. Ima nešto u tome. Jedinu medalju dobili smo s pijeska iz Brazila, srebro rukometaša. Ostalo je moglo bolje, no ipak nešto, medalja skrivena u pijesku. Nakon silnih medalja, možda je i dobro da se malo glave odmore i da se krene dalje. Bitno je da se može.

Ovdje je 20 stvari po kojima ćemo pamtiti rukometnu 2014. u svijetu, Europi i Hrvatskoj.

1. Flensburg senzacija

Pobjeda Flensburga na Final Fouru u Kölnu vjerojatno je događaj broj 1 po kojem ćemo pamtiti 2014. To je prvi naslov Flensburga koji je u polufinalu senzacionalno skinuo Barcelonu nakon što je bio na -6 te u finalu najvećeg konkurenta Kiel. Momčad Ljube Vranješa igrala je savršen, brzi rukomet kakav se teško ponavlja, a mali junak velike pobjede s Barcom bio je anonimni Hampus Wanne, švedsko krilo, koji je Šterbiku posljednji penal puknuo kroz glavu. Bezobraznik!

2. ‘Drvena’ u Danskoj

Ponovo nam je Skandinavija bila trauma. Kada su nas 2011. u tandemu Šveđani i Danci na SP u Malmöu otkantali iz borbe za medalju, bili smo si sami krivi. No, ovaj puta za “drvenu” medalju u Danskoj baš i nismo. Izgubili smo polufinale od Danaca, Čupić je fulao što je fulao, ali lopovluku njemačkih sudaca, koji su u prvom dijelu vratili Dansku u život, nismo se oteli ni do danas. To je sramota za EHF. Kakva, pokazali su Dancima u finalu Francuzi. Nikola Karabatić rekao je, “dobit ćemo ih 10, sramota što su vam napravili”. Dobili su ih 9.

3. Dvaput domaćini

U godini iza nas Hrvatska je bila domaćin dva velika natjecanja, oba za rukometašice. Zagreb, Čakovec, Dugo Selo i Koprivnica ugostili su SP juniorki, a Zagreb, Varaždin i Osijek EP seniorki. Po tradiciji IHF i EHF su bili presretni napravljenim poslom, a mi nesretni jer naše cure to ničim nisu vratile.

4. Stiže Euro 2018.

No, ako je utjeha stiže nam Euro rukometaša 2018, čije smo domaćinstvo izborili na Kongresu EHF-a u Dublinu. To će biti nakon Eura rukometaša 2000, SP rukometašica 2003, SP rukometaša 2009. i EP rukometašica 2014. peto veliko natjecanje kojem je domaćin Hrvatska. Natjecanje koje će doći na pola olimpijskog ciklusa Rio ‘16. - Tokio ‘20, nakon SP 2017. u Francuskoj. To nas svrstava, uz Dansku, na vodeće organizacijsko mjesto u europskom rukometu.

5. Krah žena

Što reći za nastup rukometašica na Euru kojem smo bili domaćini. U Varaždinu su svi ostali bez teksta, tri utakmice, tri poraza od Švedske, Nizozemske i Njemačke. Canjuga je otišao, otići će i neke igračice, a ostala je razvalina, koju će se teško pokrpati. Tužno je izgledala zagrebačka Arena bez Hrvatske u prosincu. A da stvar bude gora, juniorke tek desete na SP, kojem smo isto bili domaćini. Još najbolje zvuči 10. mjesto kadetkinja na SP u Makedoniji. No, čini se da je ženski rukomet u glibu iz kojeg će se teško iščupati ovaj put.

6. Lova do krova

Rukomet je kroz IHF došao do najvećeg ugovora u povijesti ikada. BeIN sport ili Al Jazzera potpisali su s IHF-om ugovor vrijedan 82 milijuna eura za prava prenošenja sljedeća četiri svjetska prvenstva - rukometaša 2015. u Kataru i 2017. u Francuskoj te rukometašica 2015. u Danskoj i 2017. u Njemačkoj. Zašto je taj skupi ugovor važan za rukomet? Zato što njegova visina bitno određuje status u olimpijskoj obitelji i globalnoj gledanosti sporta, što je bitno za status rukometa na OI, koji je bio u padu. No, sada raste pa je miran.

7. Super Francuzi

Francuska je neuništiva. Nakon što su se od postolja odmorili na SP u Španjolskoj, lani su se u velikom stilu vratili na europski tron u Danskoj. Onesta je imao ekstra sastav s fenomenalnim Nikolom Karabatićem. Razbili su Dance u finalu, a pokazali nove snage u Luki Karabatiću, vrataru Dumoulinu, ali i u briljantnom mladom ljevaku Valentinu Porteu...

8. Španjolci ‘sve-plus’

Španjolska je imala posebnu rukometnu godinu na muškom planu. Sve tri selekcije nastupile su na Eurima i sve tri su osvojile medalje, sve tri brončane. To je najbolji dokaza da Španjolska bez obzira na financijske poteškoće, dosta ulaže u rad s mladima. A kruna cijele priče je srebro rukometašica osvojeno na EP u Mađarskoj i Hrvatskoj. Bile su najugodnije iznenađenje Eura, s tim je Španjolska jedina koja ima u godini iza nas medalje na seniorskoj sceni i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

9. Vujine metode

Dolazak Veselina Vujovića početkom sezone na mjesto prvog trenera Zagreba pokrenuo je neke stvari oko napretka igrača koje su se čekale predugo. Vujine metode pokazale su se uspješnima. U rukometu nema tajni i Zagreb je postao sasvim drukčija momčad. Činjenica da su u LP primili najmanje golova puno govori. Vujović je šmeker, koji će znati ocijeniti kolika je stvarna vrijednost igrača od kojih se godinama puno očekuje. Pobjede nad Kielom i Parizom kažu da je na dobrom putu.

10. Zvjezdana SEHA

SEHA GSS liga protekle je godine postala jača nego ikad prije. Prvo, došao je Veszprem sa svim svojim zvijezdama vrijednim FF Lige prvaka u Kölnu. Tu su Nagy, Sulić, Alilović... Drugo, SEHA je počela kupiti igrače iz jačih liga - iz Kiela u Veszprem je došao Zeitz, iz Hamburga Nilson, Meškov je iz Löwena doveo Manojlovića, Vardar iz Barcelone Šterbika, iz Hamburga Lackovića... To je, uz bogatog sponzora, i znak moći lige koja je sve više priznata u Europi. Vardar je kao prvak dobio wild card za LP ove sezone. To dosad nije bio slučaj.

11. Vardar dvaput

Vardar je drugi puta u tri sezone postao pobjednik SEHA GSS lige. U trećoj sezoni to je uspio nakon što je u ligaškom dijelu bio treći, da bi u završnici u Novom Sadu pobijedio Zagreb i Meškov. Vardar je imao sjajnu godinu u kojoj mu je za gol izmaklo polufinale Lige prvaka i to nesretno protiv Flensburga, koji je otišao do kraja. Gazda Samsonjenko napravio je dvoranu, hotel, pojačava momčad i ide dalje.

12. Norveška se vratila

Norvežanke su se vratile na tron na EP u Mađarskoj i Hrvatskoj. Preskočile su medalje u Srbiji, ali su pokazale da su to vrijeme dobro iskoristile. S novom generacijom, poštujući sustav koji je građen dvadeset godina, Thorir Hergeirsson pokazao je koja je najbolja svjetska reprezentacija danas. Nisu kao nekad, nemaju zvijezde kao nekad, ali stil je vječan. I zato pobjeđuju.

13. Brazil, pa Koreja

Brazil je 2013. u Srbiji postao prvak svijeta u ženskom rukometu. Da se slika ženskog rukometa mijenja, u 2014. je pokazala i Koreja. Strašnom tehnikom i brzinom osvojile su svjetski juniorski naslov u Hrvatskoj, a kadetkinje su s jednim porazom u Makedoniji bile pete. Izgubile su od kasnije srebrne Njemačke. To samo govori da Koreja krupnim koracima dolazi na veliku scenu i da će Europi u Riju 2016. biti jako teško doći do postolja.

14. Zapamtite Hyojin Lee

Tih “vražjih” Korejaca uvijek je bilo u vrhu svjetskog rukometa. Pamtimo Yoona, Kanga, pa one neuhvatljive Woo, Ho Jeong Ho, pa najbolje po IHF-u Lim O Kyong, Kim Hyung Mee… A sada dolazi Hyojin Lee. Paklena srednja vanjska igračica kojoj nema granica. Oduševila je na SP juniorki u Hrvatskoj. Obično ako si MVP, nisi u sedmorci, a ona je i MVP i u sedmorci i najbolji strijelac SP-a. Čudo jedno, vidjet ćete.

15. Krah Asobala

Liga Asobal, koja je do prije nekoliko sezona, a prije toga i puna dva desetljaća bila pojam snage i kvalitete, gotovo se urušila zbog teške financijske situacije u Španjolskoj. Kriza je ukinula Atletico Madrid, San Antonio i Ciudad Real gotovo također, Ademar Leon ostao je samo sjena negdašnje momčadi, Valladolid čak ni to. Da Barca nije Barca, vjerojatno bi i ona bila dio te priče. No, nestankom stranaca, priliku su dobili mladi i ako pogledate rezultate Španjolske na reprezentativnoj sceni, vidjet ćete da im nije sve tako crno.

16. Francuska raste

Za razliku od Španjolaca, Francuzi silno rastu. Njihova liga iz godine u godinu je sve jača, sve je više klubova koji kvalitetom LNH dižu odmah do Bundeslige u Europi, na mjesto gdje je godinama bila Španjolska. Došli su sponzori, BeIN sport plaća tv-prava, superjaki su PSG, Montpellier, Nantes, Chambery, St. Raphaël... A prvak je mimo svi očekivanja Dunkerque, što ligi daje dimenziju više.

17. Barcina svjetska utjeha

Barcelona je sezonu u Španjolskoj završila bez poraza i da nije bilo poraza od Flensburga u polufinalu LP, reklo bi se da je bilo savršeno. Barca je osvojila Super Globe u Kataru, obranila naslov prvi puta nakon Ciudad Reala, a to je španjolskom rukometu bio šesti od osam naslova svjetskog klupskog prvaka. U finalu je igrao katarski Al Saad prije Flensburga, kao dokaz da se u Kataru događa nešto ozbiljno. Čak su i prvu medalju osvojili. Broncu na pijesku u Brazilu. To je nekad bio samo san.

18. Szeged senzacija

Da senzacija u Europi bude kompletna, pobrinuo se nesuđeni SEHA GSS sudionik Szeged osvojivši EHF kup, koji je drugi Final Four imao u Berlinu. Mađarski doprvak s našim Alenom Blaževićem prvo je izbacio domaći Füchse, a nakon toga u finalu i velikog favorita Montpellier. Szeged je tako osvojio svoj prvi euro-naslov. A Mađari su s njima i s Veszpremom imali klubove na oba Final Foura. I to oba predvođena španjolskim trenerima - Pastorom i Ortegom.

19. Zagreb - očekivano

Zagrebaši su odigrali očekivanu godinu. Ne nazad, ali ni puno naprijed. Možda je razočaranje bila činjenica što nisu prošli u Ligi prvaka, ali protiv više sile (materijalna povreda pravila protiv Motora i pobjeda Motora nad Veszpremom) nije se moglo. Dva naslova kod kuće, bez greške, drugo mjesto u SEHA ligi, treće na Final Fouru iste - realno jer Vardar je bio bolji. U LP iza Löwena, Veszprema, Celja i Motora. Trener je bio Boris Dvoršek.

20. Smjena u Hrvatskoj

Nakon dugog niza godina Lokomotiva je prekinula dominaciju Podravke na domaćim terenima. S obzirom na oslabljenu Podravku i pojačanu Lokomotivu tako se nešto očekivalo, ali se trebalo i dogoditi. I dogodilo se. Ostaje upamćeno da je Lokomotivu do dva naslova doveo Irfan Smajlagić, koji je početkom sezone zamijenio na klupi Nenada Šoštarića. No, ni Lokomotiva ni Podravka koje su kroz tu sezonu došle do Lige prvaka u novoj, nisu uspjele proći u drugi krug. Lokomotivu je zaustavio Sävehof, a Podravku Thuringer.

Linker
22. rujan 2024 19:25