Nenad Šoštarić i Goran Mrđen

 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
GORAN MRĐEN

U rukometu su uvjeti za rad isti kao u moje vrijeme, samo više ne možeš stati na ćevape u Đurđevcu

Ne možeš igrati s jakima ako treniraš sa slabijima, a ima i većih problema koje ne možemo riješiti
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. studeni 2022. 10:02

Već 31 godinu svaki tjedan uz aut liniju. Negdašnji hrvatski izbornik, čovjek koji je prošle sezone resetirao Podravku u teškim trenucima, koji je sada ponovo trener Zrinskog iz Čakovca, koji je ovih dana često i na tribinama u Ljubljani i gleda našu selekciju na Euru. Goran Mrđen nikad nije odustao, kako god da je težak izazov bio i sigurno ima pravo na stav o svemu čemu svjedočimo posljednjih dana...

- Ne treba nam kritika zbog kritike. Bio sam i sam u takvim situacijama, pa znam koliko je to malo važno u ovakvim situacijama. Imamo svojih problema, moramo se baviti s njima i kako da ih riješimo.

Uvjeti kao prije 30 godina

Nije baš optimist po tom pitanju.

- Situacija u našem rukometu nije dobra. Gubimo puno igrača i igračica. Na televiziji svakodnevno vidimo jedno, društvena svijest je dosta veliki probleme i sport se u to sve nažalost uklapa tako kako jest. Rukomet je samo odraz svega. Tri lopte za tisuću kuna su skupe, a priča se o milijardama...

Objasnio je osnovni problem po njemu.

- Od rukometa se ne može živjeti, ako se studira ne može se redovito trenirati, ako treba igrati gazda te ne pusti jer moraš raditi i logično je da se mnoge u takvim situacijama odlučuju za posao. Tko uopće kod nas trenira dopodne? Podravka i Lokomtiva možda, ostali ne. S najmlađima moraju raditi najkvalitetniji, a takvi bi trebali biti najbolje plaćeni, a najmanje su plaćeni. Ljudi rade. Talent se dogodi, postao bi igrač i ovako i onako, ali nećeš ga unaprijediti na taj način, da ne kažem da se na taj način neće napraviti sustav.

Okrenuo se u prošlost?

- Premijer liga i Prve lige imaju iste uvjete kada sam ja igrao u Virovitici. Razlika je da smo nekad mogli stati na ćevape u Đurđevcu, sada ne možemo. To se može pomaknuti, ali u sustavu rada moraju raditi najbolji, najškolovaniji i tu nema možda. U sustavu rada moraš biti ambiciozan, ali ne samo da pobijediš, nego da igračice napreduju i da se to vidi. I ono važno, možemo i moramo biti više jedinstveni nego što smo danas. Nije slučajno da Skandinavci dominiraju ženskim rukometom, a Španjolci muškim u stručnom smislu.

Pogledao je Mrđen sve utakmice i kaže:

- Ne osvajamo medalje u mladim uzrastima. Mađarice su osvojili zlata i došli na utakmicu s nama i nema ih nigdje. Ne znaju kako. I dalje treba raditi, treba nastaviti, a uvjeti su im svemirski u odnosu na naše. Mi moramo težiti rukometu s više golova, obrana OK, ali s 21 zabijenim golom ne može se previše očekivati. Mislim da imamo potencijala, ali ne na ovakav način. Gledam neke druge, Dansku, Švedsku, Norvešku... s 35 golova, 20 obrana vratara i samo tri tehničke greške, a to mora biti top tehnika i mi na tome moramo raditi.

Vratio se na sam Euro i naš nastup.

- Mi smo stvarno imali nesreću s ozljedama. Mičijević, Milosavljević i Franušić su tri igračice s kojima bismo sigurno izgledali drugačije. Za sutra ne možemo ništa promijeniti, ali moramo naći način kako do više jakih utakmica, posebno s mladima igračima koji nam dolaze iz juniorskih kategorija. Ovako, ona najednom dođe iz lige koja snagu nema u reprezentaciju i onda ni ono što može ne pokazuje. Reprezentacija ne stvara igračice, nego klubovi. Osnovu tehničku moramo dignuti, moramo se vratiti u korijene. Mi danas iz ovog ne možemo nazad, možemo u budućnosti, ako... Imamo situaciju da su recimo Skandinavci nekad dominirali trkom, mi tehnikom. Danas su oni dignuli tehniku koju smo mi izgubili, dok trčanje nismo pomaknuli.

I dvije grunfovske je dodao.

- Ne možeš se nositi s jakima ako treniraš sa slabijima. Imali smo mi i većih problema pa ih nismo riješili.

Posavec napredovala u LP

Sjetio se i svojih reprezentativnih vremena...

- Bili smo na Euru u Švedskoj, gdje su Norveška, Rusija, Rumunjska bile prejake. U kvalifikacijama smo dobili Crnu Goru i Sloveniju. Tada su u reprezentaciju ušle sestre Posavec, Debelić, pa pred kraj mandate sestre Kalaus, Pijević, Krsnik... Imamo dobre postavke, ali moramo pronaći način kako u ovim okolnostima podići kvalitetu. Svi nađu neki način, našla je svojedobno i Nizozemska makar nema jake klubove, našla je sada i Švicarska, ali ako pogledamo s kim su te reprezentacije imale sve mogućnosti igrati, tu možemo naći i odgovor kako su napredovali. Ja znam da mi možemo, ali kako ćemo, to je stvar o kojoj trebamo odlučiti. Teško se možemo utrkivati s malo primljenih golova protiv ekipa kojima je preko 30 normala. Za to nam treba puno bolja tehnika i puno više jakih utakmica. Meni je recimo žao da jedna Tina Barišić ove godine nije nastavila s Ligom prvaka, koliko god je Lokomotivi teško, vidi se da je Stela Posavec u smislu tehnike, snage i brzine dobila napredak igranjem u Ligi prvakinja. I bilo bi idealno da na toj razini imamo više igračica, ali rekao sam okolnosti nam to ne dopuštaju - zaključio je Goran “Grunf” Mrđen.

Linker
24. travanj 2024 09:31