ANDREAS HILLERGREN Afp
PROZIRAN POTEZ

Sram vas bilo, Danci! Ta vaša uglađenost i finoća prešla je sve granice, ne možete se tako ponašati...

Moćna rukometna nacija uoči ključnih obračuna na SP-u, pa i s Hrvatskom, pokrenula prozirnu igru
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. siječanj 2023. 17:33

Danski TV2, koji godinama prati reprezentaciju, prije neki dan je krenuo u eter s viješću koja je stara 5 godina minimalno, koja je svojevremeno procesuirana i završena, a koja glasi da je osam sudačkih parova umiješano u namještanje rezultata, što je prijavilo sedam kladionica svojedobno preko Sport Radara, koji je u EHF-u zadužen za praćenje takvih stvari. I sad logično, pitate se kakve to veze ima u ovom trenutku, tim više što je EHF poslao čistu poruku da tako nešto za njih ne postoji. Zašto baš sada?

Gdje to Dance svrbi da su se počeli ‘češati‘ usred Svjetskog prvenstva optužujući baš suce koji im nisu po volji i koje bi pritiskom na IHF željeli maknuti sa svojih utakmica? Čega se to boje Danci, ostaje logično pitanje. I zašto? E sad, TV2 to slučajno napravila nije, kako smo 30 godina i više u tome, znamo da su veze TV2 i danskog saveza dosta dobre. Znamo i da je prvi čovjek danskog rukometa Per Bertelsen dopredsjednik IHF-a i da bi se trebao oglasiti u ovom slučaju, jer gle slučaja, baš su njega iz TV2 tražili za intervju o toj situaciji.

A stvar je vrlo prozirna i Danska je napravila sramotu rukometu, a glasi da bi željela birati suce koji će joj suditi ključne utakmice na ovom SP-u. Mogu se pokriti sa TV2, ali to je više nego prozirno i sramota je za danski rukomet koji je sjajan, koji je dvostruki prvak svijeta, koji ma super reprezentacije, klubove i ovakva stvar mu definitivno ne treba.

Bolje bi bilo da su pošteno analizirali neke druge situacije, čiste crno na bijelo, na koje se usput mi nismo žalili nikad. Oni vjerojatno bi. Recimo, finale SP 2003. u Portugalu kada su Boye i Jensen sramotno navijali za Njemačku, finale Olimpijskih igara (!?), ali nas nisu uspjeli srušiti. Pa onda polufinale Eura u Herningu 2018., kada su im sudili Gejpel i Helbig, a vodili smo dva razlike na poluvremenu, bili bolji, a onda su Nijemci ugasili svjetlo, slučajno (pitati Čupića)?

image
ANDREAS HILLERGREN Afp

Pa onda drugi krug SP-a u Njemačkoj 2019., gdje Nijemcima sude protiv nas Danci Gjeding i Hansen i mi u finišu gubimo uz čuđenje cijele dvorane u Kölnu (pitati Karačića). Ili finale SP-a u Hrvatskoj 2009. godine, koje je sudio tada treći danski par Olesen Pedersen ili finale Eura 2008. godine Hrvatske i Danske, kada španjolski suci Huelin i Breto, kada smo bili u zamahu da ih prestignemo, isključuju Linu Červara i završavaju utakmicu…

E to su trebali analizirati, a ne prozivati i spopadati Gubicu i Miloševića po cesti, koji su sudili četvrtfinale prošlog SP-a u Egiptu kada su Danci izbacili domaćina, a ne bi se dogodilo, znaju to po kriterijima koji ih vode, da su to naši suci htjeli. E, sram vas bilo zbog toga i ta vaša danska uglađenost i finoća je prešla sve granice. Ne poštuju nikoga osim sebe, sve bi birali i radili kako im je volja i samo je pitanje hoće li im IHF to dopustiti. Utakmice koje dolaze to će pokazati, vrlo jednostavno.

Mi smo mali, nismo sada dobri kao nekad, ali sve će to proći, no neke stvari se ne zaboravljaju, a Danci su orkestrirano prešli sve moguće razine. Poštujemo njihovu snagu, kvalitetu, veličinu Mikkela Hansena i društva, ali ne poštujemo tako sramotno ponašanje koje pod krinkom jedne TV postaje provode ovih dana.

IHF to ne smije dopustiti ili će se samo pretvoriti u njihovu podružnicu, u kojoj će Danskoj suditi samo oni koje bi Danci željeli. A bilo bi zanimljivo čuti zašto se boje ovih koje prozivaju. Mi smo svoje rekli, napisali i potpisali i danas tvrdimo da je to velika sramota za svjetski rukomet.

Kada je Nikola Karabatić 2018. godine, iznerviran suđenjem na našoj utakmici s Danskom rekao ‘ovo nema veze ni s čim, zgazit ćemo Dansku deset razlike u finalu‘, a to se i dogodilo, ta stvar govori najviše sama o sebi. Sada se osjećaju nadmoćno, misle da mogu što žele. A valjda ne mogu, valjda… IHF će najbolje znati odgovore, IHF koji je priču danske TV postaje isto brzo odbacio.

A bilo bi lijepo da se oglasi i Per Bertelsen, jer to što se dogodilo nije danski rukomet. To je sramota! I zašto oni uopće misle da mogu sve?

Linker
16. travanj 2024 06:34