MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp
OPET SA SVOJOM POSADOM

‘Sad samo treba dobiti, nama će ta utakmica biti kao finale Svjetskog prvenstva, a oni nikad nisu bili jači‘

Danas se okuplja rukometna reprezentacija, koju ovaj tjedan očekuje početak kvalifikacija za Euro 2024
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. listopad 2022. 06:04

Danas se okuplja muška rukometna reprezentacija Hrvatske. Počinje akcija Euro 2024. Igraju se kvalifikacije, mi smo u skupini s Grčkom, Belgijom i Nizozemskom, prva dva mjesta iz skupine vode na Euro 2024. Igraju se tri kruga kvalifikacija, u svakom po dva kola, mi smo sada domaćini Grčkoj i gosti kod Belgije. Cilj je jasan, dobiti obje utakmice i u dobrom raspoloženju dočekati okupljanje za SP, koje će se u siječnju za nas igrati u Švedskoj.

Reprezentacija se nije dugo našla na okupu, cijelo ljeto je bilo bez akcija, tako da je ova akcija u smislu okupljanja dragocjenost nakon što u posljednje vrijeme nismo polučili zadovoljavajuće rezultate. Nismo se plasirali za OI u Tokiju, nismo bili dobri na SP u Egiptu, ni na Euru u Mađarskoj. Nesreća, nekompletnost, koronavirus - uvijek je postojao neki razlog, dok sada razloga nema jer na SP u siječnju moramo se plasirati među sedam najboljih na neko od mjesta koje vodi u kvalifikacije za olimpijski turnir u Parizu. To je osnovni cilj. Naravno da bi bilo idealno obaviti ove kvalifikacije mirno, s njima uloviti kontinuitet, jer kao što je znamo 2025. godine smo domaćini Svjetskog prvenstva i to nam sigurno olakšava poziciju.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Domagoj Duvnjak je kapetan reprezentacije Hrvatske, više od običnog igrača na popisu. Nije zbog ozljede bio na prošlom Euru i to je bio golemi hendikep. Sada se u kvalifikacijama za Euro vraća, u dobrom stanju je, ozljeda nema, dok njegov Kiel uglavnom igra dobar rukomet ove sezone. Prije neki dan je drugi puta postao tata i reklo bi se da je sezona krenula jako dobro.

Dakle, najvažnije je pitanje - kako zdravlje?

- Zasad je s ozljedama OK, da kucnem u drvo nema nikakvih problema. Radili smo vrlo jako i dobro u pripremama, što je uvjet da se izdrži sezona koja svaki treći dan nosi utakmicu. Prva dva tjedna imali smo tri treninga dnevno, onda sljedeća tri po dva, baš nas je trener razbio, ali ništa bez toga. Nemam preveliki pritisak, čak imam i nešto manju minutažu, ali sve skupa to mi nije nikakav problem.

Celje nam nije trebalo

U Kielu baš i nije takvo stanje.

- Ehrigu su pukli križni, desni vanjski Weinhold ima koronu, dok Pekelera i Sagosena nema već dugo, ali mi ti uopće o tome ne razmišljamo, niti što tu možemo promijeniti. Došla su nam četiri nova igrača i na druge probleme jednostavno se puno ne osvrće. Kada nam se vrate bit će super, dotad ne pomišljamo na njih. Ima toliko posla da jednostavno ne bi ni imalo smisla.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Šareni su vam rezultati.

- Mislim da čak i nisu, osim što je poraz u Celju bio naš veliki kiks. To nam baš nije trebalo. Poveli smo 8:4 i umjesto da odemo na +10, mi padnemo, Celjane koji su bili odlični ponese publika i izgubimo utakmicu. To nam je ustvari jedni kiks ove sezone. Izgubili smo prošlo kolo u Kielcu, ali u Kielcu nije problem izgubiti ruku na srce. Vidjeli ste 40:37, rekao bi čovjek da je bilo bez obrana, a Wolff je imao 20 obrana, naš vratar 10. To je bio atomski rukomet, Kielce je jednostavno sjajan sastav. U Bundesligi stojimo dobro, u Hannoveru smo imali problem, izvukli -4 u posljednjih 15 minuta i drugo bez problema.

Spomenuli ste nove igrače. Kako su se uklopili?

- Pogodili smo s Johanssonom iz Elveruma na lijevom vanjskom, Overby se na crti isto dobro uklopio uz Wienceka. Igramo dosta često s dva pivota u leđa i tu se gubi dosta snage pa nam Overby jako dobro dođe kada nema Pekelera, a kada se i on vrati bit će top. Wallinius je dobar, ali trebat će mu da pohvata sve, trebalo je i meni u prvoj sezoni u Kielu. Mrkva na golu nam je legao dobro, u Szegedu je obranio 17 lopti, protiv Hannovera je dobro branio u finišu kada smo stizali. Isksusan vratar i super uz Landina.

Lakše je vikendom

Kako vi funkcionirate kod trenera Jiche?

- Ništa ne fali, sve je dobro, možda je malo manja minutaža ove godine jer ima bržih i mlađih koji dolaze i sve je to prirodno. Bylik nam se vratio u punoj snazi, on počinje na srednjem, Miha Zarabec i ja pomažemo, Johansson i Wallinius su lijevo. To je to.

Bundesliga djeluje izjednačenije nego prošlih sezona?

- Berlin, Löwen, Flensburg, Magdeburg i mi, to je po meni pet momčadi koje će odlučivati o vrhu, makar je tek početak i teško je biti konkretan jer teške utakmice tek dolaze svima. Svi igraju brzo, to je neka navika koju su svi prihvatili, makar treba znati i stati ponekad. Da smo znali u Kielcu možda bismo i dobili, a mi smo na +2 pojurili i sve prosuli za minutu. To se uči. No, da se vratim na Bundesligu, svima nam je najbitnija.

I posjeta na tribinama to dokazuje, daleko je veća nego u Europi?

- Konstantno 10.200 u Bundesligi, u Ligi prvaka do 6000. Bundesliga je pokrivena s godišnjim kartama, mislim da ih mi imamo 8000. Bude lijepo, stvarno. Liga prvaka se igra radnim danom, karte su u prodaji s tim da su pretplatnici uvijek prvi u šansi. Drugo, Bundesliga je vikendom i to je velika razlika u odnosu na Ligu prvaka koja je u tjednu, jer Nijemcima je odlazak na utakmicu praznik, radnim danom to je znatno teže.

image

08 June 2022, Baden-Wuerttemberg, Mannheim: Handball: Bundesliga, Rhein-Neckar Löwen - THW Kiel, Matchday 33, SAP Arena. Kiel‘s coach Filip Jicha (l) talks to Kiel‘s Domagoj Duvnjak during a timeout. Photo: Uwe Anspach/dpa (Photo by UWE ANSPACH/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp

U Ligi prvaka imate već dva poraza, skupina je izrazito jaka...

- Tu je jako teško prognozirati konačni rasplet. U prednosti su po meni svi koji nemaju jača nacionalna prvenstva. Nantes je opet primjer koji dokazuje da se može i drugačije. Nama je cilj biti među prva dva sastava, ali to će s obzirom na stanje biti jako teško, pa ću reći da je bitno proći i biti kompletan i spreman u drugom dijelu sezone koja je uvijek super jaka i naporna. Lani nam je bilo super kada smo uspjeli među dva, pokušat ćemo opet, ali bit će teško.

Uz sve tu je i reprezentacija. Dugo niste bili na okupu, a u posljednjenje vrijeme to i nije dobro izgledalo.

- Prije svega se veselim da se okupimo ponovo. Imat ćemo šest dana u ovom slučaju. Gledam to ovako - imamo dobru momčad, posloženi smo igrački odlično. Prve dvije utakmice dobiti, dalje vidjeti što i kako. Izbornik nam je poslao Grčku da se upoznamo. Grčka se borila s Crnom Gorom za SP, a mi smo se izgubili od Crne Gore. Dakle... Bili smo prije nekoliko godina i u Belgiji pa nije bilo glatko. Dakle, moramo biti maksimalno koncentrirani, tu nije važan umjetnički dojam, tu je važno dobiti dvije utakmice.

Egipćani nikad jači

Glavno pitanje je imamo li reprezentaciju koja u siječnju može iznijeti ritam Svjetskog prvenstva?

- Imamo. Možemo, kada se pogleda koga imamo na raspolaganju to je odlična kombinacija mladih i starih. U Mađarskoj se to ništa nije znalo jer korona je diktirala ritam. Ovako, dobro se pripremiš, posložiš, znaš tko što može i kada može, a atmosfera koja nas drži će sigurno biti naš plus i ovaj put.

Imamo opasan raspored, ne pretežak, ali za respekt.

- Prva utakmica protiv Egipta će puno toga pokazati i reći gdje smo i kakvi smo. Ako dobiješ to je dobro, a ako izgubiš to je borba za četvrtfinale s neizvjesnim završetkom. Maroko koji je u stanju dobiti Tunis dovoljno je rekao o sebi, a mi moramo jednostavno biti spremni na startu za Egipat jer nam je to utakmica koja je kao finale Svjetskog prvenstva. Važno je jer u drugom krugu imamo Dansku, Bahrein, Tunis vrlo vjerojatno, dok prva dva mjesta iz tog drugog kruga samo vode dalje u četvrtfinale. E, ako se to dogodi, trebat će i sreće, dok sreću treba izazvati.

Nahvalili ste Egipat...

- Nikad jaču selekciju nisu imali. Ali Zein je glavni u Bukureštu, Yahia u Veszpremu u kojem je Elderaa sve bolji, stvarano super reprezentacija. Oni su svjetska momčad. No, ako smo zdravi, sami o sebi ovisimo. Obranu moramo posložiti, makar se mnoga pravila kod nas već znaju. Kažem, za nas je taj Egipat na startu finale Svjetskog prvenstva - zaključio je Domagoj Duvnjak.

Linker
26. travanj 2024 02:14