VLADO KOS/CROPIX Cropix
OPTIMIZAM UOČI FRANCUSKE

Nema Duvnjaka, nema Cindrića, ali ovo je Horvatov tajni adut na koga je malo tko računao

Srednji vanjski Vardara vodio igru naše reprezentacije u dvije provjere protiv Rusije u Osijeku
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. siječanj 2022. 07:39

Malo je tko očekivao da će biti tako. U prvom planu bili su Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić, što je logika. U posljednje vrijeme nametao se Tin Lučin kao moguće rješenje, jer Igor Karačić je u pričuvi, a onda je kroz pripreme u prvi plan isplivao Ante Gadža i postao šef naše igre protiv Rusije na turniru u Osijeku.

Minute govore da Horvat na srednjaka Vardara najozbiljnije računa za nastup u Mađarskoj, što u neku ruku i ne čudi, jer su njih dvojica već puno puta dobro surađivali.

Gadži je ovo jedna posebna sezona. Sam je u sredini igre Vardara, sada je sam u sredini igre naše reprezentacije. To je jako teška rola. Za Gadžu veliki korak naprijed, jer dobio je priliku o kojoj je mogao samo sanjati. Iznenada je iz drugog plana došao u prvi i na njega se najozbiljnije računa za nastup na Euru.

Kako je Ante vidio dvije utakmice protiv Rusije?

- Vidio sam ih kao dobre provjere. Imali smo priliku igrati s jednom jako dobrom selekcijom koja je u stanju kazniti svaku pogrešku. Utakmice su bile prijateljske, mi smo bili dosta oslabljeni, a i ostatak koji je bio unutra u poodmakloj je fazi priprema, što se vidjelo na drugoj utakmici i padu u samom finišu igre, kada smo i poraženi. Nisam zabrinut zbog toga, sigurna sam da ova reprezentacija može znatno bolje i da će to pokazati, svakako se nadam da ćemo biti i kompletniji nego što smo bili u Osijeku, jer to nam je evidentno bio problem.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

U Vardaru ste sami, sada ste bili sami. Trener Vujović je rekao da je ta činjenica problem, jer nije lagana za izdržati?

- To definitivno, jer treba držati koncentraciju napada svih 60 minuta, a očekuje nas Euro, još utakmice u nizu od svaka dva dana. No, ja sam već naviknuo na takve stvari, dajem koliko mogu, to naravno uvijek može bolje, a vjerujem da će tako biti i kada se kompletiramo, što sada nije bio slučaj.

Imali smo problema...

- Imali smo, posebno u obrani, jer 5-1 koju smo planirali je jako teška i zahtjevna obrana koja traži puno agresivnosti, a kažem mi u ovoj fazi rada nismo tome mogli odgovoriti. Opet ću ponoviti, ovo nije bila prava slika, u fazi koja slijedi ona će sasvim sigurno biti bolja. Što se napada tiče, već sam rekao da to traži maksimalnu koncentraciju, a mi smo s vanjskom linijom ipak s obzirom na situaciju bili kratki i kako je utakmica išla kraju to se dosta dobro vidjelo. Rusi su ozbiljna selekcija da takvu stvar ne bi mogla iskoristiti. Što se napada tiče, reći ću da se dosta dobro poznamo i da je to svakako manji problem nego obrana.

Ima i novosti, vidjeli smo na timeoutu, što nije bio slučaj kod bivših izbornika?

- Stvari se rade na treninzima, znaju se okviri, a Horvat i nama daje pravo na kreativnost u nekim napadačkim situacijama, drži do naših napadačkih dogovora. Meni nije novost, jer surađivali smo i prije.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Morat ćemo protiv Francuza na startu izgledati znatno bolje nego što smo izgledali protiv Rusa?

- To je nedvojbeno, Francuska je vrh svjetskog rukometa i kažnjava svaku pogrešku. Mi smo ih radili dosta kao rezultat umora ili nekompletnosti, ali kada sve krene to više neće biti važno. Svi smo svjesni toga, znam da možemo bolje i uvjeren sam da ćemo to i pokazati.

Što sad?

- Sad ćemo analizirati to što se događalo s Rusima, onda ćemo pripremati taktiku, pa odraditi PCR s nadom u dobre rezultate i krenuti prema Szegedu. Nismo pesimisti, dapače. Rusija je samo pokazala trenutne slabosti, ali one nisu stvar na koju računamo u Szegedu.

Pitat ćemo i kakva je situacija u Vardaru, vidimo Kuduz je otišao nazad u Bukurešt...

- Kuduz je otišao, jer u Vardaru nije bio zadovoljan, a u Rumunjskoj je igrao na visokoj razini i to želi ponovo. Vardar je imao problema u finišu polusezone, ali smo po meni u dobroj situaciji. Imamo dobar raspored u Europi, dobro stojimo protiv Pelistera u prvenstvu Makedonije, dobili smo novog trenera koji je već bio tu i rekao bih svakako da Vardar neće biti slabiji nego u finišu polusezone. Optimisti smo da smo spremni doći do svih ciljeva, a to su domaći naslov i prolaz skupine u Ligi prvaka - zaključio je Ante Gadža.

Linker
25. svibanj 2024 23:02