Izbornik
Hrvoje Horvat

 DAMIR KRAJAč/Cropix
NEMA TU SLUČAJNOSTI

Ljeto jasno pokazuje koliko hrvatski rukomet kasni, doživjeli smo debakl, a najviše se diže - Srbija

Euro U-20 u Portugalu došlo do polufinala koje igraju Srbija – Španjolska i Portugal – Švedska
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. srpanj 2022. 06:11

Euro mladih rukometaša u Portugalu došao je do eliminacijske faze. Mi se nažalost nemamo s čime pohvaliti, jer smo doživjeli pravi debakl i igrat ćemo nakon srebra iste generacije lani u borbi za 13. do 16. mjesta, danas prvo u 16.30 protiv Norveške.

Euro donosi promjene, što nije neuobičajeno kada se radi o mladim igračima. Naime, među četiri lani su bili Njemačka, Hrvatska, Španjolska i Slovenija. Sada je od njih u polufinalu samo Španjolska, Njemačka je u borbi od 5. do 8. mjesta, a Slovenija i Hrvatska u donjem dijelu poretka. Dakle, ništa nije vječno, stvari se mijenjaju, a osnova je priča ‘koliko radiš toliko i imaš’. Definitivno će u polufinalu igrati četiri najbolje selekcije u ovom trenutku. Sastat će se danas u polufinalu Srbija – Španjolska i Portugal – Švedska.

image

Koordinator svih selekcija - Lino Červar

ANTE čIZMIć/Cropix

Posebnu pozornost treba obratiti na Španjolsku i Srbiju koje su s nešto drugačijim selekcijama igrale i nedavno na mediteranskom turniru u Oranu, gdje su osvoji medalje – Srbija broncu, Španjolska zlato. Evidentno je da su ljeto savršeno iskoristili i pokazali kako se radom to može. Španjolska je u kontinuitetu vrh europskog rukometa s bilo kojom selekcijom da igra, a Srbija pokazuje ogroman napredak i vrlo uskoro će seniorska reprezentacija biti spreman za vrhunske dosege. Zašto mi nismo na tom tragu, teško je reći dok svi šute.

Nema slučajnosti

Uglavnom, što se događa? Prvo da se dotaknemo Švedske koja je konstanta u radu s mladima i Portugala koji nosi još jednu sjajnu generaciju s čudesnim ljevakom Franciscom Motom da Costom nakon što je prethodna generacija donijela Andre Gomeza, Fradea, Lionela Fernandeza, Dioga Silvu… Rade ljudi, premda su ušli s novcem čak i predaleko, oni su danas jako ozbiljna selekcija. Vratimo se Švedskoj koja donosi odličnog pivota Mollera, pa lidera Willama Elovssona lijevog beka na ključnim pozicijama u momčadi, pa mini Sandella Kaspera Palmara ili švedskog Abaloa s lijevo krila Kalvina Robertsa. Svašta se može vidjeti, a Švedska je europski seniorski prvak, slučajno.

Španjolska ima ozbiljan seniorski tim, dvostruke prvake Europe s Perez de Vargasom, Corralesom, braćom Dušebajev, Abellom, Arinom, Soleom, Cassadom tu su još iskusni Canellas, Maqueda, Angel Fernadez, Figueras… Onda su se na Mediteranskim igrama u glavne role profilirali sjajni vratar Hernandez nakon što je Benficu doveo do naslova pobjednika Europa lige, ljevak Garciandia koji igra u Szegedu, desno krilo Odriozola koji je ponajbolji igrač Bidasoe i španjolske lige, pa Terrafeta koji se pokazao na posljednjem Euru.

I nakon toga su juniori kao kopija starijih odigrali sjajan turnir u Portugalu. Njihov je rukomet seniorski dosljedan, brz, ima glavu i rep i nekoliko novih sjajnih igrača, naravno u oba pravca. Tu su ljevak Mujica iz Bidasoe iz koje dolazi i srednjak Marcos Nieto, pa lijevi vanjski iz sredine obrane Granollersa Guri, te dvojac iz Barcelone srednjak Requart Massana i lijevo krilo Soler kojeg smo vidjeli u Ligi prvaka. Španjolska radi jako dobro, jako ozbiljno i dosljedno i ima zagarantiranu budućnost.

Čekamo siječanj

A Srbija se najviše diže od onih koji dosad nisu bili vrh. Tony Gerona možda nije ekstra na terenu, ali je u pripremi i dosljednosti pravi maher i od Srbije je napravio ozbiljnu selekciju. Svašta dobrog su dobili ovog ljeta, a treba znati da od prije imaju Milosavljeva i Cuparu koji su golmanski vrh, Kukića koji je vodio Benficu do Europa lige, a sada će igrati Ligu prvaka u Bukureštu. Tu je Pechalambec koji ide u Veszprem iz Nantesa, Marsenić koji je u Berlinu, pa krila braća Ilić, Đukić, Radivojević, pa Nikolić koji je jedan od najvećih talenata ovih prostora uopće…

A na Mediteranskim igrama na to su dobili nama dobro znanog Jandrića na golu, ljevaka Milića koji će dogodine igrati u Zagrebu, Borzaša koji se sjajno pokazao i na nedavnom seniorskom Euru, Grozdanića na krilu, univerzalnog u dva pravac Milosavljevića… A sada na juniorskom Euru Stefana Dodića srednjaka Vardara koji ide prema Kielcu, Miloša Kosa koji dolazi u Zagreb, drugog Dodića i Šmigića na krilima… Svašta im je donijelo ljeto i to je savršen ulog za napredak.

Mi na Mediteranskim Igrama nismo bili, nije bilo dobro ni na posljednjim velikim natjecanjima, juniori nam gube od Italije, 13 razlike od Islanda… I svi čekaju da se u siječnju dogodi čudo, pa da kažemo da je sve dobro. Može se dogoditi, jer imamo odličnih igrača, ali generalno i dugoročno na ovakav način ništa neće biti dobro, jer mladi igrači umjesto da igraju traže izlike da idu samo na velika seniorska natjecanja, traže alibije u plaćanju osiguranja, umjesto da se to odmah i po hitnom postupku prekine, jer kada potpisuju nove ugovore jako im je važno biti dio reprezentacije. Ne samo njima, da ne bude zabune. Ljepše je na plaži, ali posao je posao, tu nema alternative. Ljeto nam je pokazalo da debelo kasnimo i da hitno moramo nešto poduzeti dok ne bude kasno. Tu ne trebaju analize, već potezi. Priča ne pomaže.

Linker
04. listopad 2024 10:23