Lino Červar

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
LOV NA ČETVRTFINALE

Lino Červar uoči utakmice odluke: ‘U reprezentaciji ima puno pobjednica, a jedna stvar temelj je svega‘

"Naše igračice igraju u ranijem terminu i bitno je da nas drži pozitivna atmosfera", kaže Červar
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 11. prosinac 2023. 13:28

Dan odluke u Göteborgu, tako bismo najsažetije mogli opisati ono što danas, na parketu Scandinavium arene, slijedi za hrvatske rukometašice. Odabranice Ivice Obrvana odmjerit će snage s Mađarskom (18.00), a pobjeda u tom susretu, uz pozitivan ishod Šveđanki protiv reprezentacije Crne Gore (20.30), "kraljicama šoka" otvorit će vrata četvrtfinala Svjetskog prvenstva.

Ono što se, nakon neočekivanog remija sa Senegalom na otvaranju natjecanja, činilo kao svojevrsno čudo, sada, dakle, polako poprima obrise realnog scenarija, no da bi naše djevojke doista izborile nokaut fazu, potrebna je najprije isporučiti kvalitetnu izvedbu protiv Mađarica (koje su bez šansi za prolazak u sljedeću fazu), a onda i vjerovati da će Švedska kasnije opravdati status favorita pred svojom publikom. O svemu navedenom razgovarali smo s legendarnim hrvatskim izbornikom Linom Červarom.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Bili smo malo iznenađeni prvom utakmicom u kojoj smo očekivali pobjedu, a završilo je neriješeno, no mislim da su se naše reprezentativke iskupile odličnom predstavom u važnom susretu protiv Crne Gore. Dobrom igrom i pobjedom u toj utakmici izbjegle su eliminaciju i osigurale si mnogo povoljniju poziciju, tako da nam se sada, na krilima optimizma, otvara put prema četvrtfinalu. Ne smijemo se zavaravati da će to biti lagano. Trebamo pobijediti Mađarsku, a i rezultat druge utakmice nam treba ići na ruku. U svakom slučaju, optimist sam. U našoj reprezentaciji ima puno karakternih igračica - pobjednica - koje znaju preuzeti odgovornost, a mi koji se bavimo trenerskim poslom znamo koliko je to važno. Navijam za njih da ostvare svoj san i plasiraju se u četvrtfinale - rekao je osvajač olimpijskog i svjetskog zlata (uz još dva mundijalska i tri europska srebra u raskošnoj kolekciji) pa se okrenuo predstojećem okršaju s Mađarskom:

- Teško je dati recept za pobjedu, vidite da su i Mađarice protiv Švedske vodile na poluvremenu, da bi na koncu ipak izgubile. U ovakvim su utakmicama ključni pristup i mentalna izdržljivost. Često čujem komentare u stilu: "Zašto nije mijenjao ovo, zašto nije mijenjao ono", ali teško je promijeniti "krivu Drinu" ako se pogrešno uđe u susret. Upravo se u prvoj utakmici pokazalo koliko je važan pristup, a to su uvidjele i naše igračice, što se moglo primijetiti protiv Crne Gore. Bitna je odlučnost, kako tijekom igre, tako i tijekom cijelog turnira, a vjerujem da su naše igračice ušle u tu fazu i da neće podbaciti protiv Mađarske, te da će u konačnici izboriti četvrtfinale.

Dva scenarija

Pored psihološkog aspekta, Červar je ipak istaknuo jedan fundamentalni segment rukometne igre za kojeg vjeruje da bi mogao prelomiti okršaj s Mađarskom.

- Uvijek sam, i svojim igračima, govorio da se u jednom segmentu može bolje - a to je obrambeni. Obrana je temelj svih pobjeda. Napad je individualna i grupna vještina, uz pridržavanje trenerovih taktičkih zamisli, ali obrana je ta koja uvijek može dati više, tu treba igrati s voljom, a mora biti i malo pameti. To je segment u kojem možemo bolje odigrati - podcrtava "Mago di Umago".

image
BILDBYRAN/DDP USA/PROFIMEDIA

Postoje dva scenarije koji Hrvatsku vode u sljedeći krug natjecanja; jedan je da pobijedimo Mađarsku, a Švedska odigra barem neriješeno s Crnom Gorom, dok drugi nalaže da, u slučaju našeg remija s Mađaricama, Šveđanke slave protiv Crnogorki.

- Ne trebamo otpisivati Crnogorke, gubile su od nas po četiri - pet golova razlike i opet su na kraju završnicu učinile neizvjesnom. I one su borbene i imaju veliku želju proći dalje, a vodi ih nekadašnja odlična igračica Bojana Popović. Takvog su mentaliteta da se nikada ne predaju, ali smatram da je Švedskoj na domaćem terenu važno pobijediti tu utakmicu i da je ipak blagi favorit u tom susretu - rekao je Červar, pa zaključio:

- Naše igračice igraju u ranijem terminu i bitno je da nas drži pozitivna atmosfera i vjera da možemo. One definitivno mogu.

VAŽNOST OBRANE

Osim potencijalnog plasmana u četvrtfinale SP-a, pobjeda nad Mađarskom donijela bi nam i kvalifikacije za OI. S druge strane, iako Mađarice više nemaju šanse za prolaz u sljedeći krug, pobjedom nad Hrvatskom također mogu eventualno ugrabiti olimpijske kvalifikacije.

- Mađarska je izgubila šanse za četvrtfinale, ali ima šansu, ako nas pobijedi, igrati kvalifikacije za OI, što im je veliki motiv. Imaju odličnu gol-razliku jer su bile u skupini gdje su one i Crnogorke protiv poluraspadnutog Kameruna mogle postići veliki broj golova. Stilski se razlikuju od Crne Gore, Mađarska je brza reprezentacija koja njeguje polukontru, traže brzu realizaciju iz drugog vala, preko vanjske linije ili s krila - rekao je izbornik Obrvan uoči utakmice, dok je Valentina Blažević bila na tragu onoga što je naglasio i Červar:

- Ponajviše će nam važna biti obrana, kojom moramo zaustaviti njihove brze napade, protok lopte i polukontru. Moramo i mi zabijati u napadu, ali obrana nam je najbitnija.

Linker
07. svibanj 2024 09:17