GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
Velika pobjeda Hrvatske

Kraljice šoka u pravoj drami izborile Europsko prvenstvo protiv ekipe koja je srušila moćnu Francusku!

Junakinje pobjede bile su Ivana Kapitanović s 20 obrana, Blažević s 11 golova i Milosavljević s 8
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. travanj 2022. 19:41

Hrvatska je pobijedila Češku (33-30) i osigurala nastup na Europskom prvenstvu koje će u studenome ugostiti Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Kraljice šoka branit će svoju broncu osvojenu u Danskoj prije dvije godine. Igračice Nenada Šoštarića odigrale su hrabru utakmicu, sve zaslužuju čestitke, ali mora se istaknuti Ivanu Kapitanović i njezinih 20 obrana i Valentinu Blažević, koja je bila savršena iz sedmeraca, na kraju zabila ukupno 11olova uz samo jedan promašaj.

Tijekom cijelih kvalifikacija izbornik Nenad Šoštarić imao je puno problema zbog brojnih ozljeda. Uoči susreta protiv Ukrajine otpale su golmanica Tea Pijević i kružna napadačica Katarina Ježić, dvije iz skupine naših ključnih igračica, ali i Tena Petika, Ivana Dežić i Gabrijela Bartulović. Nisu potpuno fit bile niti Ivana Kapitanović i Ćamila Mičijević, ali su njih dvije igrale, a Kapitanović je sjajno odradila posao na golu s čak 17 obrana. Već od ranije je ozlijeđena Larissa Kalaus, još jedna od naših jako bitnih karika, a nakon susreta protiv Ukrajine ostali smo i bez prve desne vanjske Dore Krsnik, a u sastav se vratila Tena Petika.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

Susret protiv Čehinja počeli smo u postavi, Ivana Kapitanović na golu, krila Paula Posavec i Ana Turk, na crti Ana Debelić i vanjska linija Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dejana Milosavljević. U obrani smo igrali 6-0, a uobičajeno je Valentinu Blažević mijenjala Stela Posavec. I krenuli smo odlično, poveli 4:1 u 8. minuti, Ivana Kapitanović je u tom razdoblju skupila 4 obrane, a taj jedini gol Čehinja bio je iz sedmerca.

Prvi gol Češka je postigla nakon devet i pol minuta igre, a potom su naše suparnice iskoristile isključenje Dejane Milosavljević i Veronika Mala je iz kontre smanjila na 4:3. Vrlo raspoložena Valentina Blažević (6/6 u prvom poluvremenu, 3/3 iz sedmeraca) vraća na +2, ali primamo još jedan gol s igračicom manje. Šoštarić je u igru ubacio Katarinu Pavlović, a ona mu je odmah vratila pogotkom za 6:4. Trećim golom Blažević odvajamo se ponovo na +3 (7:4), ali novo isključenje je zaradila Debelić, a Čehinje to ponovo koriste i dolaze na 7:6. Budući da Ćamila Mičijević nije potpuno spremna, sredinom poluvremena Šoštarić ju je povukao na klubu, a vanjska linija nam je igrala u sastavu Milosavljević - Blažević - Pavlović, dok je u obrani sredinu uz Debelić držala Kristina Prkačin.

Sve je zapravo bilo dobro do posljednjih desetak minuta prvog dijela, golom Milosavljević nakon brzog centra imali smo 9:7 u 19. minuti pa je češki izbornik Jan Bašny pozvao time-out. Ivana Kapitanović (8 obrana u prvom dijelu) obranila je sedmerac Iveti Korešovoj, ali se lopta odbila točno u ruke Korešovoj i ona dodatnu šansu nije propustila. Nakon toga je Josipa Mamić skrivila sedmerac i još zaradila isključenje, Čehinje to koriste s dva gola, a drugi je pao taman na isteku naše kazne i u 23. minuti su prvi put povele (9:10).

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

Bio je to period igre u kojem su Čehinje bile bolje i u 27. minuti su otišle na +2 (10:12). Od naših 9:7 u 19. minuti u sljedećih osam minuta napravile su 5:1. Blažević svojim šestim golom, trećim iz sedmerca smanjuje, a Debelić golom iz kontre vraća egal (12:12) u 29. minuti, a vjetar u leđa bile su dvije vezane obrane Kapitanović. Knedlikova s desnog krila vraća vodstvo Čehinja, a ista igračica iz kontre vraća naše suparnice na +2 (12:14), da bi Dejana Milosavljević u posljednjim sekundama prvog dijela približila Hrvatsku na -1 (13:14).

U prvih 10 minuta drugog dijela hvatali smo 1-2 gola prednosti Čehinja i napokon ih uhvatili u 41. minuti (18:18), a ključnu ulogu odigrale su obrane Ivane Kapitanović, uključujući i sedmerac Jerabkovoj te po dva vezana gola Mičijević, dva gola Milosavljević i jedan Debelić. Sjajna Valentina Blažević minutu kasnije prvi put nas dovodi u vodstvo (19:18), ali u idućim minutama Čehinje na svaki naš gol uzvraćaju odigravanjem brzog centra i pogotkom u našoj mreži i tako do 21:21 u 45. minuti.

Blažević nam donosi još jedno vodstvo, a onda Dejana Milosavljević "prodaje" Čehinjama ono što su prethodnih minuta one "prodavale" nama, a Ćamila Mičijević nam u 48. minuti donosi +3 (24:21). Čehinje uzvraćaju s dva gola i napetost se nastavlja, ali sad su Čehinje te koje hvataju, a mi držimo razmak. Vrlo hrabro su igrale naše cure u tim trenucima, išle na glavu u napadu, izborile nekoliko sedmeraca u tim trenucima i odvajale se na +3. Čehinje su nas pokušavale uhvatiti, ali Kraljice šoka se nisu dale, a sve je završeno s dvije vezane obrane Kapitanović i velikim slavljem u Žatiki.

Linker
26. travanj 2024 02:07