RONALD GORSIC Cropix
PIŠE DRAŽEN PINEVIĆ

Kraljice šoka čekaju suparnice iz ‘skupine smrti‘, ova Hrvatska ima glavu i rep, ali je definitivno kratka

Jako je važno hoće li se Valentina Blažević resetirati i nastupiti jer još bez nje bit će jako teško
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. studeni 2022. 15:24

Naslov je fraza, ali je utakmica sa Švicarskom savršen dokaz da sreća prati hrabre. Budimo realni, Hrvatska je kako se kaže “visila k’o luster”, ali se uspjela izvući iz teške situacije i pokazala da od nekog može biti i iskusnija. Švicarska je imala sve u rukama. Propustili smo +4, promašili pet zicera u posljednjih 15 minuta, dobili smo flaster na svojoj jedinoj srednjakinji Steli Posavec, iskusna Ana Debelić fulala je zicer, onda bila i isključena. Švicarska je s +2 igrala je 7 na 5, ali Hrvatska je ostala prisebna.

Igračice koje nisu igrale puno izvukle su utakmicu. Šimara koja je zabila za -1, Pijević koja je obranila za povratak kada se Švicarska vratila i Pavlović koja je zabila da ne izgubimo od Švicarske, makar nam nije puno nedostajalo. Nakon svega sa pobjedom, egalom i porazom otišli smo dalje i prenijeli dva boda u drugi krug, što je posao baš onakav kakav smo sanjali prije odlaska u Sloveniju.

Stvari nam se ne poklapaju, ali stojimo na nogama. Sljedeće tri utakmice bit će veliki izazov. Preboljeli smo neigranje Ćamile Mičijević, sada smo svjesni koliko bi od pomoći bile zdrave Klara Birtić i Lea Franušić, posebno Dejane Milosavljević koja protiv agresivnih obrana može to što nam je trebalo, ali i bez Valentine Blažević upali smo u problem koji nas je umalo došao glave. O njenom povratku ovisit će dosta toga kakvu ćemo Hrvatsku gledati u drugom dijelu Eura. Da smo imali i Stelu Posavec i Blažević u trenucima odluke, teško bi nas Švicarska stisnula, ali uvijek nas strese tamo gdje najmanje trebamo, to je valjda tako zapisano u zvijezdama. Dora Krsnik odigrala je ključne minute, makar je mnoge nerviralo njeno mučenje s protivničkom obranom. No, Dora je najbolje čuvala loptu od naših igračica, zabila težak gol pred kraj i bez Stele Posavec koju su stisnuli, Dora je bila ključni lik naše igre u finišu.

Čeka nas jako težak drugi krug. Dolaze nam u četvrtak Slovenija, u subotu Danska, u srijedu Švedska. Jako je važno hoće li se Valentina Blažević resetirati i nastupiti jer još bez nje bit će jako teško doći do nekog boda. Cilj bi bio dva boda, jer dva smo prenijeli i sljedeća dva dovela bi nas u dobru situaciju pred ždrijeb SP koje će se održati iduće godine u Danskoj i Švedskoj. A to je važno jer SP je natjecanje na kojem se igra za olimpijske vize, koje otvara put do konačnog cilja ove generacije.

Ova reprezentacija ima glavu i rep, ali je definitivno kratka za ovako veliko natjecanje, jer mi jednostavno nemamo igračica da bismo mogli nadopunjavati kad se pojave problemi. Odigrale su vrlo dobru skupinu, dobile Mađarsku čije igračice dolaze iz ponajbolje lige u Europi, koje imaju Györ, Ferencvaros i Debrecen koji igraju jake role u Europi, a znate gdje smo po tom pitanju mi. Švicarska se mnogima po rejtingu činila kao lak plijen, ali Švicarska igra bolji rukomet od Mađarske, Švicarska ima silan potencijal, mnogo sjajnih 17-godišnjakinja koje će za dvije do tri godine nastave li ovako biti “nova Hrvatska”, kako je pred novinarima pohvalio Švicarke naš izbornik Nenad Šoštarić.

Norveška je drugi svijet, ali i protiv te Norveške mi smo izgledali 45 minuta dobro i bili u egalu, ali nismo mogli izdržati, baš ni kao Švicarska protiv Mađarske u utakmici koju je imala na dlanu. Norveška melje, Norveška se igra, krene sa 0:3 i dobije 10 razlike na kraju bez problema Mađarsku. To je sila, a opet nije garancija da će kao i uvijek otići do kraja.

Iz skupine u Celju dolaze nam tri jaka protivnika. Rekli su svi da je ta skupina - skupina smrti. Iz nje je ispala dobra Srbija. Zna se koliko je teško u rukometu na velikom natjecanju igrati s domaćinom, jako dobro pamtimo baš Sloveniju 2004. godine kada smo bili najjači, kada smo to pokazali u Ateni, ali u Ljubljani nismo. Švedska je bila iznenađenje prvog kruga, nije od njih nitko očekivao broj 1, ali Axner ima super ekiupu s odličnim vratarkama, Blohm na crti, Stromberg i Roberts iz vana i taj tim je Sloveniju dobio 11 razlike. Danska je svjetska bronca, Danska igra brzo, u Anne Mette Hansen i Mette Tranborg ima dvije moćne igračice, u Sandri Toft možda i najvećeg aduta na golu. I bit će jako zanimljivo sudariti se s njima, s nadom da ćemo biti u sastavu koji smo mogli planirati u Ljubljani. S Blažević i Burić, da se lakše diše. Tu favoriti više nismo, ali ove cure se nikad nikome ne predaju.

Linker
24. travanj 2024 07:06