GORAN MEHKEK Cropix
EPILOG ŽDRIJEBA

Jednu smo reprezentaciju dobro zapamtili, a sada se imamo priliku osvetiti: Evo tko to prijeti Hrvatskoj

Donositi bilo kakve zaključke, pogotovo konkretne, je nemoguće, jer do siječnja 2025. ‘tko živ tko mrtav‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. svibanj 2024. 19:45

Dragi naš IHF, e vidite to se tako radi. Onda ste i vi veliki i blago vama dok imate Hrvatsku kao domaćina. I nemojte zaboraviti pljuske koje ste nam poslali ne jednom, nekako najbolnija nam je ona iz Montpelliera prije tri godine. Ne, nismo zaboravili, samo život ide dalje, a rukomet je ovdje nešto posebno, bio i bit će.

Daleko je još do SP rukometaša koje će se održati u siječnju i početkom veljače 2025. godine u Hrvatskoj, Norveškoj i Danskoj. Donositi bilo kakve zaključke, pogotovo konkretne, je nemoguće, jer do siječnja 2025. ‘tko živ tko mrtav‘. Ljeto neće biti predah, slijede nam Olimpijske Igre krajem srpnja i početkom kolovoza, nakon toga kreće nova sezona, a između klupskih obveze tu su i kvalifikacije za Euro 2026. godine.

Tko će i u kojem stanju doći do SP u siječnju 2025. teško je pitanje u ovom trenutku, tim prije što se mnoge zvijezde opraštaju ove sezone, što će im olimpijski nastup u Parizu biti posljednji u igračkoj karijeri. Prognoze se rade za neke idealane projekcije, no sva iskustva posljednjih godina govore da je to nemoguća misija. Kako će izgledati u siječnju 2025. tek ćemo vidjeti.

Ždrijeb kao svaki ždrijeb ima dobrih im manje dobrih strana. Nama je OK, nije lagan kao što je bio na SP u Švedskoj kada je prvi krug donio Maroko i SAD, a ta lakoća nas je na kraju došla glave, jer se nakon poraza od Egipta više nismo uspjeli vratiti u život. Sada laganog ulaska u SP neće biti, jer smo dobili protivnike koji su u stanju pobijediti ako im se zato ukaže prilika. Egipat smo zapamtili, ovo će biti prilika da im vratimo, draga naša Argentina već nas je dvaput iznenadila, a u Oslu skoro i treći put prije nekih mjesec dana. Bahrein je selekcija koja je za plasman u Tokio šokirala Katar, pa je za Pariz opet izbacio Katar, pa je zamalo u finalu izgubio od Sigurdssonovog Japana, pa je igrao OI kvalifikacije na kojem nije prošao u Španjolskoj u društvu domaćina, Slovenije i Brazila.

Taj uspon Bahreina je konstanta, to je daleko od one momčadi s kojom smo igrali za plasman u Rio u Herningu 2016. godine. Sa Sigurdssonovim kolegom Aronom Kristjanssonom jako dobro znaju kuda i kako idu. Iz te skupine bismo trebali prenijeti 4 boda u drugi krug, to bi bio savršen posao, a onda u drugom krugu dobiti barem jedan od dva susreta odluke, a oni će biti protiv Slovenije i protiv Sigurdssonovog Islanda. O tome koliko su to dobre reprezentacije, ne treba ni govoriti. Sloveniju ćemo imati i u Parizu. Treći protivnik u tom drugom krugu će nam biti Zelenortski otoci ili Kuba, ali tko god da dođe šanse su mu male. Dakle, prodor do četvrtfinala očekujemo u društvu Egipat, Slovenija i Island. Neće biti lako, to je sigurno. Slovenija nam je već dva puta došla glave, zbog nje nismo bili u Sydneyu, a nismo osvojili ni medalju na SP baš u Parizu 2017. godine.

image
GORAN MEHKEK Cropix

I onda ako sve to bude kako planiramo, čekamo rasplet skupina u Poreču i Varaždinu. Francuska je apsolutni favorit, ali je pitanje kako će nakon OI u Parizu izgledati i igrati, a reprezentacije kao Mađarska, Nizozemska, Katar i Austrija u stanju su im se suprotstaviti, ako Francuzi nisu na svojoj uobičajenoj razini. U tom dijelu ždrijeba Kuvajt i Gvineja teško da mogu bilo što.

Križaju se u četvrtfinalu prvi iz skupine drugog kruga u Varaždinu (spajaju se skupine Poreč i Varaždin) i drugi iz skupine u Zagrebu u kojem se igraju dvije skupine. Drugi četvrtfinale je G2-F1. A onda očekujemo pobjednika tih četvrtfinala i sanjamo polufinale s Francuzima u Areni. To je plan, ali daleko je još do njega.

Ovaj puta ždrijeb je SP podijelio na dva zasebna natjecanja, sve do same borbe za medalje. Ona će biti u Oslu.

Skandinavski dio ždrijeba nosi najlakši i najteži dio. Najlakši je u danskom Herningu gdje je Danska apsolutni favorit, za četvrtfinale, iza nje je Njemačka veliki favorit za drugog četvrtfinalista. Teško im se Češka, Poljska, Italija i Alžir mogu suprotstaviti realno rečeno. Da netko od njih uspije do četvrtfinala bila bi senzacija.

I onda najteži dio ždrijeba u Oslu, gdje su tri velika favorita za dva mjesta u polufinalu Švedska, Norveška i Španjolska, gdje su Portugal i Brazil koji misle da ih mogu iznenaditi, gdje SAD i Čile nemaju baš nikakve šanse za prolaz sigurno će doći na President kup u Poreč.

Tu će četvrtfinala biti jako zanimljiva, posebno uspiju li Norvežani kao domaćini istih u Oslu ući u njih. Papir bi danas rekao Švedska i Norveška, ali nemoguće je to prognozirati u ovom trenutku.

I još dvije stvari, himnu prvenstva skoro da imamo ako padne dogovor oko Rim Tim Tagi Dim za kojim vlada prava ludnica, koji je idealan za navijače, a maskota je lisica. Možda je Ante pravo ime za nju, da se zna…

Linker
30. svibanj 2024 19:45