Jozo Čabraja/kolektiff
VELIKO POJAČANJE

Hrvatskoj se vratio moćan adut za Euro: ‘Dobio sam koju kilu, ali nisam usporio. Volio bih više igrati‘

Ivan Martinović jedan je od glavnih igrača kluba koji je zapalio Bundesligu nikad boljim startom
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. studeni 2023. 08:03

Ivan Martinović (25) po svim pokazateljima trebao bi biti prvi ljevak i igrač za dugu budućnost hrvatske rukometne reprezentacije.

Osnovna logika koja kaže da je bio MVP Svjetskog prvenstva juniora to savršeno potvrđuje, jer takvi nisu baš uobičajeni. Svoj potencijal iskazuje u Bundesligi u kojoj nastupa u dresu ove godine vrlo dobrog Melsungena.

To je njegov drugi klub u Njemačkoj nakon Hannovera, dok će sljedeće godine u treći - RN Löwen, koji bi po svemu trebao biti nova stepenica više.

Martinovićeve napadačke kvalitete su izvanserijske, to se vidjelo i na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Obrambeno nije tako dobar, ali Bundesliga te tjera da se u tome popravljaš i Martinović silom prilika i na tom planu igra sve više i sve bolje, makar u latvijskom divu Dainisu Krištopansu ima savršeno jaku konkurenciju za svaku minutu.

Napravili dobre transfere

Martinović je bez obzira na to jedan od glavnih realizatora kluba koji je zapalio Bundesligu nikad boljim startom u svojoj povijesti, dok činjenica da se miče s obranom može biti veliki adut naše reprezentacije već u skoroj budućnosti.

- Dobri smo ove sezone, napravili smo kao klub dobre transfere. S Balenciagom koji nam je došao iz Španjolske, koji je nešto poput Steinsa iz PSG-a je lakše igrati. Dobro smo organizirani. Jonsson igra odlično napad, mislim da čovjek ima 70 posto realizaciju, što daje dodatno na važnosti momčadi. U obrani kada imaš Krištopansa i Siposa, to je ogromna stvar, tu su još i Moraes i Arnasson. Svatko koji uđe u takvom odnosu daje sve od sebe i zato smo bili jako dobri na startu, dobili smo neke teške utakmice, najviše nas je digla pobjeda u Kielu.

image
Eibner-pressefoto - Roland Sippel/imago Sportfotodienst/profimedia

No, malo ste ipak zastali...

- Bundesliga nije jedna utakmica, svaka utakmica je teška i to je samo bio dobar početak s kojim sada treba nastaviti, počele su ozljede i s tim se treba znati nositi. Mandić je imao problem, Pavlović opet nema sreće... Svašta se događa u sezoni.

Krištopans i Martinović dva desna vanjska. Igrač koji je bio vrhunski u Vardaru i PSG-u ne može biti jača konkurencija?

- Mislim da je to dobro za momčad, dva smo različita igrača, mislim da i to dobro dođe i Balenciagi u sredini. Krištopans je sjajan, div u pravom smislu riječi. Ali super funkcioniramo i to je sjajan izazov.

Osnovni cilj vam je izboriti mjesto u Europi sljedeće sezone.

- Igrali su Europi samo jednom dosad, kada je Marić bio tu i s njim i Pavlović, poslije toga ništa. Sredina je mala i zato je ta ambicija velika i nastojat ćemo je ostvariti. To bi bilo sjajno za nas.

Kako je nakon problema s ozljedom zbog koje je propustio kvalifikacije za Euro, Ivan Martinović?

- Da, zdravlje je ok, dobro radim, ništa me ne muči. Sretan sam da sam opet zdrav, volio bih i malo više igrati, ali pokraj Krištopansa to nije nimalo lako.

Svjestan sam da nam nakon rezultata u posljednje vrijeme neće biti lako, da je svaki protivnik i opasan i ozbiljan

Tradicionalno pitanje svih pitanja za vas je kako ide obrana?

- Tijekom ozljede radio sam puno u teretani, dobio sam koju kilu, nisam usporio, barem ja mislim. I obrana mi ide bolje. Meni je to jako bitno. Brze noge su sigurno moj adut u tom smislu i to moram koristiti maksimalno.

Mala je gužva na ovim pripremama reprezentacije?

- Ima nas dosta, pozitivna je konkurencija i da vidimo tko što može. Ono što smo igrali protiv Danske u prvom poluvremenu na Svjetskom prvenstvu mora nam biti ogledni primjerak kako treba i čemu trebamo težiti.

Jeste li optimist za Euro?

- Uvijek, svjestan sam da nam nakon rezultata u posljednje vrijeme neće biti lako, da je svaki protivnik i opasan i ozbiljan. Znamo tko je i što je Španjolska, ali jaki su i Austrija i Rumunjska, trebat će i to odraditi maksimalno. Ova reprezentacija to može - zaključio je Ivan Martinović.

Dakle, desno na ovim priprema imamo četvoricu. Martinovića o kojem smo sve rekli, Stepančića koji se vratio i kroz Szeged se želi ponovo nametnuti, Maraša koji je bio najugodnije iznenađenje protekla dva okupljanja, te Klaricu koji odlično igra Ligu prvaka u dresu Zagreba.

Ne možemo se požaliti, a koja će dvojica u prvi plan, vidjet ćemo na sljedećem popisu Gorana Perkovaca pred Euro u Njemačkoj.

Svi ne mogu, izbornik nakon sedam dana rada u Poreču sigurno zna puno više...

Linker
20. svibanj 2024 11:57