Podravka Lokomotiva

 IVAN BRKIĆ/RK PODRAVKA
VELIK POTENCIJAL

Hrvatski izbornik najavio velike stvari: ‘Dolazi generacija koja je jednako dobra, ako ne i bolja od ovih‘

‘Sada je ključan kontinuitet do kraja juniorskog uzrasta i polako prelazak u seniorski koji je najteži‘.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. kolovoz 2023. 17:52

Iza mladih rukometašica zanimljivo je ljeto. Kadetkinje su ostvarile ulaskom u polufinale Eura drugi najveći uspjeh mladih selekcija u povijesti nakon bronce juniorski 2000. u Francuskoj. Sjajno su igrale u Crnoj Gori, samo im je malo više širine nedostajalo da se domognu odličja. Juniorke nisu bile dobre, bile su posljednje na svom Euru u Rumunjskoj i čekaju ih dodatne kvalifikacije da bi se iduće godine plasirale na SP koje bi bilo završni čin ove generacije rukometašica na sceni mladih.

Sve je to uredno popratio seniorski izbornik rukometašica Nenad Šoštarić i evo njegovih zapažanja nakon ljeta.

- U oba slučaja imali smo puno problema sa sastavljanjem tima. Recimo, juniorkama koje su bile posljednje nedostajale su Tena Megerle, Katja Vuković koja je prebačena među kadetkinje, Iva Bule, Anđela Žagar, Sara Marendić, Maja Grgošević… a sve su to igračice koje bi bile u izboru prvih sedam. To je bilo previše i uz ozljede koje su se dogodile tijekom natjecanja nije završilo dobro. Kadetkinje su bile odlične, samo im je nedostajalo malo više širine da se domognu medalje, a tu širinu bi imale da su tu bile standardne igračice te selekcije – četiri vanjske Tara Čović, Josipa Zubac, Leonarda Černeka i Anđela Mihaljević, te na pivotu Klara Marendić. Bez njih malo nam je širine falilo u završnici, no četvrto mjesto je sjajan doseg.

Zaključak generalno…

- Kod mladih igračica važan je kontinuitet. Recimo ove juniorke su imale isto sjajan rezultat u kadetskom uzrastu, ali nas treba zanimati kontinuitet i posebno izlazna godišta prema seniorskom uzrastu. Tome trebamo težiti. Ono što je definitivno, potencijala imamo i sada je samo važno da uspijemo održati viski ritam kojem težimo i da se držimo vrhunskih kriterija, jer smo vidjeli da među juniorkama već ima pravih seniorskih igračica, da su ekipe kao Francuska izuzetno nadmoćan u fizičkom smislu i mi u tom smislu moramo napredovati. Jako je važno da igračice igraju, ali jako je važno i kako treniraju i kako i s kim igraju, jer uz pravi trening i utakmice s pravim protivnicima se najbolje sazrijeva. To što će na nekoj slaboj utakmici zabiti 10 komada ne znači previše, ako to nisu u stanju ponavljati i među jačima.

I makar nije upitno, sada možemo malo o pojedinačnim dosezima, makar kod mladih igračica to ne značiti previše.

- Kod juniorki možemo spomenuti Zrilić koja je već u seniorskom pogonu u Lokomotivi kao i vratarka Novosel, tu su Zetović, Lujić i Gavrilović koje igraju među seniorkama u Sesvetama, Kosovac koja će biti u Zrinskom… Kod kadetkinja jako puno pokazuje Fratnik koju uključujemo u seniorski tim Lokomotive, pa Čičak igračica tipa Nora Mörk, pa vratarke Pudić i Kraljević koje će dobiti priliku ove sezone kao i Renić koja je izabrana za najbolje desno krilo natjecanja, a tu je s nama u Lokomotivi i Babara koja se pokazala na Euru, snažna igračica na crti. Burđelez već igra u Dalmatinki, Turkalj u Bjelovaru, Vuković u Podravki… Mislim da uz spomenute izostanke imamo stvarno odličan potencijal, a dolazi generacija koja je jednako dobra, ako ne i bolja od spomenutih. Ocijenio bih da stvarno možemo biti zadovoljni.

I ponovio je…

- Sada je ključan kontinuitet do kraja juniorskog uzrasta i polako prelazak u seniorski koji je najteži. Tu se puno stvari lomi i odluka je i na trenerima, klubovima, ali i na igračicama jesu li spreman ustrajati na visokim kriterijima. Želim biti optimist, makar to nekad nije jednostavno – zaključio je Nenad Šoštarić pohvalivši svog prvog suradnika iz Lokomotive Vedrana Krkača za posao s kadetkinjama.

Lokomotiva – sve ispočetka

Nenad Šoštarić je i trener Lokomotive, a Lokomotiva je dvije godine uzastopno prvak Hrvatske. No, nažalost umjesto da bude jača, ponovo je jako oslabljena i sada slaže novu ekipu za sezonu koja dolazi. Igrat će kvalifikacije Europa lige protiv švicarskog Bruhla, šanse su dobre, ali najteže će biti napraviti novi tim.

- Praktično sve nam je novo. Kompletna vanjska linija, pivot, gol, obrana. Igrale su lani Petika- Posavec – Birtić, sada su tu Prkačin – Malec – Dramac, na crti je Trunkova, na golu Gladun. Samo su nam krila ostala ista Škraić. Mehmedović lijevo, Japundža i Burić desno. Nije jednostavno, jer treba složiti i novu obranu, kompilirati s mogućnostima, a imamo neke koje nisu sklone obrani. No, radimo, imamo četiri mjeseca do Europe i vjerujem da ćemo uspjeti.

Imali ste pripremne utakmice?

- Da, turnir u Švicarskoj gdje smo izgubili tri utakmice od Dijona, Bruhla i Ringkopinga, te gostovanje u Italiji gdje smo dobili, ali ništa posebno značajno, kao ni porazi prije toga, jer to je bio tek početak u jednom sasvim novom sastavu. Sada idemo u Mađarsku, gostovat ćemo kod u Mosonmagyarkovaryja, pa u Erdu i onda nastojati naći još nekog protivnika do starta domaćeg natjecanja. Za Europu još ima vremena.

Niste izgubili volju?

- Nisam, to je jednostavno tako, volio bih da si možemo pomoći, ali što je tu je, idemo dalje, radimo, nismo opterećeni pod svaku cijenu, a gdje ćemo stići, vidjet ćemo

Linker
22. rujan 2024 20:40