Valentina Blažević

 RONALD GORSIC Cropix
SLAVLJE U LJUBLJANI

Hrvatska upisala prvu pobjedu na EURU i to u jednoj od najvažnijih utakmica - Kraljice šoka srušile Mađarsku!

Hrvatske rukometašice zabile su prvi pogodak na utakmici i do kraja nisu ispuštale prednost
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. studeni 2022. 19:33

Hrvatska – Mađarska 21:18 (10:7)

LJUBLJANA Arena Stožice. Gledatelja 2.200. Sutkinje: Mertz i Kutler (Njemačka)

HRVATSKA: Kapitanović, Pijević (11+1); P. Posavec 3, Krsnik 1, S. Posavec 1, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić, Japundža 1, Burić, Šimara, Debelić 3, Pavlović, Petika 3, Blažević 9 (3), Prkačin.

Izbornik Nenad Šoštarić

MAĐARSKA: Janurik (3), Szemery (3); Toth, Tovizi 3, Korsos 2, Albek, Klivinyi, Marton 1, Topfner 1, Pastor, Vamos 1, Klujber, Kacsor 2 (1), Bordas, Kucsora 3 (2), Lukacs 5, Hornyak. Izbornik Vladimir Golovin

SEDMERCI: Hrvatska 2 (2), Mađarska 5 (3)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (D. Kalaus 16, Japundža 30, Krsnik 33, Petika 40, Ježić 48), Mađarska 2 minute (Albek 27)

IGRAČICA UTAKMICE: Tea Pijević


Hrvatska ima prva dva boda na Euru. U najvažnijoj utakmici možda sjajno su naše cure odreagirale protiv Mađarske. Vodile su cijelu sjajno isplaniranu utakmicu i na kraju zasluženo osvojile bodove. Jako važna dva boda koja ako pobijedimo Švicarsku znače dva boda za drugi krug natjecanja.

Tražili smo ratničku utakmicu i dobili smo je. Hrvatska je obrana sjajno otvorila dvoboj, nije primila gol 11.39 minuta kada ih je udarcem sa 9 metara probila Vamos. Sve do tada obrambeno bilo je savršeno i to nas je odvelo do prednosti od 5:0 u otvaranju utakmice.

Klasično smo počeli sa izmjenom Blažević Ježić, obrana – napad. U sredini obrane bile su Prkačin i Debelić, na golu Tea Pijević koja odlično zna Mađarice, a Katarina Ježić se usmjerila na najbolju mađarsku igračicu Katrin Klujber i potpuno je ugasila. Sve je promašila Klujber u prvom dijelu, čak i sedmerac i to je bila naravno odlična stvar kada je naš tim u pitanju. Highlight naše obrane u prvom dijelu bila je živa lopta koju je Tea Pijević ulovila mađarskim napadačicama.

Još bolja stvar je bila da smo umjesto Prkačin na sredinu obrane mogli promijeniti Petiku, koja je donijela i jedan gol u napadu što je izgledalo odlično s obzirom na naše napadačke probleme. No, za razliku od prve utakmice sjajno je igrala Valentina Blažević koja je je surađivala s Anom Debelić, pa je uvalila na crtu zicer i Pauli Posavec i naš napad je s tim izgledao uz sve šuterske teškoće znatno laganije. Šteta je da je Kristina Prkačin na početku pokazala strah u šutu, što je dobro došlo Mađaricama da lakše prežive naš obrambeni pakao u prvih 10 minuta.

Mađarska je igrača slično s jednom promjenom obrana – napad ili konkretno Hornyak Kacsor. Veliki problem Mađarica bio je u činjenici što su u zadnji tren ostale bez prve vratarke Szikore, pa je na vrata morala Janurik. Čak je mađarska obrana izgledala i pristojno uz sve naše napadačke probleme. No, odličan uvod u utakmicu dovukao nas je do prednosti od +3 na poluvremenu. Imali smo više, ali napadački nismo to uspjeli pretvoriti u veću prednost. Plus tri samo je značio da nas u drugom dijelu čeka veliki posao.

Mađarska je sa igračicom više na početku drugog dijela u obrani sa Klujber na prednjem digla agresivnost. No, izdržali smo taj pritisak sa dva odlična poteze Petike i obranom Pijević, pa smo se digli ponovo na +5 što je izgledalo obećavajuće. Taktički smo trebali biti strpljivi, pa je Šoštarić uz Petiku uz Blažević na teren poslao Stelu Posavec. Naravno, uz strpljiv napad trebala nam je i dalje jaka obrana, jer je napad bio daleko od savršenog.

Uz našu kamenu obranu i raspoloženu Teu Pijević koja je obranama radila dar mar u napadu Mađarica, držali smo prednost. Čak nas ni znatno brojnija isključenja u odnosu na protivnice nisu zaustavila u napretku, pa smo došli i na +6. A s +5 ušli u zadnjih 10 minuta.

I to je s obzirom na pad protiv Norveške zadnjih 10 minuta bila jako dobra stvar. Nismo toliko mogli griješiti koliko je Tea Pijević mogla obraniti i dati sigurnost našoj igri. Potpuno hladno je zaustavila mađarsku kontru kada se još činilo da bi protivnice mogle uloviti priključak zbog našeg kratkog daha. Valentina Blažević odigrala je napadački šah u tim trenucima i to je sve što nam je trebalo da uspjemo. Pali jesmo, ali izdržali smo i pobijedili u velikom dvoboju. Bila je to Hrvatska kakvu očekujemo na ovom Euru i sa zanimanjem očekujemo nastavak. Uz ovakvu obranu i s malo više napadačke hrabrosti ništa ponovo nije nemoguće.


KRAJ UTAKMICE - Hrvatska je u Ljubljani pobijedila Mađarsku 21:18 i stigla do prvog slavlja na Europskom prvenstvu! Na kraju su Mađarke smanjile rezultat, iako su naše rukometašice na trenutke imale i šest golova viška. Od početka su ušle u vodstvo koje niti jednom nije dolazilo u pitanje. Do prve pobjede na prvenstvu Hrvatsku su predvodile Valentina Blažević s devet pogodaka i naša vratarka Tea Pijević koja je upisala čak 14 obrana (46%).

59‘ - Valentina Blažević zabija sa sedam metara i odvodi Hrvatsku na četiri pogotka prednosti minutu i pol do kraja.

56‘ - Gréta Márton smanjuje na četiri pogotka zaostatka, a imale su Mađarke odmah priliku i za dolazak na minus tri, ali Pijević brani novi pokušaj Márton iz neposredne blizine.

52‘ - bliži se kraj utakmice i prva pobjeda za Hrvatsku. Valentina Blažević zabila je sedmi pogodak i ponovno vratila Hrvatsku na šest golova prednosti.

49‘ - Hrvatska prvi put ima šest golova viška! Katarina Ježić zaradila je isključenje, ali Csenge Kuczora nije uspjela smanjiti vodstvo Hrvatske. Odmah u idućem napadu Valentina Blažević zabija i odvodi Hrvatsku na najveću prednost dosad.

45‘ - Mađarska ponovno pokušava u napadu s igračicom više i praznim vratima, ali i dalje se igra "gol za gol", a Hrvatska održava prednost od pet golova.

42‘ - Mađarska opet nije zabila niti jedan pogodak s igračicom više. Hrvatska ima pet golova viška, a Pijević novom obranom ponovno dolazi do 50% obranjenih udaraca i trenutačno ima deset obrana. Mađarski izbornik morao je pozvati novu minutu odmora, ali Hrvatska sve sigurnije juri prema prvoj pobjedi.

40‘ - Tea Pijević stigla do desete obrane! Tena Petika zaradila je isključenje, a Mađarke nastavljaju s problemima kada imaju igračicu više, Pijević je zaustavila pokušaj Petre Tovizi.

37‘ - Ponovno Mađarska, kao i u prvom poluvremenu, u dva navrata ne koristi igračicu više i ne dolazi do pogotka. Pijević je opet "zaključala" hrvatska vrata, ostvarila je svoju sedmu obranu, a Hrvatska preko Petike i Blažević ponovno odlazi na pet pogotka viška.

32‘ - Tena Petika pogotkom otvara drugo poluvrijeme, a na drugoj strani uzvraća Dorina Korsós, dok je Dora Krsnik zaradila isključenje.

30‘ - Kraj prvog poluvremena! Hrvatska na odmor odlazi s prednošću 10:7. U nekoliko smo navrata imali i pet golova viška u odnosu na Mađarsku, međutim, naše su rukometašice svoj posljednji pogodak postigle još u 23. minuti pa su tako Mađarke uspjele malo ublažiti deficit. Ana Debelić zabila je tri gola, Valentina Blažević mrežu je pogodila dva puta i podijelila čak sedam asistencija, a hrvatska vrata odlično čuva Tea Pijević sa šest obrana (46%). Kod Mađarske prvo ime trenutačno je Petra Tovizi s tri pogotka iz tri pokušaja.

29‘ - Mađarska nakon osam minuta posta dolazi do pogotka preko Csenge Kuczore, a Hrvatska čeka na svoj novi pogodak više od šest minuta.

27‘ - Anna Albek prva je Mađarka koja je dobila isključenje nakon prekršaja na Blažević.

24‘ - Klujber je katastrofalno izvela sedmerac, a nakon što Hrvatska nije iskoristila svoj napad s druge strane, Mađarska se odlučila okušati u igri bez vratarke, ali Pijević ponovno brani njihov pokušaj i stiže do šeste obrane.

22‘ - Tea Pijević briljira! Trenutačno je na pet obrana i 50% obranjenih udaraca mađarskih reprezentativki, a s druge strane Tena Petika odvodi Hrvatsku na pet pogodaka prednosti.

20‘ - Hrvatska konstatno drži četiri gola prednosti. Uslijedila je i sjajna akcija Hrvatske! Valentina Blažević uposlila je Paulu Posavec koja je utrčala na crtu šest metara i pogodila za vodstvo Hrvatske 8:4. Dobra vijest je kako se Dora Krsnik vratila u igru što znači kako ozljeda nije ozbiljnija.

18‘ - prvo isključenje na utakmici zaradila je Dora Kalaus, međutim, Mađarska nije zabila niti jedan pogodak s igračicom više, dva su se puta naše reprezentativke uspjele obraniti.

14‘ - Petra Vamos uspjela je prekinuti "sušu" i zabiti prvi pogodak mađarske reprezentacije na današnjoj utakmici. Hrvatskog izbornika i naše navijače mogla bi zabrinuti činjenica kako je Dora Krsnik trenutno pod tretmanom fizioterapeuta pored parketa zbog ozljede, međutim, nije još sasvim jasno hoće li se vraćati u igru. Mađarska je ušla u ritam i počelo se igrati "gol za gol"..

11‘ - Mađarski izbornik morao je pozvati minutu odmora. Hrvatska ima vodstvo 5:0, a napadi Mađarske ne uspijevaju ozbiljnije ugroziti naša vrata.

9‘ - Bezidejno izgledaju mađarske reprezentativke u napadu, a mreža Hrvatske još uvijek je čista. Tea Pijević uhvatila je "živu loptu" Viktóriji Lukács koja je pokušala s krila.

6‘ - Mađarska je još uvijek bez pogotka. Dobra obrana obilježava ulaz Hrvatske u utakmicu, a niti jedna momčad nije iskoristila svoja prva dva napada na susretu, međutim, Dora Krsnik i Ana Debelić vode Hrvatsku u početno vodstvo.

1‘ - Počela je utakmica! Hrvatska ima prvi napad.

Linker
25. travanj 2024 03:41